Här hittar du kalkyler som du kan använda för att räkna ut om det är lönsamt att börja med trädgårdsodling. Det finns kalkyler för både ekologisk och konventionell odling samt för olika företagstyper.
Vi har tagit fram kalkyler som du kan använda för att räkna ut om det är lönsamt att börja odla nya trädgårdsväxter. Kalkylerna är för
Det finns kalkyler för både konventionell och ekologisk produktion och för olika företagstyper.
Syftet med kalkylerna är att visa hur du kan beräkna lönsamheten i din egen odling. På så sätt kan du få fram ett ekonomiskt underlag för beslut om nya odlingar inför möten med rådgivare och bank. Kalkyler är även användbara i vardagen när du planerar driften av odlingen och förhandlar om priser.
Kalkylerna visar exempel på hur man kan räkna ut lönsamheten för en odling. Därför är det viktigt att du utgår från data från din egen produktion.
I verkligheten varierar odlingars förutsättningar, kostnader och resultat mycket mellan olika företag och delar av Sverige. Skillnaderna är särskilt stora när det gäller skördenivåer, arbetsinsatser och maskinkostnader.
De flesta kalkylerna visar att du som odlar ekologiskt måste sätta högre priser på dina grönsaker, frukter och bär än du hade behövt i konventionell odling. Det beror på att det är dyrare att odla ekologiskt än konventionellt.
De höga kostnaderna i ekologisk odling beror främst på
Avkastningen per hektar är alltså oftast lägre inom ekologisk odling.
Trots det kan en ekologisk odling vara minst lika lönsam som en konventionell odling, tack vare att du kan ta mer betalt för produkterna. Anledningen till att du kan göra det är att det finns en efterfrågan på ekologiska livsmedel med flera miljö- och klimatnyttor.
De senaste kalkylerna för frukt, bär samt grönsaker på friland finns som ett digitalt verktyg hos Agriwise. Verktyget räknar ut lönsamheten för din odling baserat på data som du skriver in. Du kan använda kalkylerna för att testa olika kostnader. Genom att skapa ett konto hos Agriwise kan du använda de digitala ekologiska kalkylerna utan kostnad. Du kan även ladda ner kalkylexempel utan att skapa ett konto.
Våra kalkyler för odling av grönsaker på friland innehåller både kalkyler för olika grönsaker och för olika företagstyper. För de två större företagstyperna finns kalkyler för både ekologisk och konventionell odling, men för de två mindre företagstyperna finns bara kalkyler för ekologisk odling.
De olika företagstyperna är
Kalkylerna visar att odlingskostnaden blir betydligt lägre i större företag än i mindre. Det beror till stor del på högre mekanisering och lägre arbetskostnader.
Odlingskostnaden påverkas mycket av hur hög skörden och arbetskostnaden är. De höga odlingskostnaderna i de små företagen förutsätter normalt att du säljer produkterna direkt till konsument eller butik utan mellanhänder. Ett alternativ kan också vara att företaget nischar in sig på specialprodukter.
För mellanstora odlingar kan det vara intressant att odla grönsaker på kontrakt åt ett större företag. Företaget kan bidra med specialmaskiner samt packa och sälja grönsakerna.
Du hittar kalkyler för bärodling på Agriwise. Det finns för grödorna jordgubbar, sommarhallon, hösthallon, blåbär och svarta vinbär.
Kostnaderna varierar med sättet att odla på. Därför finns det olika kalkyler för odling på barmark, plastlist eller i tunnel.
Plantor, marktäckning och tunnlar är stora investeringar för den som börjar odla bär. Ju större skörden är, desto lägre blir kostnaden för varje liter bär. För trädgårdsblåbär tillkommer dessutom jordförbättring med torv för att få rätt jordmån. Därför finns det diagram i kalkylsamlingen som visar hur skördens storlek påverkar odlingskostnaden.
Att odla jordgubbar och hallon kräver mycket handarbete, och det tar tid att planera odlingen, rensa ogräs och skörda bären. För sommarhallon tar även beskärningen mycket tid. Det gör att kostnaden för arbetskraft blir stor.
Förutom att skördearbetet är en stor kostnad så kan det också vara svårt att organisera. Tänk på att ju rikligare skörden är, desto fortare går det att plocka varje liter.
Kalkylerna för fruktodling avser odling av äpple, men kan anpassas för päron och andra fruktslag. Du hittar kalkylerna på Agriwise.
Många kostnader beror på hur stor odlingen är och vilka maskiner som används. Därför har vi gjort olika kalkyler för liten och stor fruktodling.
Kalkylerna visar att odlingskostnaden i en stor konventionell äppelodling på 20 hektar blir cirka 20 procent lägre än i en mindre odling på 5 hektar. Den lägre odlingskostnaden i den stora odlingen kan till exempel bero på
Priset till odlare för osorterad konventionell frukt kan variera kraftigt beroende på vilken storlek frukten har och vilken sort det är. I praktiken varierar därför en odlings lönsamhet mycket. Lönsamheten kan dessutom påverkas av skördenivåer och lönekostnader.
Kalkylerna för odling i växthus visar vad det kan kosta att producera tomat, gurka och örtkryddor i växthus under olika förhållanden i konventionell och ekologisk odling.
Att bygga växthus och ha en växthusodling innebär stora investeringar. Växthuset är dessutom en stor och varierande kostnad i produktionen. Det finns flera olika stommar och täckmaterial, och husets standard påverkar också kostnader för uppvärmning och odlingsresultat.
Arbetskraft är en annan stor kostnad i växthusodlingen. Att investera i arbetsbesparande teknik kan förbättra både lönsamheten och arbetsmiljön.
Du hittar fler kalkyler för växthusodling i Kalkyllådan – ett projekt som har finansierats av Tillväxt Trädgård (SLU) och Grön kompetens. De har också skrivit en rapport om kalkylering i växthusföretag, där de ger råd om datainsamling och arbetsgång. Rapporten knyter an till Kalkyllådan och uppmuntrar till ett eget och aktivt kalkylarbete.
Det finns flera stöd som du kan söka för att få ekonomisk hjälp med att göra din odling mer lönsam.