Denna text om de grundvillkor som gäller för biodling är ett hjälpmedel för dig som biodlare att genomföra en egenkontroll så du kan känna dig trygg med att du följer de lagar, förordningar, föreskrifter och riktlinjer som gäller.
Verksamhetskrav är regler som redan gäller i Sverige för all jordbruksverksamhet, oavsett om du söker jordbrukarstöd eller inte. I EU:s förordning benämns detta grundvillkor som SMR 5.
Du som biodlare har en skyldighet att leverera säkra livsmedel. De livsmedel du levererar ska alltid uppfylla kravet på spårbarhet. Kravet om spårbarhet för livsmedel gäller för alla livsmedelsföretagare och kan användas både för att spåra osäkra livsmedel och som ett sätt att bekräfta att den information som ges om ett livsmedel är korrekt.
Produkten honung är en så kallad primärprodukt. Produktionen och hanteringen av honung i anslutning till biodlingen räknas som primärproduktion, allt från biodling till att du samlar upp honungen, slungar den, tappar och förpackar den. Andra produkter som utvinns från biodlingen är till exempel drottninggéle, pollen som samlats in av bina och utvinns från bikupan genom en så kallad bifälla samt propolis, bikitt eller kittvax.
Det finns andra verksamheter utanför biodlingen som inte räknas som primärproduktion, till exempel slunga andra biodlares honung, smaksätta honung för försäljning eller sälja din honung om den slungats av någon annan och du gjort ett så kallat återtag. Då räknas försäljningen istället som en detaljhandelsanläggning, och en sådan ska vara registrerad hos kommunen, även om själva biodlingen fortfarande ska vara registrerad hos länsstyrelsen. Läs mer om honung och biodling på Livsmedelsverkets webbplats.
Kravet på säkra livsmedel och att märkningen inte får vara vilseledande på dina produkter gäller alltid oavsett om honungen säljs eller skänks bort direkt till konsumenter eller om den säljs till en detaljhandelsanläggning. Dessa krav gäller både för livsmedelsföretagare och privatpersoner som säljer honung.
Du som biodlare kan leverera som mest 500 kilo honung eller andra produkter från den egna biodlingen per år utan att du räknas som livsmedelsföretagare i primärproduktionen och ska registrera din verksamhet hos länsstyrelsen. Det gäller oavsett om du levererar direkt till konsumenter eller till lokala detaljhandelsanläggningar som i sin tur levererar till konsumenter.
En biodlare registrerad hos länsstyrelsen får årligen leverera sammantaget högst 1 000 kilo honung och andra primärprodukter från den egna biodlingen direkt till konsument eller lokal detaljhandel utan att behöva registrera försäljnings-verksamheten hos kommunen.
Du hittar en checklista för vad som krävs för att du ska få starta en biodling, vilka tillstånd du behöver söka samt vilka uppgifter du behöver lämna till myndigheter och kommuner på verksamt.se.
Om du i genomsnitt producerar mer än 500 kilo honung och andra primärprodukter ska du registrera verksamheten hos länsstyrelsen som ett livsmedelsföretag i primärproduktionen. Mängden 500 kilo motsvarar honung från cirka 15 kupor. Du behöver inte registrera dig som primärproducent om du producerar och släpper ut mindre än 500 kilo honung på marknaden per år till privatpersoner eller lokala detaljhandlare.
Läs mer om Registrering vid biodling och små mängder honung på Kontrollwiki – Livsmedelsverkets webbplats för fördjupning.
Du ska registrera dig som livsmedelsföretagare hos din kommun om du:
Du ska då registrera dig hos din kommun minst 2 veckor innan du börjar verksamheten.
Se även nästa avsnitt om små mängder honung.
Läs mer om Registrering vid biodling och hantering av honung på Kontrollwiki – Livsmedelsverkets webbplats för fördjupning.
Om du som biodlare bara levererar små mängder honung och andra primärprodukter från din biodling räcker det att du dokumenterar vissa delar av din verksamhet. Som små mängder räknas det om du levererar 1 000 kilo eller mindre per år. Du ska då löpande dokumentera
Du ska kunna visa upp dokumentationen vid behov och om kontrollmyndigheten begär det. Syftet med dokumentationen är bland annat att myndigheterna ska kunna kontrollera att biodlarens leveranser håller sig under nivån för små mängder och att undantagen i lagstiftningen alltså gäller för produktionen.
Läs mer om Leverans av små mängder honung och andra biodlingsprodukter på Kontrollwiki – Livsmedelsverkets webbplats för fördjupning.
