I Jordbruksverkets externa visselblåsarfunktion kan du som ingår i personkretsen rapportera missförhållanden inom vissa av Jordbruksverkets tillsynsområden.
Som rapportör av missförhållanden är du skyddad enligt lagen (2021:890) och förordningen (2021:949) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden (visselblåsarlagen och visselblåsarförordningen). Detta gäller vid rapportering om missförhållanden i ett arbetsrelaterat sammanhang där ett agerande eller en underlåtenhet strider mot ett direkt tillämpligt EU-direktiv, lag eller andra föreskrifter som kompletterar bestämmelserna i ett sådant direktiv.
I Jordbruksverkets externa visselblåsarfunktion kan du rapportera missförhållanden inom ramen för följande av Jordbruksverkets tillsynsansvar:
Utöver att det ska gälla ett av ovanstående tillsynsansvar så ska det även finnas ett allmänintresse av att informationen om missförhållandet kommer fram.
För att det ska finnas ett allmänintresse ska det
Det kan till exempel gälla frekventa och systematiska missförhållanden som det finns ett samhällsintresse av att de rättas till eller avbryts. Missförhållandet behöver inte vara aktuellt eller pågående, även rapportering av avslutade och helt utagerade missförhållanden omfattas.
Information som endast rör den rapporterande personens egna arbets- eller anställningsförhållande omfattas normalt inte av lagen.
Om en rapport kommer in till Jordbruksverket inom ett tillsynsområde där Jordbruksverket inte är ansvarig kommer vi att lämna över rapporten till den myndighet som är behörig. Den myndighet som tar emot en sådan rapport ska underrätta dig som rapporterande person om att ärendet har lämnats över dit, under förutsättning att du har lämnat dina kontaktuppgifter. Om ärendet inte är ett visselblåsärende kommer det att skrivas av och i förekommande fall skickas till den avdelning inom Jordbruksverket som berörs av tipset.
Visselblåsning kan göras av dig som i ett arbetsrelaterat sammanhang har fått del av eller inhämtat information inom nämnda tillsynsområden och tillhör någon eller några av dessa kategorier:
Visselblåsarfunktionen ska inte användas vid rapportering av enskilda djur som far illa, det är länsstyrelsernas tillsynsområde. Sådana ärenden kommer att skrivas av.
Om du är missnöjd med Jordbruksverket på grund av något som inte är visselblåsning kan du kontakta Jordbruksverkets kundtjänst.
Jordbruksverkets visselblåsarfunktion erbjuder tre olika sätt att rapportera. Du kan rapportera antingen skriftligt, muntligt via telefon eller muntligt vid ett fysiskt eller digitalt möte.
Din anmälan bör innehålla så utförlig information som möjligt så att det går att utreda misstankarna om missförhållanden, till exempel:
Använd dubbla kuvert. Lägg alltså ditt brev i ett kuvert, förslut det och märk det med "Visselblåsarfunktionen”. Lägg det i ytterligare ett kuvert och adressera till:
Jordbruksverket
551 82 Jönköping
Kontakta Jordbruksverkets kundtjänst på telefon 0771-223 223 eller, om du vill ringa anonymt, #31#0771 223 223. Be om att få prata med chefsjuristen eller informationssäkerhetschefen. Du behöver inte uppge att det är ett visselblåsärende för kundtjänst. Det är möjligt att kontakta kundtjänst under kontorstid.
Det är möjligt att begära ett fysiskt möte på Jordbruksverkets kontor i Jönköping eller ett digitalt möte. Det finns två sätt att boka ett möte, antingen genom att mejla oss eller genom att kontakta kundtjänst på telefon 0771-223 223 eller, om du vill ringa anonymt, #31#0771 223 223. Be att få prata med chefsjuristen eller informationssäkerhetschefen och bestäm en tid med dem.
Om du överväger att rapportera missförhållanden men vill ha råd och stöd kan du kontakta Jordbruksverket antingen genom att mejla oss eller ringa vår kundtjänst.
Om du vill ringa anonymt slår du #31#0771 223 223 och ber att få prata med chefsjuristen eller informationssäkerhetschefen.
Du som rapporterar om missförhållanden och har lämnat kontaktuppgifter kommer inom sju dagar att få en bekräftelse på att visselblåsarfunktionen har tagit emot din rapport. Detta gäller under förutsättning att du inte har avsagt dig en sådan bekräftelse eller att Jordbruksverket har anledning att anta att en bekräftelse skulle avslöja din identitet.
Du kommer också att få återkoppling om ärendet senast inom tre månader från den dag då rapporteringen gjordes till Jordbruksverket. Om det finns särskilda skäl kan Jordbruksverket komma att förlänga denna tidsfrist för återkoppling till sex månader. Då kommer du också att få veta vilka skälen till detta är.
Din rapport hanteras av Jordbruksverkets visselblåsarfunktion. Funktionen hanteras av chefsjuristen och informationssäkerhetschefen. I varje ärende säkerställer de att uppföljningen görs opartiskt och utan formellt eller informellt beroende till någon eller något. Ingen obehörig har åtkomst till informationen eller har insyn i ärenden som visselblåsarfunktionen hanterar.
En inkommen rapport betraktas som en allmän handling hos Jordbruksverket och kan komma att begäras ut i enlighet med offentlighetsprincipen, men Jordbruksverket gör alltid en noggrann sekretessprövning i varje enskilt fall för att se vilka uppgifter som kan sekretessbeläggas vid ett utlämnande.
Om det konstateras att din rapport faller utanför tillämpningsområdet för visselblåsarlagstiftningen kommer du att få återkoppling om det.
Det är inte tillåtet för företaget, organisationen eller myndigheten som blir anmäld genom visselblåsarfunktionen att försöka ta reda på vem som har anmält. Det är inte heller tillåtet att utsätta den som har gjort anmälan för några repressalier.
Utöver vår visselblåsarfunktion har du som arbetar vid en myndighet också i stor utsträckning en grundlagsskyddad meddelarfrihet. Det innebär en rätt för dig att under vissa omständigheter lämna ut även sekretessbelagda uppgifter till massmedier exempelvis tidningar, radio och TV. Det gäller om du lämnar ut uppgifterna muntligt i syfte att de ska publiceras.
Om du använder dig av meddelarfriheten får myndigheter inte efterforska vem som har lämnat uppgiften till massmedia. Myndigheterna får heller inte vidta repressalier mot dig. Massmedia har en långtgående tystnadsplikt.
Meddelarfriheten gäller endast vissa sekretessbelagda uppgifter. Den gäller bland annat uppgifter om
Däremot gäller inte meddelarfrihet uppgifter om bland annat