Vissa samhällsstörningar kan leda till att du behöver evakuera dina djur. Det gäller till exempel vid bränder och översvämningar. Om du måste evakuera djur ska du följa räddningstjänstens eller polisens anvisningar. Du kan också läsa vår checklista för vad du ska tänka på när du planerar och genomför en evakuering.
Det finns svenska och EU-gemensamma djurskyddsregler som anger hur vi ska tillgodose djurens behov. Dessa behov har djuren även i en kris eller i ett krig, och djurskyddsreglerna gäller därför även då. Men i en nödsituation kan lagar och andra regler behöva sättas ur spel, i en viss specifik situation eller viss tid.
Varje händelse är unik och eventuella undantag från djurskyddsreglerna utgår från den aktuella situationen. I ett sådant fall bör du ta kontakt med din lokala tillsynsmyndighet (länsstyrelsen) för att få information om hur du ska göra.
En skogsbrand eller en översvämning kan medföra att du måste flytta dina djur till ett säkert område med kort varsel. Att evakuera stora djur på kort tid kan vara en utmaning, särskilt om du måste flytta många djur samtidigt. Det kan till exempel vara svårt att ordna transport och en bra tillfällig placering. Tänk då på att det bästa djurskyddet är att flytta djuren från fara, även om själva transporten och den tillfälliga placeringen inte är optimal.
Det är särskilt viktigt att snabbt flytta djuren från bränder, eftersom rök och eld kan ge svåra skador på djuren – både direkt och efter en tid. Om det är svårt att ordna regelmässiga djurtransporter under en brand kan du därför använda andra lämpliga transportmedel för att flytta djuren och skydda dem från brandmiljön.
Du har större förutsättningar att lyckas om du planerar inför en eventuell evakuering i förväg. Ju bättre framförhållning du har, desto lättare går evakueringen. Här ger vi råd vi om hur du kan förbereda dig.
Om du behöver hjälp kan LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) ofta hjälpa dig lokalt med kontakter och annat stöd. Ta också kontakt med och förvarna till exempel grannar eller frivilligorganisationer, såsom Svenska Blå Stjärnan.
Ta bort träns, halsremmar, insektsskydd och annat av nylon från djuren. Dessa smälter av värmen och kan ge svåra skador.
Försäkra dig om att det finns tillräckligt med foder och vatten på den plats som du tänker evakuera djuren till.
Om du förbereder dig väl inför en evakuering går den smidigare och har störst förutsättningar för att lyckas. Det gäller också om du evakuerar djuren i god tid innan du får order om att själv evakuera. Men även om du har förberett dig väl kan det vara svårt att evakuera många, stora djur samtidigt. Följ vår checklista för evakueringen, så ska det förhoppningsvis gå smidigare.
Att lämna dina djur är den absolut sista utvägen, som du kan ta till om tiden är knapp eller om det är många djur.