Logotyp Jordbruksverket

Nyhetsbrev På tal om jordbruk och fiske

Nyhetsbrevet ger en fördjupning i aktuella frågor som påverkar jordbrukssektorn, fiskesektorn och livsmedelsindustrin.

19 mars 2025

  • Produktionen av nötkött, griskött och matfågel ökade 2024 medan den minskade av får- och lammkött, ägg och mejeriprodukter.
  • Importen ökade av alla animalieprodukter utom matfågel medan exporten minskade inom samtliga sex studerade sektorer.
  • Konsumtionen ökade av alla animalieprodukter utom får- och lammkött.
  • Den svenska försörjningsgraden backade för alla sektorer utom matfågel.

4 oktober 2024

  • Under januari–juli 2024 var slakten av nötkött 3 procent högre än under motsvarande period 2023.
  • Det genomsnittliga svenska avräkningspriset för ekologisk mjölk (faktisk fett- och proteinhalt) inklusive tillägg var i augusti 16 procent högre avräkningspriset för konventionell mjölk.
  • Under januari–juli 2024 var slakten av griskött i nivå med motsvarande period 2023.
  • Under januari–juli 2024 var slakten av får och lamm 11 procent lägre än under motsvarande period 2023.
  • Stigande priser på spannmål främst lägre skördar i Europa och torrt väder i Sydamerika.

4 september 2024

  • Det svenska genomsnittliga avräkningspriset i Sverige på ungtjur (R3) vecka 35 var 7 procent högre än motsvarande vecka 2023.
  • Det genomsnittliga svenska avräkningspriset för konventionell mjölk (faktisk fett- och proteinhalt) inklusive tillägg var i juli 18 procent högre än i juli 2023.
  • Vecka 35 var det genomsnittliga priset på slaktgris i Sverige 4 procent högre än priset motsvarande vecka 2023.
  • Vecka 35 var det genomsnittliga priset på lamm 1 procent högre än priset motsvarande vecka 2023.
  • Sjunkande priser på spannmål främst beroende på att skörden pågår olika delar av världen samt stark exportkonkurrens från svartahavsområdet.

12 juni 2024

  • Den svenska försörjningsförmågan av kött planar ut eller viker neråt.
  • Inom mejerisektorn är bilden splittrad. Räknat i mjölkekvivalenter är försörjningsförmågan 75 procent.
  • Spannmål och socker uppvisar en lägre försörjningsförmåga 2023 på grund av lägre skördar. För potatis ökade försörjningsförmågan, främst beroende på lägre utrikeshandel.
  • Morötter är fortsatt den produkt inom sektorn för frukt och grönsaker som har högst försörjningsförmåga, närmare 100 procent. Försörjningsförmågan för lök har visat en positiv utveckling under den senaste tioårsperioden.