Om du har en kontinuerlig försäljning av honung och på något sätt bereder honungen så ska du skriftligt anmäla din verksamhet som livsmedelsanläggning till kommunen. Det ska du göra minst 2 veckor innan du startar verksamheten. Exempel på verksamheter som kräver en sådan skriftlig anmälan är:
Det finns regler som bestämmer vad som ska få räknas som honung i Livsmedelsverkets föreskrifter om honung, LIVSFS 2003:10.
EU har bestämt vad olika varor får respektive inte får innehålla för att få säljas med en viss varubeteckning, till exempel honung.
Livsmedelsstandarden för honung är beskriven i ett EU-direktiv som är införlivat i svensk livsmedelslagstiftning genom Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2003:10) om honung.
Som biodlare ska du följa en god hygienpraxis, för att honungen ska uppfylla kvalitetskraven enligt branschriktlinjerna Säker honungshantering. Läs mer om Branschriktlinjer på Livsmedelsverkets webbplats.
När du tappar upp honung får du bara använda förpackningar och emballage som är anpassade för livsmedel. Förpackningsmaterialet ska uppfylla kraven för kontaktmaterial. Mer information om kontaktmaterial finns på Livsmedelsverkets webbplats.
Det material och den utrustning du använder ska vara anpassade för att hantera livsmedel. Det gäller oavsett vilken lokal som används. Håll arbetsredskap och utrustning rena och i gott skick så att inga främmande ämnen kan förorena honungen. Ramar ska vara rena och mögelfria och vid plockskattning ska du placera ramarna i rena lådor. När du kontrollerar ramarna i kupan eller vid skattning får du inte placera ramarna direkt på marken. Du bör byta vax när det behövs för att undvika att det ansamlas bekämpningsmedel.
Lådor med ramar ska vara täckta när du transporterar dem eller när du mellanlagrar dem inför slungning. Skälet till detta är att de ska skyddas mot damm och smuts, samt för att minimera antalet bin som följer med till slungrummet.
Slungan ska vara väl rengjord och torr före första slungningen. Slungor av annat material än rostfritt stål och plast bör du rengöra mellan slungningstillfällena för att förhindra att det följer med rost från slungan.
Du ska se till att de förpackningar du ska använda för att tappa upp honung förvaras och hanteras på ett sådant sätt att inga främmande ämnen kommer i kontakt med förpackningarna. Du ska också se till att förpackningsmaterial före tappning lagras på sådant sätt att de inte förorenas av damm, smuts eller andra främmande ämnen eller partiklar.
När du ska transportera förpackningar med honung ska du se till att transportutrymmet är rent och att förpackningarna är skyddade så att de inte skadas.
Utrymmet där du hanterar honung ska vara utformat så att risken för att honungen förorenas är så liten som möjligt. Utrymmet ska också ha tillräcklig belysning för att du ska kunna se till att honungen inte förorenas. Det ska finnas skydd för armaturer så att inget glas från lampor eller skärmar kan hamna i avtäckningskärl eller i slungan. Det ska det finnas skydd mot skadedjur, inklusive flygande insekter. Det ska finnas lätt åtkomliga möjligheter att tvätta händer och redskap, och vattnet som används ska vara rent.
Du kan använda samma utrymme för att avtäcka, slunga och packa honungen, under förutsättning att åtskillnad görs i tid. Detta kan till exempel göras genom att göra ett moment och städa där emellan. Det är olämpligt att hantera skattlådor samtidigt som du packar färdig honung. Om du använder ett kök som arbetsutrymme så får köket inte samtidigt användas för att laga mat eller för annan verksamhet samtidigt med att du hanterar honungen.
Utrymmet du använder för avtäckning, slungning och tappning ska vara lätt att hålla rent. Du ska regelbundet och ändamålsenligt göra ren lokalen inför, under och efter att du avtäcker, slungar och tappar honungen.
Det finns regler kring spårbarhet inom EU som även gäller honungsproduktion. Spårbarhet innebär att det ska gå att följa ett livsmedel ett steg bakåt i livsmedelskedjan och att det ska gå att spåra ett livsmedel eller ämne ett steg framåt i kedjan. Kravet om spårbarhet för livsmedel gäller för alla livsmedelsföretagare och kan användas både för att spåra osäkra livsmedel och som ett sätt att bekräfta att den information som ges om ett livsmedel är korrekt. Spårbarhet finns i förordning (EG) nr 178/2002 och gäller för livsmedel, foder, livsmedelsproducerande djur och alla andra ämnen som är avsedda för livsmedelsproduktion eller ingår i livsmedel.
