Handelsnormer för färska frukter, grönsaker, bär, örter och nötter

Färska frukter, grönsaker, bär, örter och nötter ska vara märkta på rätt sätt och uppfylla kvalitetskraven för den klass de tillhör. Du som handlar med dessa produkter behöver registrera din verksamhet och om du ska ta in en sändning från ett land utanför EU ska du anmäla importen till oss.

Det här är handelsnormer

Färska frukter, grönsaker, bär, örter och vissa nötter som säljs inom EU måste uppfylla EU:s handelsnormer för att visa att de är sunda och av god marknadsmässig kvalitet. Det gäller alla handelsled utom vid försäljning direkt från den egna gården. Det är den som för tillfället innehar produkterna som har ansvar för att normerna följs. Handelsnormerna är en beskrivning av produkterna i olika klasser. En köpare ska till exempel kunna jämföra priset på äpplen av klass I från två olika säljare och veta att äpplena i stort sett är jämförbara.

Vilken norm ska jag använda?

EU:s produktspecifika handelsnormer

Om det finns en produktspecifik handelsnorm för din produkt är den obligatorisk att använda. Det finns produktspecifika handelsnormer för 11 produkter:

EU:s allmänna handelsnorm

Om det inte finns en produktspecifik handelsnorm ska du i stället använda EU:s allmänna handelsnorm. Du får då inte märka dina produkter med klass.

FN/ECE:s och Codex normer

I stället för EU:s allmänna handelsnorm kan du välja att använda FN/ECE:s handelsnormer. Handelsnormerna utgör i många fall basen för ett köpekontrakt. FN/ECE har normer för omkring 50 olika frukter, grönsaker, bär, örter och nötter. Regler för vilka produkter som är klass 1 eller 2 finns bara i EU:s produktspecifika handelsnormer och i FN/ECE:s normer. Det gör att FN/ECE:s normer är de som oftast används vid handel med produkter utan produktspecifik EU-norm.

Det är viktigt att köparen och säljaren är överens om ifall de ska tillämpa den allmänna handelsnormen eller en specifik handelsnorm från FN/ECE.

Även Codex Alimentarius har normer för vissa produkter. Om du använder dessa måste du först uppfylla den allmänna handelsnormen.

Tabell över normer för frukter, grönsaker, bär, örter och nötter

I tabellen nedan kan du se vilka normer som gäller för vissa produkter.

Om det inte finns en produktspecifik handelsnorm ska du i stället använda EU:s allmänna handelsnorm.

Handelsnormer för frukter, grönsaker, bär, örter och nötter

Produkt

EU:s produktspecifika handelsnormer

FN/ECE

Codex

Tolknings­broschyrer

Annona


XAnanas


X

X

FN/ECE

Apelsin

X (citrusfrukter)


X


Aprikoser


X


OECD

Auberginer


XAvokado


X

X

OECD

Bananer (endast gröna)

X


X


Bladgrönsaker


XBlomkål


XBordsdruvor

X

X

X

OECD

Broccoli


X


OECD

Brysselkål


XBär


X


arbete pågår 

Bönor


X


OECD

CarambolaX


ChayoteX


Chilipeppar


X

X

FNECE

Citrusfrukter

X

X


OECD

DadlarX


DurianfruktX


Fänkål


XFärska fikon


X


OECD

Grapefrukt


X (citrusfrukter)

X


GranatäppleX

OECD

GuavaX


Gurkor


X


OECD

Huvudkål


XIngefäraX


Jordgubbar

X

X


OECD

KaktusfruktX


Kantareller


X

X


Karljohansvamp


XKapkrusbärX


Kiwifrukt

X

X


OECD

Kronärtskocka


XKörsbär


X


OECD

Kvitten


XLimeX


LitchiX


LonganX


Lök


X


OECD

Machesallat


XMango


X

X

OECD

MangostanX


Meloner


X


OECD

Mexikansk limeX


MinimajsX


Morötter


X


OECD

Odlad svamp


X


OECD

PapayaX


Paprika

X

X


FN/ECE

PassionsfruktX

arbete pågår

Persikor och nektariner

X

X


OECD

Persimon/kaki


XPitahayaX


Plommon


X


OECD

PompelmusX


Purjolök


X


OECD

Päron

X

X


OECD

Rabarber


XRambutanX


Rotgrönsaker


X


 arbete pågår

Salladskål


X


OECD

Sallat

X

X


OECD

Schalottenlök


X


OECD

Sparris


X

X

OECD

Squash


XStjälkselleri


XSöt kassavaX


TamarilloX


TanniaX


Tomater

X

X

X

OECD

Tryffel


XVattenmeloner


X


OECD

Witloofcikoria


X


OECD

Vitlök


X


OECD

Äpplen

X

X

X

OECD

Ärter


XÄtliga kastanjer


XIbland behöver du inte följa normerna

I de här fallen behöver du inte följa någon handelsnorm:

 • Produkter som ska gå till industriell bearbetning, under förutsättning att de är tydligt märkta med uppgiften Avsedda för bearbetning.
 • Produkter som ska användas som foder eller av någon annan anledning inte ska användas som livsmedel, förutsatt att de är tydligt märkta med uppgiften Avsedd att användas som foder eller en likvärdig uppgift.
 • Gårdsförsäljning av egna produkter direkt till konsument. Produkterna ska ha producerats på den egna gården och måste säljas i direkt anslutning till denna. Om du däremot säljer vid vägkanten en bit ifrån din gård måste du uppfylla normerna.
 • Produkter som har skivats, hackats eller liknande för att bli konsumentfärdiga eller köksfärdiga. Då gäller i stället Livsmedelsverkets regler.
 • Produkter som saluförs som ätliga groddar.
 • Produkter som i butik säljs till konsument med avsikt att bearbetas i hemmet, till exempel matäpplen eller apelsiner för pressning, under förutsättning att de är tydligt märkta med uppgiften Produkt avsedd för bearbetning. De kan även märkas med till exempel Ät snart. Detta är ett bra sätt för butiker att ta vara på produkter som inte längre uppfyller kraven i handelsnormerna och därigenom minska svinnet av frukt och grönt.

