Du som arbetar som djurhälsopersonal ska i ditt dagliga arbete känna till vad som gäller kring att föra journal, skriva intyg, ha tystnadsplikt och delegera arbetsuppgifter. Veterinärer har även krav på sig att lämna uppgifter om behandlingar med antibakteriella läkemedel.
Den 1 november 2023 börjar nya föreskrifter som reglerar bland annat journalföring, intygsskrivning och delegering att gälla:
Du hittar länkar till de nya föreskrifterna under rubriken Författningar.
Informationen på den här sida kommer att uppdateras inom kort. Det innebär att informationen som finns på sidan nu inte fullt ut stämmer överens med det som står i föreskrifterna. Därför är det viktigt att du läser föreskrifterna i sin helhet.
Du tillhör gruppen djurhälsopersonal om du är legitimerad veterinär eller djursjukskötare, godkänd hovslagare, godkänd och legitimerad fysioterapeut, sjukgymnast, tandläkare eller sjuksköterska.
När du ingår i gruppen djurhälsopersonal ska du alltid föra journal i samband med patientbesök eller konsultationer. Detta gäller även vid olika typer av rutinbehandlingar som exempelvis normalskoning av häst. Journalen ska du skriva i direkt anslutning till besöket eller konsultationen.
Om konsultationen handlar om allmänna frågor behöver du inte skriva journal.
När du skriver journal ska du även lägga till den dokumentation som hör till journalen som röntgenbilder, remisser, remissvar, analysuppgifter från laboratorier och liknande samt andra dokument eller datafiler som har medicinsk anknytning till djuret.
I journalen ska det gå att utläsa vilka behandlingar som gjorts på ett visst djur eller djurgrupp, vid en given tidpunkt. Därför är det viktigt att du
Om du till exempel blir anmäld till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård är journalen ett viktigt underlag som ligger till grund för Ansvarsnämndens bedömning. Du ska kunna visa upp journalen vid kontroll från kontrollmyndighet.
Dataskyddsförordningen påverkar inte reglerna som gäller för journalföring.
Journalen ska när det är möjligt innehålla följande uppgifter:
För varje undersökning och behandling ska du ange följande i journalen:
När du behandlar ett djur med läkemedel ska journalen dessutom innehålla uppgifter om:
Om du behandlar livsmedelsproducerande djur behöver du lämna denna information i form av ett behandlingsbevis eller på annat sätt så att djurhållaren enkelt kan anteckna den dokumentation som krävs enligt Livsmedelsverkets bestämmelser om karenstider.
Du får inte göra det du skrivit in i journalen oläsligt. Om du behöver rätta ett fel i journalen ska du istället dra ett streck över det som är fel och skriva in rättelsen. Rättelsen ska du underteckna och datera.
Det finns inga bestämmelser om i vilken form du ska föra journalen. Du kan föra journal både på papper eller i ett digitalt journaldatasystem. Det viktiga är att journalen uppfyller alla krav om innehåll och att du kan ta fram alla uppgifter om en viss konsultation.
En djurhållare kan begära att du skriver intyg på vilka behandlingar du har gjort. Det ska tydligt framgå av intyget varför du upprättar det och på vems uppdrag. När du utfärdar intyg ska du vara opartisk och får inte ha något ekonomiskt intresse i det som intyget avser eller i något företag som berörs av intygandet.
I intyget ska du beskriva vilka utredningar och undersökningar som utgör underlaget för intyget samt uppgift om när och var dessa genomfördes.
Du ska ha tillräcklig kännedom om det du intygar. Om du baserar ditt intyg på ett annat intyg ska du ha det andra intyget tillgängligt. Av ditt intyg ska det då framgå vilket intyg ditt intyg har baserats sig på.
Du får inte utfärda intyg på ett språk som du inte har tillfredsställande kunskaper i, om det inte finns en översättning bifogad till intyget. Det är inte heller tillåtet att underteckna ett blankt eller ofullständigt ifyllt intyg.
Ett intyg ska innehålla:
Du ska spara en kopia av intyget och eventuella underliggande dokument eller intyg i minst 5 år.
Om du använder ett färdigt intygsformulär ska du
Pass till sällskapsdjur beställer du i vår webbutik.
Skapa ett användarkonto genom att klicka på Logga in och sedan Registrera. När du skapat ditt konto kan du anmäla dig som veterinär på Min sida. Så fort din ansökan är beviljad får du ett mejl om att du nu kan beställa sällskapsdjurspass med mera.
Du som tillhör djurhälsopersonalen har tystnadsplikt i din yrkesutövning. Tystnadsplikten omfattar även dem som arbetar tillsammans med dig till exempel djurvårdare, praktikanter och hovslagare utan godkännande. Därför är det viktigt att du informerar dem om vad det innebär.
Att ha tystnadsplikt innebär att du inte får berätta om eller använda dig av information som rör dina kunders drifts- och affärsförhållanden. Givetvis får den personal som är direkt involverad i vården av djuret diskutera behandlingen i syfte att ge så god och säker vård som möjligt.
Även om du har tystnadsplikt kan du ringa oss och rådfråga på ett generellt plan, utan att lämna ut några uppgifter.
