Biologisk mångfald innebär att vi har ett landskap med många olika naturtyper, olika arter och en stor genetisk variation inom arter. Det handlar om vilda växter, djur, svampar och mikroorganismer och deras livsmiljöer, men också om odlade växter och jordbrukets husdjur.
Det finns flera argument för att bevara den biologiska mångfalden:
Det viktigaste för att bevara biologisk mångfald i odlingslandskapet är att vi har kvar ett jordbruk i hela Sverige. Många av de vilda växt- och djurarter som lever här hotas av att det tidigare öppna landskapet växer igen när jordbruket upphör. Jordbruksverket arbetar därför för att bevara ett livskraftigt jordbruk i hela landet.
Vi ska bedriva jordbruk på ett sådant sätt att arterna som finns i odlingslandskapet kan bevaras. Det gäller inte bara växter och djur ovan jord utan även bakterier, svampar och ryggradslösa djur som till exempel maskar som sköter nedbrytningen i jorden. Arterna ska kunna hitta lämpliga livsmiljöer och kunna sprida sig mellan områden. I det storskaliga jordbruket är det särskilt viktigt med insatser för att gynna mångfalden.
Tillsammans med andra myndigheter och organisationer har vi tagit fram en plan med konkreta åtgärder för att bevara den biologiska mångfalden.
Du kan hålla dig uppdaterad om senaste nytt inom biologisk mångfald genom att prenumerera på nyhetsbrevet Hävdat.
En del av pengarna som finansierar vårt arbete kommer från EU via landsbygdsprogrammet.