Dessa produkter omfattas inte av EU:s handelsnormer. Du behöver alltså inte följa några normer för de här produkterna:

 • bittermandel
 • chilifrukter
 • dadlar
 • groddar
 • kapris
 • maniok
 • nötter (Reglerna gäller dock för sötmandel med skal, hasselnötter med skal, valnötter med skal och kastanjer.)
 • oliver
 • saffran
 • sockermajs
 • svamp som inte är odlad
 • sötpotatis
 • torkade mjölbananer
 • torkade citrusfrukter.

Tolkning av normerna

OECD tar fram material som visar hur normerna ska tolkas. De ger också ut riktlinjer för hur man på ett objektivt sätt kan mäta produkternas kvalitet.

FN/ECE arbetar också med tolkning och gör broschyrer som du hittar på deras hemsida.

Normerna på andra språk

Behöver du EU:s normer på något annat språk? Alla EU-normerna finns i detaljförordningen, och den finns på alla språk som är offentliga inom EU. Länken här nedanför går till den engelska versionen, men du kan lätt byta språk längst upp till höger på den sidan du kommer till.

Förordningen uppdateras då och då, men länken går till grundförordningen eftersom det bara är i det läget man kan välja språk. Du bör själv kontrollera om det gjorts några ändringar när du valt språk.

Krav på korrekt märkning av frukter, grönsaker, bär, örter och nötter

En viktig del i EU:s allmänna och produktspecifika handelsnormer är att färska frukter, grönsaker, bär, örter och en del nötter, samt förpackningar med dessa, ska vara korrekt märkta med bland annat ursprungsland. Det gäller både innan de når butikshyllorna och när de säljs i butik, vid torghandel och via internet.

Registrera din verksamhet

Företagare som handlar med färska frukter, grönsaker, bär och nötter som omfattas av EU:s handelsnormer ska registrera sin verksamhet hos oss.

Kravet att registrera sin verksamhet gäller inte för detaljister.

De som måste registrera sin verksamhet är:

 • grossister
 • ekonomiska försäljningsföreningar
 • sorteringsanläggningar
 • lagerhållare
 • packerier
 • odlare.

Du anmäler dig till oss på växtkontrollenheten via mejl.

Anmäl import av färska frukter, grönsaker, bär, örter och nötter

Alla sändningar med färska frukter, grönsaker, bär, örter och nötter som omfattas av handelsnormerna ska du anmäla till oss före import från ett land utanför EU. Vid gränskontrollstationen kontrollerar vi att sändningen uppfyller kraven på kvalitet och märkning samt i vissa fall även kraven på frihet från växtskadegörare.

Kontroll av kvalitet och märkning

Det är det företag som innehar produkterna som är ansvarigt för att de uppfyller de krav som finns. Jordbruksverket kontrollerar även att produkterna uppfyller kvalitets- och märkningsreglerna. Detta gör vi genom stickprovskontroller hos importörer, grossister, packare, producentorganisationer, odlare och detaljister.

Färska frukter, grönsaker, bär, örter och nötter som importeras från länder utanför EU kan kontrolleras i samband med importen, eller senare vid stickprovskontrollerna i grossist- och detaljistledet.

Vad händer om produkterna inte uppfyller kraven?

Om våra kontrollanter hittar produkter som inte uppfyller kraven som finns får inte produkterna saluföras förrän avvikelserna är åtgärdade. Du som innehar produkterna behöver då tillsammans med Jordbruksverket bestämma åtgärd. Du kan välja på följande:

 • omsortering
 • märkning
 • nedklassning
 • retur till avsändaren
 • industriell bearbetning
 • användning till djurfoder (förutsatt att de uppfyller kvalitetskraven)
 • destruktion.

Du som företagare förbinder dig att rätta till felen. En kontrollant följer sedan upp att detta gjorts. En sådan uppföljande kontroll tar vi ut en extra avgift för.

Avgifter för kontroll

Varje företagare som är grossist, ekonomisk försäljningsförening, sorteringsanläggning, lagerhållare eller packeri ska betala en årlig grundavgift baserad på den del av företagets omsättning som avser färska frukter, grönsaker, bär, örter eller nötter. Detta gäller oavsett om produkterna omfattas av en produktspecifik norm eller av den allmänna handelsnormen.

Odlare som säljer sina produkter direkt till en butik ska betala en grundavgift. Däremot behöver odlare inte betala någon grundavgift om de enbart levererar till grossist, ekonomisk försäljningsförening, lagerhållare eller packeri.

Du som importerar färska frukter, grönsaker, bär, örter eller nötter från ett land utanför EU kommer dessutom att betala en avgift för kvalitetskontrollen i samband med tulldeklareringen.

Avgift för uppföljning av avvikelser och vid merarbete

Jordbruksverket genomför uppföljande kontroller för att följa upp avvikelser från tidigare kontroller. För uppföljande kontroller kommer vi att debitera en avgift. Du kan också få betala en extra avgift om vi vid den ordinarie kontrollen upptäcker att det finns ett behov av extra utredning eller annan nödvändig åtgärd som medför merarbete för Jordbruksverket.

Författningar

Söker efter 2012:28

Söker efter 2019:75

Senast granskad: 2022-04-29

Till toppen