Den totala frilandsarealen för odling av trädgårdsväxter har sedan 1984 varit i
stort sett oförändrad men varierat något mellan åren, medan antalet företag med
frilandsodling kontinuerligt har minskat sedan 1984. År 2002 var den totala
arealen 12 100 ha, i stort sett oförändrat jämfört med 1999, medan antalet företag
var 2 040, en minskning med 13 %.
Odlingsarealen för köksväxter upptog år 2002 ca 60 % av den totala arealen medan odlingsarealerna för frukt och bär sammanlagt upptog ca 35 % av denna areal. Bland köksväxterna dominerade odlingen av morot, isbergssallat och matlök som tillsammans svarade för nästan 50 % av den totala arealen. Frilandsarealen för frukt och bär dominerades av odling av äpple och jordgubbar.
Även den totala växthusarealen för odling av trädgårdsväxter har sedan 1984
varit i stort sett oförändrad men varierat något mellan åren, medan antalet företag
med växthusodling kontinuerligt har minskat sedan 1984. År 2002 var den
totala arealen 3 370 000 kvm, en ökning med 3 % sedan 1999, medan antalet
företag var 1 140, en minskning med 10 %. Växthusarealen domineras av tomat-
och gurkodling, som 2002 svarade för 80 % av den totala arealen.
Eldningsoljan stod år 2002 för ca 57 % av energiförbrukningen inom växthusodlingen. Förbrukningen av eldningsolja var drygt 600 000 MWh, vilket är en minskning med ca 25 % sedan 1999. Användningen av fjärrvärme och elenergi har ökat mellan de båda åren.