Skolmjölksstödet kan sökas av alla skolor både kommunala och fristående skolor från förskola till gymnasium. Syftet med detta EU-stöd är att ge fler elever möjlighet att dricka mjölk i skolan.
Vi betalar ut skolmjölksstöd för barn i förskola och för barn som regelbundet deltar i skolundervisningen. Vi betalar inte ut stöd till barn som går på ferieskola eller annan verksamhet utanför ordinarie undervisningsdagar. Vi betalar inte heller ut stöd för studerande på universitet, högskola eller folkhögskola.
Du kan få skolmjölksstöd för både laktosfri mjölk och vanlig mjölk. Tänk på att mjölken du köper in inte får vara smaksatt.
Du kan inte få skolmjölksstöd för mjölk som används i matlagning. Vi gör därför ett schablonavdrag på 13 procent på inköpta kvantiteter.
Du kan inte heller få skolmjölksstöd för den mjölk som vuxna dricker. Vi gör därför ett schablonavdrag med 3 procent på inköpta kvantiteter.
För att få del av skolmjölksstödet måste din skola genomföra kompletterande utbildningsåtgärder som syftar till att lära barnen mer om jordbruk, miljö och om hållbar och bra mat i allmänhet.
Utbildningsåtgärder som ingår i den ordinarie undervisningen kring hållbar utveckling för såväl hälsan som miljön ser vi som godkända insatser.
Därutöver finns andra åtgärder som skolor och förskolor kan genomföra som också kan räknas som godkända insatser:
Aktiviteter och läromedel | Målsättningar |
---|---|
Lära barnen om lantbruk, djur och odling | |
Öka barnens kunskap om mjölk | |
Öka barnens kunskap om lantbruk, djur, odling och hållbar konsumtion | |
Öka barnens kunskaper om matproduktion, hållbara val och jordbrukets mervärden |
Utbildningsåtgärderna behöver inte redovisas i samband med ansökan om skolmjölksstöd. Däremot ska du vid en eventuell revision kunna redovisa när och på vilket sätt dessa utbildningsåtgärder genomförts. Åtgärderna behöver inte redovisas per skola, utan kan redovisas per stadie från förskola och lågstadium till gymnasium.
Du kan för läsåret 2020/2021 få cirka 3,44 kronor per kilo mjölk. Du kan som mest få stöd för 0,2 kilo mjölk per barn och skoldag.
Du söker stödet genom att först föranmäla skolorna och sedan söka utbetalning för dem.
Stödet kan sökas av den som är huvudman för utbildningsverksamhet som bedrivs i kommunal regi, landstings- eller regionregi samt i statlig eller privat regi.
I början av varje skolår ska du föranmäla de skolor och förskolor som du vill få skolmjölksstöd för.
Din föranmälan ska ha kommit in till Jordbruksverket mellan den 1 september och den 1 april det skolår som du tänker söka skolmjölksstöd för. Kommer din föranmälan in efter den 1 april så kan du inte ansöka om utbetalning av skolmjölksstöd för det skolåret.
Du gör din föranmälan i e-tjänsten Skolmjölk. I din föranmälan ska du förutom dina kontaktuppgifter ange:
Har du en ny skola eller förskola som inte påbörjat sin verksamhet före den 15 oktober kan den inte ingå i det skolårets föranmälan eller stödansökan. Men du kan givetvis ta med den nästa gång du ska skicka in en föranmälan.
Om en förskola eller skola startar innan den 15 oktober så registrerar du den hos Skolverket eller SCB och tar med den i din föranmälan för skolåret.
Har du en helt ny förskola eller skola och inte fått koden i tid till din föranmälan, kan du skriva in skolan eller förskolan i din föranmälan och skicka in den i tid. Komplettera med koden så snart du har fått den av SCB eller Skolverket.
Du ansöker om utbetalning för avslutat skolår under perioden 1 september–1 november. Eventuella ändringar av annat än uppenbara fel i ansökan ska du lämna in inom två veckor från det att ansökan om utbetalning kommit in. Du gör din ansökan i e-tjänsten Skolmjölk.
Om det är första gången du söker skolmjölksstödet ska du börja med att ansöka om att bli godkänd som stödsökare och få behörighet till vår e-tjänst. Tillsammans med blanketten ska du skicka in underlag som styrker behörig firmatecknare.
Blanketten används också av dig som redan är godkänd, men som nu vill anmäla dig till e-tjänsten Skolmjölk.
Tillsammans med din ansökan om utbetalning ska du bifoga dokument som styrker de kvantiteter mjölk som du har köpt till skolbarnen. Inköpen ska ha gjorts under det föregående skolåret, 1 augusti till och med 31 juli. Styrkande dokument kan till exempel vara kvitton, fakturor eller leveransstatistik.
Köper du mjölken av en grossist eller direkt från ett mejeri och betalar via faktura kanske din leverantör kan sammanställa dina inköp med leveransstatistik. Statistikfilen ska innehålla uppgifter som leveransplats, leveransdatum, produkt, förpackningsstorlek, inköpt kvantitet per tillfälle, fakturanummer kopplat till varje enskild leverans.
Har du kassakvitton eller fakturor som styrker dina inköp av mjölk ska du göra en sammanställning över de inköp som gjorts under skolåret. Sammanställningen ska även summeras. Du kan använda vår mall Sammanställning av kassakvitton och fakturor för skolmjölksstöd.
Om du har köpt mjölk till flera skolkök och det inte framgår av kassakvitton, fakturor eller leveransstatistiken till vilken förskola eller skola som mjölken har gått till ska du göra en redovisning av kvantiteterna som visar det. Du kan använda vår mall Redovisning av kvantiteter för skolmjölksstöd.
Vi betalar ut stödet inom 90 dagar efter det att vi kontrollerat och godkänt ansökan, samt gjort ett eventuellt kontrollbesök.
En sent inkommen ansökan leder till avdrag. Kommer er ansökan in efter den 1 november kommer vi att göra ett avdrag på din stödutbetalning. Avdraget blir större ju senare ansökan kommer in.
Antal dagar ansökan kom in efter den 1 november | Så här stort blir avdraget |
---|---|
1-30 dagar | 5 procent |
31-60 dagar | 10 procent |
Från och med dag 61 | Ytterligare en procents avdrag för varje kalenderdag efter dag 60 |
Håll dig uppdaterad om senaste nytt om skolmjölksstödet genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev om skolmjölksstöd.
Det är Jordbruksverket som ansvarar för stödet och handlägger din ansökan. Om du har frågor om stödet kan du kontakta oss via mejl.
Söker efter 2017:13