Som djurhälsopersonal har du som regel tystnadsplikt gentemot dina kunder. Men i följande fall gäller inte tystnadsplikten:
Det finns tillfällen när du som djurhälsopersonal enligt lag har anmälningsskyldighet. Dessa bryter alltså tystnadsplikten.
Du är till exempel skyldig att anmäla till länsstyrelsen när du i din yrkesutövning misstänker att djur inte hålls eller sköts på rätt sätt enligt djurskyddslagen eller Jordbruksverkets djurskyddsföreskrifter.
Ett annat exempel är om du misstänker att ett djur förts in till Sverige trots att det inte uppfyller de krav som finns för införsel, då gäller epizootilagen.
I vissa fall kan någon i djurhälsopersonalen överlåta en arbetsuppgift till en annan person som tillhör djurhälsopersonalen. Det händer när den som ska utföra uppgiften inte har den formella kompetensen för just den uppgiften. Det är ofta en veterinär som ger en arbetsuppgift till exempelvis en djursjukskötare eller godkänd hovslagare. Man kan uttrycka det som så att veterinären för över sin formella kompetens till just den djursjukskötare eller godkända hovslagaren.
Du kan exempelvis inte delegera en arbetsuppgift till en djurvårdare eller till en hovslagare som inte är godkänd. Dessa yrken tillhör övrig personal och inte djurhälsopersonalen.
Om du ska utföra en uppgift som du har reell kompetens för men inte formell, måste du få ett delegeringsbeslut på det.
Det finns inte någon lista över vilka uppgifter som får delegeras. Det finns dock ett par inskränkningar för operativa ingrepp och avlivning.
Det är endast veterinärer som får delegera operativa ingrepp av enklare karaktär samt avlivning av djur med injektion.
Eftersom det beror på en lång rad faktorer om ett operativt ingrepp är av enklare karaktär måste det avgöras från fall till fall. I slutänden är det Ansvarsnämnden och domstolarna som avgör det.
Det finns dock några exempel på operativa ingrepp där det är tydligt att de får delegeras. Det är
Om du har gått en utbildning som är godkänd av Jordbruksverket för att märka djur, kan det vara så att du har den formella kompetensen för att göra detta utan delegering.
Du som delegerar får bara delegera sådana uppgifter som du själv har formell och reell kompetens för. Innan du delegerar en uppgift ska du försäkra dig om att den som du delegerar till verkligen har reell kompetens att utföra den uppgiften.
Du som är djursjukskötare eller godkänd hovslagare ska säga ifrån om du inte har den kompetensen som krävs för att utföra behandlingen.
Det är viktigt att ta fram ett skriftligt delegeringsbeslut. Beslutet får gälla för ett bestämt tillfälle eller för högst ett år. Det ska sedan sparas under minst 5 år. Beslutet ska innehålla följande uppgifter:
Om det finns risk för att uppgiften inte längre kan utföras på ett säkert sätt ska beslutet sluta att gälla. Det ska antecknas på beslutet. Samma sak gäller om någon av de inblandade vill att delegeringen ska sluta att gälla.
Du som har delegerat en arbetsuppgift är skyldig att fortlöpande kontrollera att uppgiften görs på ett korrekt sätt. Det räcker alltså inte med att du har kontrollerat detta innan du skrev på beslutet. Generellt sett innebär detta att den som delegerar och den som tar emot delegeringen måste arbeta på samma arbetsplats.
Även vid delegering har du som djursjukskötare och godkänd hovslagare själv ansvaret för vad du gör.
Om du brister i din yrkesutövning kan du bli anmäld till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. Ansvarsnämnden är en egen myndighet som prövar anmälan.
Du som ordinerar antimikrobiella läkemedel till djur ska lämna uppgifter om dina ordinationer till Jordbruksverket.
Du ska lämna uppgifter om följande:
Du ska lämna uppgifterna till Jordbruksverket senast den 15:e i månaden efter att du ordinerat läkemedlet. Vid användning in om villkorad läkemedelsanvändning ska uppgifterna lämnas senast den 15:e i månaden efter att du har journalfört användningen dock senast 1 mars året efter att läkemedlet har använts.
Du kan lämna in uppgifterna via Jordbruksverkets e‑tjänst för rapportering av antimikrobiella läkemedel eller via ett journalföringssystem som är validerat av Jordbruksverket.
För att skicka in uppgifter via ditt journalföringssystem behöver du kontrollera att systemet är validerat av Jordbruksverket och anslutet till vårt API. Kontakta leverantören till ditt journalföringssystem för att kontrollera detta.
I dagsläget är följande journalföringssystem godkända av Jordbruksverket:
Det finns baslistor för diagnoser, distrikt, läkemedel/licenspreparat, åtgärder och övriga koder (uppgifter om djurslag, djurtyp).
Diagnoslistorna är uppdelade djurslagsvis, men det hindrar inte att en diagnos får tas från en annan lista så länge den är relevant för respektive djurslag. Både de nyare tresiffriga koderna och de gamla koderna går att använda.
Läkemedelslistan grundar sig på Läkemedelsverkets förteckning över läkemedel godkända för livsmedelsproducerande djur samt ett antal licenspreparat.
Söker efter grundforeskrifter:
2023:19
Söker efter grundforeskrifter:
2023:20
Söker efter grundforeskrifter:
2023:21
Söker efter grundforeskrifter:
2016:9
Söker efter grundforeskrifter:
2023:7