Vissa lantbrukare som söker förgröningsstöd måste ha ekologiska fokusarealer för att få stödet. Ekologiska fokusarealer är områden som ska förbättra situationen för både växter och djur. Du kan använda dessa för att gynna insekter som pollinerar dina grödor, andra nyttodjur, fåglar och vilt.
Informationen på den här sidan om ekologiska fokusarealer och förgröningsstödet gäller inte längre eftersom förgröningsstödet upphörde den 1 januari 2023.
De här olika markerna kan du välja att ha som ekologisk fokusareal:
En mellangröda är en gröda som du odlar mellan två huvudgrödor. Syftet är att den ska täcka marken, binda växtnäring och bidra till biologisk mångfald, medan syftet med en huvudgröda är att du ska skörda den.
Tänk på att ekologiska fokusarealer inte kan ligga på mark som du får miljöersättning för.
Beroende på vilken typ av mark som du väljer att använda som ekologisk fokusareal kan du göra olika saker för att gynna den biologiska mångfalden.
Om du lämnar åkermarken obearbetad efter att du har skördat den, får du en så kallad obrukad stubbträda. Den ger föda och skydd till insekter, fåglar och vilt. När du inte brukar trädan blir det mer fröer och insekter vilket i sin tur gynnar både fröätande och insektsätande fåglar. Genom att så klöver och andra blommande örter i trädan ökar du effekten, eftersom trädan då ger mer mat, bättre skydd, samt pollen och nektar till humlor, fjärilar och andra pollinerare.
Det här kan du göra för att gynna växter och djur när du har träda:
Tänk på att du inte får skörda din träda.
En blommande träda har du sått med växter som är rika på pollen och nektar och därigenom är attraktiva för pollinerare som bin och humlor, andra nyttodjur och fjärilar. En blandning av två eller flera örter gynnar fler insekter och ger längre blomningstid.
Växter med djupgående rötter som oljerättika, rödklöver och cikoria främjar markstrukturen och skapar goda förutsättningar för djuren som finns i marken.
För att gynna viltet kan du placera salixodlingen i anslutning till en skog, eller så att den knyter ihop skogsområden. I ett utpräglat slättlandskap kan även öar av energiskog tillföra nya livsmiljöer som är bra både för växt- och djurlivet.
Det här kan du göra för den biologiska mångfalden när du odlar salix:
Kvävefixerande grödor är växter som binder kväve i marken till exempel ärtor, bönor och klöver. Blommande baljväxter ger pollen och nektar till pollinerare. Ett tips är att du kan odla åkerbönor eller klöverfrö.
Så rödklöver, vitklöver eller andra blommande örter i den obrukade fältkanten. Det gynnar pollinerare och andra nyttodjur. Fältkanten ger också föda och skydd åt fåglar och vilt.
Det här kan du göra för den biologiska mångfalden när du har obrukade fältkanter:
Om du har lusern, rödklöver eller vitklöver i vallinsådden gynnar du humlor och andra pollinerande insekter genom att låta dessa blomma.
En mellangröda är en gröda som du odlar mellan två huvudgrödor. Syftet är att den ska täcka marken, binda växtnäring och bidra till biologisk mångfald. Medan syftet med en huvudgröda är att du ska skörda den.
Du kan så en mellangröda och räkna den som ekologisk fokusareal. För att gynna mångfalden kan du välja en mellangröda som är lämplig för detta, till exempel:
När du väljer mellangröda ska du vara medveten om risken för växtföljdssjukdomar och ogräsproblem.
Eftersom de ekologiska fokusarealerna ingår i förgröningsstödet är det viktigt att du följer de regler som finns i stödet.
Den här filmen visar hur du anlägger en blommande kantzon.
En del av pengarna som finansierar vårt arbete kommer från EU via landsbygdsprogrammet.