Du som har minkuppfödning för pälsproduktion har nu möjlighet att söka stöd för att avveckla din verksamhet. 180 miljoner kronor är avsatta för stödet som kommer betalas ut under 2025. Din ansökan ska ha kommit in till Jordbruksverket senast den 1 april 2025. Du ska ha avvecklat din verksamhet senast den 30 juni 2025.
Det ekonomiska stödet är till för att göra det möjligt för minkföretag att frivilligt, planerat och under ordnade former avveckla sin verksamhet med uppfödning av minkar för pälsproduktion.
Att föda upp mink för pälsproduktion är förenat med utmaningar, exempelvis påverkade Corona-pandemin företagens inkomster negativt eftersom de av smittskyddsskäl blev tvungna att göra en del förebyggande åtgärder. Det är dessutom flera länder inom EU som har förbjudit minkuppfödning och det är inte helt omöjligt att det skulle kunna bli aktuellt med ett sådant förbud inom hela EU. Det är en bidragande orsak till att regeringen nu har avsatt pengar för att ge företagen möjlighet att avveckla sin produktion i Sverige.
Du som är företagare och aktivt driver minkuppfödning för pälsproduktion. Det är bara små- och medelstora företag som kan få stödet.
Du har också möjlighet att söka stödet om du har valt att avveckla din verksamhet efter mars 2023, med förutsättningen att du skulle få ta del av ett eventuellt stöd för att avveckla verksamheten.
Du har fött upp minkar under de 5 senaste åren. Du kan få stödet även om din verksamhet under en period har begränsats av ett beslut från en myndighet.
För att kunna få stödet ska du
Du får inte stödet om
Du får stödet för att lägga ned din verksamhet med minkuppfödning. Du får ersättning för antalet avelshonor som finns registrerat i ditt djurskyddstillstånd. Om det inte finns med i ditt djurskyddstillstånd, kan antalet avelshonor istället beräknas med hjälp av ditt miljötillstånd eller din miljöanmälan.
Som mest kan du få 3 500 kronor per avelshona. När alla ansökningar har kommit in, fördelar Jordbruksverket pengarna på antalet avelshonor. Det innebär att det blir samma stöd för alla avelshonor, men det kan aldrig bli mer än 3 500 kronor per hona.
Du kan söka stödet från och med den 19 februari år 2025. Din ansökan ska ha kommit in till Jordbruksverket senast den 1 april år 2025. Du söker stödet på en blankett. Om din ansökan kommer in efter den 1 april är den inte giltig.
Om du inte är firmatecknare för företaget och gör ansökan behöver du en fullmakt
Det är viktigt att du fyller i alla uppgifter och bifogar alla bilagor, det går då snabbare att hantera din ansökan.
De här bilagorna ska du skicka med:
När ansökan har kommit in till oss får du en bekräftelse på att ansökan har kommit in. Bekräftelsen kommer du i första hand få via e-post. Därefter handlägger vi ansökan och bedömer om du kan få stöd och hur mycket du kan få. Om vi behöver fråga dig något eller saknar någon uppgift kontaktar vi dig. När Jordbruksverket har fattat beslut i ditt ärende skickar vi beslutet till din e-postadress.
Senaste en månad efter att du blev beviljad stödet ska du återkalla ditt eller dina djurskyddstillstånd samt miljötillstånd. Du återkallar ditt djurskyddstillstånd genom att anmäla detta hos din Länsstyrelse.
Du ska avregistrera din anläggning när du inte längre har djur på platsen.
Detta gör du via e-tjänsten Anläggningsregistret – platser med djur.
Du behöver ge länsstyrelsen tillträde till områden, anläggningar, byggnader, lokaler och andra utrymmen som kan behövas för att kontrollera att förutsättningarna för stödet är uppfyllda och att villkoren för stödet följs.
Du får inte
När vi har granskat din ansökan och du uppfyller de krav som finns för stödet betalar vi ut pengarna.
Det är viktigt att du i din ansökan har uppgett ett konto där vi kan sätta in pengarna.
Vi betalar ut stödet senast i slutet av december 2025.
Om du har frågor om stödet är du välkommen att kontakta oss via e‑post.