Renkavle är ett ettårigt gräsogräs som främst finns på Gotland och i Skåne. Det finns numera även lokalt etablerat upp till Östergötland och Västergötland. Det är ett av de allvarligaste ogräsen och utvecklar lätt resistens mot ogräsmedel.
Renkavle (Alopecurus myosuroides) är mycket konkurrenskraftigt. Vid riklig förekomst kan skörden av höstvete halveras. Renkavle är huvudsakligen ett höstgroende och ettårigt gräs som sprids med frön som går i groningsvila när de täcks med jord. Den kan därmed bygga upp en fröbank. Obekämpad kan fröbanken öka tiofalt på ett år.
Renkavle går vanligen i ax under maj månad. Den uppträder ofta i kolonier där tidigare års ax drösat. Strax efter axgång börjar den blomma. De gulvita ståndarknapparna hänger då ut från axen.
Strået är 20–60 cm högt och växer något tuvat. Axen är cylindriska och avsmalnande i båda ändar. De är till en början ljusgröna, men blir snart brun-violettfärgade. Småaxen är 4–6 mm långa och spetsiga med långt utskjutande borst. Även blad och bladslidor kan skifta i violett.
Bladlisterna är tydligt rundade, vilket bäst syns på ett snittat blad under förstoring. Bladfästet saknar bladöron. Bladets snärp är 2,5–5 mm långt, avhugget och ojämnt sågtandat/fransigt.
Som fullbildad liknar renkavle främst kärrkavle, ängskavle och timotej.
En del av pengarna som finansierar vårt arbete kommer från EU via landsbygdsprogrammet.