Information och märkning av och kring mat och dryck är ett av de största och viktigaste områdena när det gäller regler om livsmedel som du som företagare behöver följa. Den som köper kött, bröd, en kartong ägg eller något annat ska kunna göra ett medvetet val utifrån vad ett livsmedel innehåller utan att bli vilseledd.
Verksamhetskrav är regler som redan gäller i Sverige för all jordbruksverksamhet, oavsett om du söker jordbrukarstöd eller inte. I EU:s förordning benämns detta grundvillkor som SMR 5.
Om du förpackar livsmedel i konsumentförpackningar ska du märka förpackningarna enligt bestämmelserna i den så kallade informationsförordningen (EU) nr 1169/2011 och Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2014:4) om livsmedelsinformation. Märkningen och förpackningarnas utseende får inte vara vilseledande för konsumenterna. Detta gäller även frivilliga märkningar, som till exempel certifieringen IP. Information om märkningsreglerna finns på Livsmedelsverkets webbplats.
Partier med livsmedel som du levererar till butiker, grossister eller industrier ska vara korrekt märkta enligt den så kallade informationsförordningen (EU) nr 1169/2011. Information om märkningsreglerna finns på Livsmedelsverkets webbplats.
Du ska alltid märka frukt och grönsaker som omfattas av EU:s kvalitets- och handelsnormer enligt dessa bestämmelser.