Fisksjukdomen bakteriell njurinflammation (BKD) drabbar laxfiskar och förekommer i Europa, Nord- och Sydamerika och i Asien. Sverige har nationella åtgärder i inlandszon för BKD hos laxfiskar.
Gränsen mellan inlandszon och kustzon går vid det första vandringshindret för laxfisk från kusten. När vi på den här sidan skriver laxfiskar eller fiskar i menar vi laxfiskar i alla levnadsstadier.
Syftet med våra nationella åtgärder gällande BKD är att fortsätta att förebygga och bekämpa BKD hos laxfiskar genom
BKD orsakas av bakterien Renibacterium salmoninarum. Sjukdomen drabbar laxfiskar och förekommer i Europa, Nord- och Sydamerika och i Asien. Ett karaktäristiskt symtom vid BKD är att njuren är svälld och har vita fläckar. Liknande fläckar kan förekomma på lever, mjälte och hjärta. Sjukdomen har också stadier där sjukdomssymtomen är mer diffusa.
Övervakningen är en viktig del i strategin för sjukdomsbekämpning som möjliggör tidigt påvisande av överförbara djursjukdomar som till exempel BKD.
Alla godkända anläggningar som håller laxfiskar i inlandszon får på uppdrag av Jordbruksverket djurhälsobesök av veterinärer där fiskarna provtas för BKD enligt tabellen nedan.
Risknivå | Antal hälsobesök per år på varje anläggning | Antal fiskar som ska provtas vid varje provtagningstillfälle |
---|---|---|
Hög | 1 besök om året | 30 |
Medel | 1 besök vartannat år | 30 |
Låg | 1 besök vart tredje år | 30 |
Mer information om djurhälsoövervakning på anläggningar där vattenlevande djur hålls finns på de här sidorna:
Du som för in laxfiskar till din anläggning i inlandszon ska försäkra dig om att provtagning har gjorts på laxfiskar i den produktionsenhet som förflyttning ska ske från utan att BKD påvisats i proverna. Detta gäller oavsett om fiskarna kommer från ett annat land eller en annan anläggning i inlandszon. Provtagningen ska omfatta 30 fiskar från den senaste sammanhängande perioden som vattentemperaturen var 7‑15 °C. Proverna ska i första hand ha tagits på fiskar med avvikande utseende eller beteende.
Provtagning, inklusive urval av fiskar som ska provtas, ska göras av en veterinär eller annan person som utses av Jordbruksverket. Distriktsveterinärer behöver inte utses.
Kravet på provtagning inför förflyttningar gäller även vid flytt mellan anläggningar inom inlandszon, om inte anläggningarna är registrerade som en så kallad grupp av anläggningar.
Du som har fört in laxfiskar till din anläggning ska vid en offentlig kontroll kunna visa att fiskarna uppfyllde kraven på provtagning vid tidpunkten för införandet.
Du som tar in laxfiskar till inlandszon från ett annat EU-land måste också se till att fiskarna kommer från ett land, en zon eller en anläggningskrets som har fristatus för BKD. I annat fall måste fiskarna har genomgått karantän eller komma från en anläggning i avsändarlandet där samtliga punkter 1‑7 är uppfyllda:
Du får inte flytta laxfiskar från Sveriges kustzon till inlandszon eftersom det finns sjukdomar längs kusten som inte finns i inlandszon, till exempel BKD. Förbudet att flytta fisk från kustzon till inlandszon gäller fisk i alla levnadsstadier. Om du uppfyller vissa krav på provtagning och karantän innan förflyttningen sker får du flytta rom trots detta förbud.
Nybefruktad eller ögonpunktad rom från vildfångad laxfisk som har fångats eller sumpats i kustzon, nedanför ett vandringshinder för aktuell art, får flyttas till kläckeri i inlandszon om samtliga tre villkor nedan uppfylls:
Det finns fler regler vid förflyttning av vattenlevande djur, till exempel vid införsel från länder utanför EU, som du hittar på vår sida om handel och övriga förflyttningar.
Om det finns misstanke om BKD på din vattenbruksanläggning ska du göra detta till dess att en veterinär informerar om något annat:
Under tiden som utredning för att avfärda eller bekräfta smitta pågår får du inte avliva fiskarna, om det inte finns djurskyddsskäl. Om fiskar har dött eller avlivats av djurskyddsskäl ska du hålla dem tillgängliga för undersökning av veterinär.
Du ska se till att det finns skyddskläder och material för rengöring och desinficering av personer, utrustning och transportmedel i enlighet med Jordbruksverkets eller veterinärens instruktioner samt att använda skyddskläder tas om hand enligt instruktionerna.
Vidare ska du se till att personer som får besöka anläggningen
Om BKD bekräftas på din anläggning ska du göra detta till dess att Jordbruksverket fattar beslut om särskilda åtgärder och begränsningar:
Om BKD påvisas på din anläggning kommer Jordbruksverket att vidta vissa åtgärder beroende på om din anläggning ligger i ett BKD-fritt vattenområde eller inte.
Ett BKD-fritt vattenområde är ett vattenområde (som inte är en sluten anläggning) där något av det här gäller:
Du som driver en vattenbruksanläggning där BKD har bekräftats kan ansöka om ersättning om du har drabbats av kostnader, förluster eller produktionsbortfall i samband med bekämpning av BKD på din anläggning.
Du kan få ersättning för bland annat kostnader för slakt och sanering, destruktion av animaliska produkter och för förluster av värde på djur eller för produktionsbortfall under bekämpningen.
Du som är ansluten till ett frivilligt kontrollprogram kan få ersättning med upp till 70 procent av kostnader och förluster. Om du inte är ansluten till ett frivilligt kontrollprogram är ersättningsnivån högst 50 procent av kostnader och förluster.
I rapporten sammanfattar vi Sveriges nationella åtgärder för BKD. Syftet är att ge en helhetsbild över de nationella åtgärder som Sverige tillämpar utöver de bestämmelser som finns i EU:s djurhälsoförordning samt dess underakter.
Söker efter grundforeskrifter:
2024:6