Här finns aktuella restriktioner och restriktionsområden för amerikansk yngelröta och varroakvalster. Amerikansk yngelröta orsakas av en sporbildande bakterie, medan varroakvalstret är ett spindeldjur.
För övriga sjukdomar hos honungsbin finns i dagsläget inga restriktioner. För humlor finns det inte heller några aktuella restriktioner.
Det pågår utbrott av amerikansk yngelröta hos honungsbin på flera ställen i Sverige. I samband med detta inför vi restriktioner. Här finns information om var det finns skydds- och övervakningszoner och vilka regler som gäller.
Du kan minska risken för smittspridning bland annat genom att ta reda på vad du kan göra för att förebygga och bekämpa amerikansk yngelröta.
När ett utbrott av amerikansk yngelröta har konstaterats i en bigård upprättar Jordbruksverket vanligtvis en skyddszon med en radie på minst 3 kilometer runt den drabbade bigården. Jordbruksverket kan även upprätta en övervakningszon med en radie på minst 10 kilometer. Zonerna upprättas på uppdrag av länsstyrelsen i det aktuella länet.
Kartan visar de skydds- och övervakningszoner som just nu är aktuella för amerikansk yngelröta.
Vi uppdaterar kartan allt eftersom vi fattar nya beslut om skydds- och övervakningszoner. Det senaste beslutet finns under rubriken Författningar och beslut. I beslutet kan du se vilka områden som omfattades av just det aktuella beslutet.
Kartan visar aktuella skydds- och övervakningszoner för amerikansk yngelröta. Skyddszoner markeras med en inre cirkel (röd) och övervakningszoner är den yttre markeringen (blå). Bigårdar och bisamhällen som ligger under cirkelns streck ingår också i smittförklaringen. Zooma in kartan för att se ditt område tydligare.
Aktuella skydds- och övervakningszoner för amerikansk yngelröta kan du även se på länsstyrelsens bitillsynskarta. Det är samma information om zoner som finns på den här sidan.
Om det finns amerikansk yngelröta i din bigård kommer tillsynsmannen att fatta beslut om åtgärder. Då händer bland annat det här:
Bitillsynsmannen undersöker alla bisamhällen inom 3 kilometer från den drabbade bigården, det vill säga i skyddszonen. Bitillsynsmannen kan också undersöka de bigårdar som har varit i kontakt med den aktuella bigården.
Om du själv upptäcker symptom på sjukdom, exempelvis i form av sjukt yngel, ska du genast kontakta tillsynsmannen.
Om du har bin i en skydds- eller övervakningszon och behöver flytta bin och material ut från zonen ska du alltid kontakta tillsynsmannen.
Du får inte flytta levande bin, utbyggda vaxkakor och avfall av sådana, begagnade bibostäder eller begagnade biodlingsredskap. från en skyddszon utan tillstånd av tillsynsmannen. Under tiden den 1 oktober--den 31 mars får du dock flytta vaxkakor och avfall av sådana för omsmältning utan tillstånd.
För att kunna bevilja tillstånd måste tillsynsmannen som regel undersöka dina bisamhällen för att se att det inte finns några symtom på amerikansk yngelröta.
Du får inte flytta levande bin, utbyggda vaxkakor och avfall av sådana, begagnade bibostäder eller begagnade biodlingsredskap från en övervakningszon utan tillstånd av tillsynsmannen. Under tiden den 1 oktober--den 31 mars får du dock flytta vaxkakor och avfall av sådana för omsmältning utan tillstånd.
För att kunna bevilja tillstånd måste tillsynsmannen som regel undersöka dina bisamhällen för att se så att det inte finns några symtom på amerikansk yngelröta.
En tillsynsman kan också ge tillstånd till en så kallad godkänd biodlare att flytta sina samhällen och material ut ur en övervakningszon, men enbart till sina egna bigårdar.
Ett villkor för att du som godkänd biodlare ska få tillstånd att flytta honungsbin med mera är att du undersöker dina bisamhällen för amerikansk yngelröta innan de flyttas ur ut övervakningszonen.
Det finns varroakvalster i stora områden i Sverige. Här finns information om vad som gäller och inom vilka områden det finns restriktioner.
När ett utbrott har konstaterats i en bigård som finns utanför de områden som är smittförklarade, smittförklarar Jordbruksverket ett nytt område med en radie på 3 kilometer runt den drabbade bigården. Smittförklaringen görs på uppdrag av länsstyrelsen i det aktuella länet.
Följande områden är smittförklarade:
Kartan visar de områden som just nu är smittförklarade för varroakvalster.
Vi uppdaterar kartan allt eftersom vi fattar nya beslut om smittförklaring. Det senaste beslutet finns under rubriken Författningar och beslut. I beslutet kan du se vilka områden som omfattades av just det aktuella beslutet.
Det markerade området i kartan visar de områden som just nu är smittförklarade för varroakvalster. Zooma in kartan för att se ditt område tydligare.
Om varroakvalster har upptäckts i din bigård behöver du bekämpa angreppet. I de flesta fall kan du rädda ett måttligt angripet bisamhälle och ge det en godtagbar produktionsförmåga. En tillsynsman får också besluta att du ska bekämpa varroakvalster. Mer information om hur du kan bekämpa varroakvalster hittar du på vår sida om bin och humlor under rubriken Sjukdomar och skadedjur.
När varroakvalster har konstaterats i ett bisamhälle utanför en restriktionszon smittförklaras ett nytt område med 3 kilometers radie runt den drabbade bigården. Då ska tillsynsmannen även undersöka de bisamhällen som ligger inom 3 kilometers avstånd från det angripna bisamhället. Tillsynsmannen ska då även undersöka kontaktbigårdar, som under de senaste 3 månaderna har varit i kontakt med levande bin från det angripna bisamhället.
Om du har bin i en restriktionszon och behöver flytta bin och material ut från restriktionszonen ska du alltid kontakta tillsynsmannen.
Du får inte flytta levande bin, utbyggda vaxkakor och avfall av sådana, begagnade bibostäder eller begagnade biodlingsredskap från en restriktionszon utan tillstånd av tillsynsmannen. Tillsynsmannen kan behöva göra nedfallsprov för att kunna bevilja tillstånd.
En tillsynsman får som regel (med vissa undantag) inte ge dig tillstånd att flytta levande bin från en restriktionszon till ett område som inte omfattas av restriktioner på grund av varroakvalster.
Under tiden den 1 oktober till och med den 31 mars får du dock flytta vaxkakor och avfall av sådana för omsmältning utan tillstånd.
Söker efter grundforeskrifter:
1992:38