När du transporterar din katt behöver du göra det på ett säkert sätt. Du behöver bland annat ha god uppsikt över din katt och se till att den sitter säkert vid inbromsning. Det finns också särskilda regler för när och hur du får resa med katthonor och kattungar och för transporter utomlands. Du får inte transportera katter som är sjuka eller skadade.
Det första du måste göra är att bedöma om du omfattas av reglerna för djurtransporter i samband med ekonomisk verksamhet. Det gör du på vår sida för djurtransportörer.
Reglerna som står på den här sidan gäller för alla transporter av katter. Om du transporterar djur i samband med ekonomisk verksamhet behöver du följa reglerna som står på sidan för djurtransportörer, men också reglerna som står på den här sidan.
Om du bedömer att du inte transporterar djur i samband med ekonomisk verksamhet räcker det att du följer reglerna som står på den här sidan.
För att få reda på alla regler behöver du också läsa våra föreskrifter.
När familjen ska åka iväg vill man ofta att katten också ska med. Innan resan bör du tänka på om katten kommer att må bra av att sitta i bilen under resan eller om den har det bättre hos vänner eller på ett kattpensionat.
Du får bara transportera dina katter när de är lämpliga att transportera. Katter som är sjuka eller skadade får inte transporteras om transporten riskerar att öka lidandet. Om du är osäker på om din katt kan transporteras ska du kontakta en veterinär.
Du får aldrig lämna ett djur utan tillsyn i bilen om det är möjligt att temperaturen inne i bilen går över +25°C eller under -5°C.
Även om bilen står i skuggan och du lämnar en glipa i fönstret kan det snabbt bli mycket varmt inne i en bil. Det är inte bara temperaturen som avgör hur snabbt ett djur inne i en bil får värmeslag och eventuellt avlider. Även luftfuktigheten har betydelse. Ju högre luftfuktighet, desto snabbare överhettas djuret.
När du transporterar katter i din bil ska du se till att de transporteras på ett säkert sätt.
Om transporten tar mer än 6 timmar bör du ha en bur med en sanitetslåda eller liknande för urin och avföring.
Om du är osäker på hur du ska transportera din katt, kan du vända dig till din länsstyrelse för rådgivning.
Under transporten ska du rasta katten och ge den vatten minst var 6:e timme. Den ska få foder med högst 24 timmars mellanrum. Katter mår bäst om de har tillgång till färskt vatten under hela transporten. Det finns speciella skålar som hindrar att vattnet stänker över – så kallade "Non-spill" skålar.
En katt får förvaras i bilen i högst 3 timmar när bilen står stilla. Den får inte förvaras regelbundet i ett fordon eller i en bil när du arbetar. Under den tiden måste du ordna en bättre lösning för katten.
Katter får tillfälligt förvaras i bilen vid transporter och övernattningar i samband med resor, vid vistelse i områden där husdjur inte är tillåtna eller vid andra aktiviteter som till exempel utställningar, adoptionsdagar, träningar eller tävlingar.
En transportbur för katter ska dessutom vara anpassad till djurets storlek och ha ett minsta golvutrymme på 0,15 kvadratmeter för varje katt.
Om det är brådskande får du transportera en sjuk eller skadad katt till veterinären även om du inte uppfyller kraven. Det gäller under förutsättning att transporten inte riskerar att öka kattens lidande. Om du är osäker på om det är lämpligt att transportera katten ska du kontakta en veterinär.
Om du transporterar katter i personbil eller lätt lastbil vid regelbunden och återkommande yrkesverksamhet finns det fler regler som du måste följa:
Det ska finnas skyltar på motordrivna fordon och släpvagnar som djur transporteras i. Det behöver inte finnas skyltar på personbilar.
Det här gäller för svenskregistrerade fordon:
Skyltarna bör kunna tas bort, fällas ned, släckas eller täckas över när du inte transporterar djur.
Fordon som är registrerade i något EU-land, Norge, Liechtenstein eller Island ska följa bestämmelserna som gäller i de länderna och ska tydligt visa att det är en transport av levande djur.
Om du ska transportera katter utomlands behöver du ta reda på vilka regler som gäller i länderna som du eventuellt ska passera igenom och i mottagarlandet.
Om din katt reser med felaktig eller ofullständig dokumentation bestämmer mottagarlandets myndigheter vad som ska hända med den. Katten kan nekas inträde och skickas tillbaka till Sverige eller i värsta fall avlivas direkt. I en del länder kan katten i vissa fall sättas i karantän som du som ägare får betala för. Det är alltid ditt ansvar som djurägare att se till att alla krav är uppfyllda. Därför är det mycket viktigt att du tar reda på all information om vad som gäller i god tid innan avresa.
Om du tar betalt för en transport utomlands eller om du transporterar katter utomlands som en del av din ekonomiska verksamhet och alltså själv är transportör ska katterna besiktigas av en veterinär. Besiktningen får göras tidigast 48 timmar före lastning. Om du som privatperson transporterar dina egna katter, och de inte är fler än 5 stycken, behöver katterna inte besiktigas av en veterinär.
Det är ditt ansvar att ta reda på vilka dokument och intyg som krävs. Det krävs en lång förberedelsetid innan avresan, i vissa fall upp till 4 månader. Vi rekommenderar därför att börja planera resan i mycket god tid.
Om du har frågor om transporter av katter ska du kontakta din länsstyrelse.
Reseguiden är en hjälp för dig som ska ta in hundar och katter till Sverige, till exempel om du har varit på semester utomlands med ditt djur eller om du har köpt ett djur utomlands som du ska ta med dig hem.
Söker efter grundforeskrifter:
2019:7
Söker efter grundforeskrifter:
2020:8