Du ska ha dokumentation som uppfyller kravet på spårbarhet när det gäller den honung du hanterar. Dokumentationen ska minst sparas lika länge som livsmedlets hållbarhetstid. Fem år bedöms ofta vara lämpligt.
Att ett livsmedel ska vara spårbart bakåt i kedjan innebär att du som företagare ska kunna ange alla personer eller företag som du fått foder, djur eller andra ämnen som är avsedda för livsmedelsproduktion eller som ingår i livsmedlet från. Detta innebär att du vid varje givet tillfälle måste kunna tala om från vilka personer du till exempel köpt honung eller kontaktmaterial för att vidareförädla eller sälja. För att uppfylla kraven krävs att du dokumenterar din hantering. Denna dokumentation ska åtminstone innehålla uppgifter om
Leverantörssedlar kan räcka som dokumentation om all information finns på dem för att det enkelt ska gå att spåra livsmedlet eller fodret, informera kunder och konsumenter, och ta tillbaka produkter om en produkt visar sig vara eller misstänks vara hälsofarlig, felaktigt märkt eller på annat sätt otjänlig. Du ska kunna visa upp denna dokumentationen när en myndighet begär det.
Spårbarhet framåt i kedjan innebär att du som biodlare vid varje givet tillfälle måste kunna identifiera alla företag som du levererat produkter till. Detta gäller inte för biodlare som säljer direkt till konsumenter. När du säljer eller ger någon honung ska du kunna berätta till vilken juridisk person du levererat varor. För att uppfylla dessa krav ska du ha en dokumentation som ska innehålla uppgifter om
Du ska ha ett dokument som visar hur du kan veta vilket företag som har fått en produkt vid ett visst tillfälle, och utifrån detta tillfälle ska det gå att spåra övriga leveranser, exempelvis honung eller förpackningsmaterial. En lämplig utgångspunkt för ditt spårbarhetssystem kan vara sista förbrukningsdag utifrån tappningstillfället. Lämpliga dokument kan vara exempelvis fakturor, kvitton och avsändningsavier, med lämpliga kompletteringar. Det ska gå att ta fram uppgifterna omedelbart, och de ska sparas hela produktens hållbarhetstid plus 6 månader.
Förpackningar med upptappad honung ska vara märkta och hållas rena. Som en rekommendation kan de också förses med locksäkring. Du som biodlare ansvarar alltid för att märkningen är korrekt, oavsett om det är du själv som paketerar och märker produkten eller om märkningen görs av någon annan på uppdrag av dig. Även stora bulkförpackningar till tappstationer eller grossister ska märkas enligt reglerna, antingen på själva förpackningen eller på följesedeln.
Läs mer om Märkning av honung på Kontrollwiki – Livsmedelsverkets webbplats för fördjupning.
När du förpackar din honung för att sälja den till enskilda konsumenter och till storhushåll så måste du följa reglerna för märkning. De märkningsuppgifter som krävs ska finnas antingen på själva förpackningen eller på en etikett som fästs på förpackningen.
Följande uppgifter ska finnas på förpackningen:
Märkningsuppgifterna ska vara lätta att förstå, vara väl synliga, klart läsbara och beständiga. De får inte på något sätt döljas, skymmas eller avbrytas av annan text eller av en illustration. De ska vara skrivna på svenska. Även stora bulkförpackningar (över 10 kilo) som du levererar till en tappstation eller grossister ska märkas enligt reglerna, antingen på själva förpackningen eller på följesedeln.
Bäst före-datum får inte ändras. Honungsbranschen rekommenderar att ”bäst före-datum” är 2 år från förpackningsdagen. Men det är du som producent som ska garantera att honungen håller en tillfredsställande kvalitet vid utgångsdatumet.
Reglerna för märkning skiljer sig för honung och för så kallade honungsprodukter, som till exempel smaksatt honung. Det är tillåtet att smaksätta honung med exempelvis aromämnen eller andra råvaror, förutsatt att produkten säljs under en rättvisande beteckning. Produkten är då en sammansatt produkt där honung ingår, och det måste framgå av beteckningen. Ett sammansatt livsmedel är en produkt som består av mer än en ingrediens. Det är inte tillåtet att sälja en sammansatt honungsprodukt under beteckningen ”honung”.
Följande uppgifter ska finnas på förpackningen för smaksatt honung:
Näringsdeklaration är obligatoriskt om honungsprodukten ska säljas till andra företag som ligger utanför angränsande län. Om honungsprodukten säljs direkt till konsument eller till detaljhandel som ligger inom länet eller angränsande län krävs ingen näringsdeklaration. Bäst före‑datum får inte ändras.