Jordbruket, miljön och klimatet
Jordbruket både påverkar och påverkas av miljön på många olika sätt. Här hittar du bland annat information om vårt arbete med Sveriges miljömål, forskningsprojekt som stöds av Jordbruksverket, våra utvärderingar av EU:s gemensamma jordbrukspolitik och kartor som visar jordart och erosionsrisk.
- Startsida
- Jordbruket, miljön och klimatet
- Ett rikt odlingslandskap
Ett rikt odlingslandskap är ett av Sveriges miljökvalitetsmål, och Jordbruksverket är ansvarig myndighet. Målet är att jordbruksmarkens produktionsförmåga ska bevaras samtidigt som odlingslandskapets miljöer skyddas. Landskapet ska också vara attraktivt och tillgängligt för friluftsliv.
- Giftfri miljö
Giftfri miljö är ett av Sveriges miljökvalitetsmål, och Jordbruksverket har ansvar för den del som berör lantbruket. Vi arbetar för att minska riskerna med växtskyddsmedel. Vi ansvarar också för den nationella handlingsplanen för hållbar användning av växtskyddsmedel, och beräkning av riskindikatorer.
- Övergödning och läckage av växtnäring
Att växtnäringsämnen läcker från marken är naturligt, men odling gör att läckaget ökar. Jordbrukets läckage av näringsämnen till sjöar och hav är en stor orsak till övergödning och Östersjöns algblomningar. Vi arbetar därför med miljökvalitetsmålet Ingen övergödning.
- Jordbruket och klimatet
Produktion av mat och foder medför utsläpp av växthusgaser. Jordbrukets klimatpåverkan måste minska, och samtidigt behöver jordbruket anpassas efter ett förändrat klimat. För att uppnå detta arbetar vi med miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan.
- Jordbruket och vattnet
Ökad nederbörd och vattenbrist är två utmaningar som påverkar jordbruket redan idag, och som kommer att få ännu större betydelse i framtiden. Vi arbetar för att stärka jordbrukets motståndskraft mot översvämningar, torka och andra möjliga konsekvenser av dessa utmaningar. Bland annat driver vi ett kompetenscentrum för hållbar hantering av vatten i jordbruket.
- Matsvinn och förluster vid livsmedelsproduktion
Matsvinn är livsmedel som av olika anledningar inte äts. Stora mängder råvara från jordbruket i Sverige produceras för livsmedel men äts inte av människor. Vi deltar i arbetet med Sveriges handlingsplan för att minska matsvinnet.
- Ekologisk produktion
Vad är ekologisk produktion egentligen? Här berättar vi mer om vad det är som utmärker ekologisk odling och djurhållning. Du hittar även information om hur ekologisk produktion kan hjälpa Sverige att nå de nationella miljömålen.
- Jordbruksmarkens värden
Jordbruksmark är en viktig resurs, inte bara för produktion av mat utan också för att bland annat bevara biologisk mångfald och buffra stora vattenflöden. I Sverige försvinner en stor del på grund av bebyggelse och asfaltering. Framför allt kommuner har en nyckelroll i att hitta strategier för att bevara jordbruksmarkerna.
- Myndighetssamverkan för hållbart jordbruk (jSam)
Jordbruksverket samverkar inom jSam med andra myndigheter för att tillsammans uppnå ett livskraftigt jordbruk. Vi gör analyser, framtidsspaningar och identifierar frågor som är viktiga för att nå hållbarhet i jordbruket.
- Kartor med information om svensk åkermark
Vi har tagit fram kartor som visar matjordens egenskaper, och kartor som visar risk för erosion på åkermark. Kartorna kan användas för att diskutera åtgärder som genomförs för att minska olika problem i marken. Kartorna går att ladda ner och använda i GIS-program.
- Forskning och fakta om ekologisk produktion
Här hittar du aktuell forskning, rapporter och sammanställningar om ekologisk odling och djurhållning.