För dig som söker jordbrukarstöd

Jordbrukspolitiken i Sverige och resten av EU har fokus på miljö och hållbarhet samt konkurrens­kraftiga företag. SAM Internet är öppet för SAM‑ansökan 2025 från den 6 februari. Sista ansökningsdag är den 10 april.

Det här är SAM-ansökan

Ansökan om jordbrukar­stöd kallas SAM-ansökan. Jordbrukar­stöd är pengar du kan få för att du sköter mark och djur eller om du genomför åtgärder som är bra för miljön. Om du ska söka jordbrukar­stöd för första gången ska du kontakta din länsstyrelse för att få ett kundnummer.

De flesta stöden söker du i e‑tjänsten SAM Internet under perioden 6 februari–10 april.

Det här är SAM-ansökan

Nyheter i jordbrukarstöden 2025

Till SAM-ansökan 2025 sker det vissa förändringar. Alla nyheter hittar du här.

Nyheter i jordbrukarstöden 2025

Prenumerera på nyhetsbrevet om stöd till landsbygden

Håll dig uppdaterad om senaste nytt om ersättningarna och stöden genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev om stöd till landsbygden.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Grundvillkor

Grundvillkor är vissa regler som du måste följa för att få full ­utbetalning av dina stöd. Genom att följa grund­villkoren bidrar du till att bevara jordbruks­marken i gott skick, förbättra den yttre miljön för människor och djur, minska smitt­spridning och få säkrare livs­medel.

Grundvillkor

Uppföljning av jordbruksmark

Vi använder satellit­bilder för att se om uppgifterna i din SAM-ansökan stämmer överens med hur det ser ut i verkligheten. Om det vi ser skiljer sig från din ansökan kan du göra ändringar för att slippa avdrag på stöden.

Uppföljning av jordbruksmark

Gör något för miljön och din ekonomi – sök miljö- och klimat­ersättningar

Har du funderat på att börja odla fång- eller mellangrödor, kanske i kombination med vårbearbetning? Då finns det 1‑åriga ersättningar som du kan söka i din SAM‑ansökan.

Miljö- och klimatersättningar

Utbetalning av jordbrukarstöd

Den 24 januari startade slut­utbetalningarna för kompensationsstödet och miljöersättningarna för skyddszoner, vallodling och skötsel av betesmarker och slåtterängar.

Utbetalningsplan jordbrukarstöden

Alla våra stöd till landsbygden

Det finns många stöd som du kan söka om du är lantbrukare eller på annat sätt verksam på landsbygden. Du kan få stöd för att exempelvis bygga nya stallar, satsa på innovationer men också för att diversifiera ditt jordbruk, förbättra vattenkvaliteten, minska näringsförluster, öka den biologiska mångfalden samt för att anpassa jordbruket till klimatförändringar.

Stöd till lantbrukare och verksamma på landsbygden