Det är vanligt att musikinstrument, eller delar av instrument, är tillverkade av material från växt- och djurarter som är utrotningshotade på grund av omfattande handel. Eftersom det finns regler för att skydda dessa arter så kan du som ska handla med musikinstrument inom EU behöva ett så kallat CITES-intyg. Om du ska resa med ditt instrument utanför EU kan du behöva ha ett musikinstrumentpass.
Många djur och växter hotas av utrotning. För att skydda de hotade arterna och den biologiska mångfalden har världens länder kommit överens om att begränsa handeln. Överenskommelsen kallas CITES.
Många musikinstrument innehåller material från hotade arter. Här kan du läsa om reglerna för arter som vi ofta får frågor om. Om du inte hittar den art som är aktuell i ditt fall kan du läsa mer på någon av sidorna med allmän information.
Den här indelningen är enligt bilagorna i EU:s artlista. A-listade arter finns i bilaga A och så vidare. Vilka regler som gäller för en viss art beror på om arten är A-, B-, C- eller D-listad.
Grundregeln är att inom hela EU gäller förbud mot alla kommersiella aktiviteter med A‑listade arter. Detsamma gäller B-listade arter som inte importerats lagligt till EU eller som saknar dokumentation som visar exemplarets lagliga bakgrund. Men om du ansöker om ett så kallat CITES-intyg så finns det fall då du kan få handla med instrument som är tillverkade av A-listade arter. Du söker CITES-intyg i vår e-tjänst.
Tänk på att det inte räknas som en kommersiell aktivitet att resa inom EU och uppträda med musikinstrumentet vid en konsert.
När det gäller instrument tillverkade av B‑listade arter behövs inget CITES-intyg men du måste kunna visa att instrumentet har en laglig bakgrund.
När du söker CITES-intyg för ett musikinstrument behöver du tänka på det här:
För B-listade arter är det inget krav på CITES-intyg. Om du ska sälja eller köpa ett musikinstrument som innehåller en B-listad art måste det i stället finnas ett dokument som visar instrumentets lagliga bakgrund. Dokumentet ska följa med vid köpet och det är både säljarens och köparens ansvar att tänka på detta. Dokument som visar på laglig bakgrund är till exempel kopia på importtillstånd eller ett dokument från musikaffären där det lagliga ursprunget av arterna bekräftas. Du som köper instrumentet ska kontrollera dokumenten och det är viktigt att du sparar dem, för om du någon gång ska sälja instrumentet är det du som säljare som måste skicka med dessa papper till nästa ägare. Utan dokument som visar exemplarets lagliga bakgrund är handel förbjuden.
EU har den 19 januari 2022 antagit striktare riktlinjer kring handel med bearbetat elfenben. Vid handel inom EU med musikinstrument som innehåller elfenben innebär detta att:
Musikinstrument som tillverkats efter 1975 och inte innehåller elfenben omfattas inte av dessa riktlinjer.
Vid handel inom EU med instrument tillverkade före den 3 mars 1947 kan man fortfarande tillämpa det så kallade antikundantaget om instrumentet innehåller andra CITES A-listade arter än elfenben - till exempel riopalisander/riojakaranda (Dalbergia nigra). Man måste då på ett trovärdigt sätt kunna styrka instrumentets ålder. Se information om Antikundantaget nedan.
Här är exempel på A-listade arter som omfattas av förbudet.
Här är exempel på B-listade arter som omfattas av förbudet.
Inom EU finns ett undantag som innebär att du i vissa fall får sälja musikinstrument inom EU utan CITES-intyg om instrumenten är tillverkade före den 3 mars 1947. Undantaget kallas antikundantaget. Tänk på att antikundantaget inte gäller för handel med länder utanför EU.
Det är straffbart att bryta mot EU:s förbud mot kommersiella aktiviteter med hotade arter. Om du annonserar olovligt om att till exempel köpa, sälja, förevisa eller skänka bort en A-listad art, eller handlar med en B-listad art som saknar dokumentation om laglig bakgrund, kan du komma att åtalas för artskyddsbrott. Om du döms i Sverige kan straffet bli böter eller fängelse i upp till fyra år.
Om du vill ta med dig, sälja eller skicka ett instrument, instrumentdelar eller tillbehör till något land utanför EU, ska du kontakta Jordbruksverket eftersom du kan behöva ansöka om CITES-tillstånd. Det finns några få undantag från kravet på CITES-tillstånd.
Nedanstående produkter som innehåller fernambuk/bresilja (Paubrasilia echinata) behöver inte CITES-tillstånd vid återexport till och från länder utanför EU:
Nedanstående produkter som innehåller bubinga (Guibourtia spp.) och rosenträ (Dalbergia spp) behöver inte CITES-tillstånd vid import och återexport till och från länder utanför EU:
Alla ovanstående produkter som innehåller Dalbergia nigra (riopalisander, riojakaranda) och Dalbergia cochinchinensis (saknar svenskt artnamn) måste däremot alltid ha CITES-tillstånd.
Är du musiker och reser utanför EU med instrument som består av eller innehåller delar av djur eller växter som omfattas av CITES-reglerna? Under förutsättning att de CITES-listade arter som ingår i instrumentet uppfyller lagstiftningens krav på laglig bakgrund kan Jordbruksverket utfärda musikinstrumentpass för instrument som används för ändamål som till exempel personligt bruk, konsert, produktion (inspelning), utsändning, undervisning, uppvisning eller tävling. Detta pass behövs bara om du ska resa till länder utanför EU, mellan länder utanför EU och tillbaka in i EU. Du behöver inte musikinstrumentpass för att resa med instrument inom EU. Du söker musikinstrumentpasset i vår e‑tjänst.
Kravet på musikinstrumentpass gäller för instrument med A-, B- och C-listade produkter från växt- och djurarter.
Här är exempel på arter som kan förekomma i musikinstrument och som kräver musikinstrumentpass. Exemplen nedan är bara ett urval, det finns andra arter som omfattas av CITES och som ingår i olika musikinstrument.
Ett musikinstrument som innehåller en A-listad art kan du skänka bort som gåva men då bör du skriva ett gåvobrev. I gåvobrevet ska det framgå att instrumentet skänks som gåva utan krav på motprestation, och att mottagaren inte får sälja eller använda det i kommersiellt syfte. Gåvobrevet ska vara daterat och undertecknat av dig och mottagaren.