Lantrasföreningar kan få stöd för sitt arbete med att bevara lantraser.
Syftet med stödet är att stödja lantrasföreningarna med att organisera och leda bevarandearbetet. Föreningarna har en nyckelroll i bevarandearbetet genom att ha en överblick över statusen inom respektive ras.
Lantrasföreningar kan söka stödet om de bedriver bevarandearbete med hotade raser av djurslagen nötkreatur, får, get, svin, häst, bi, kanin och fjäderfä. Ett villkor är att Sverige har ett bevarandeansvar för den eller de hotade raser som föreningen bevarar.
Det här kan du få stöd för:
Du kan få stöd för 100 procent av de utgifter som ger rätt till stöd.
Du kan bara söka stöd till lantrasföreningar i samband med en utlysning eller genom att lämna anbud på en upphandling.
En utlysning innebär att en bestämd summa pengar finns att söka under en viss period inom något av de områden som nämns under rubriken Det kan du få stöd för.
Att lämna anbud på en upphandling innebär att ni erbjuder er att sälja en tjänst inom något av de områden som nämns under samma rubrik.
Information om vilka regler som gäller kommer att finnas i samband med den aktuella utlysningen eller upphandlingen.
Under 2024 upphandlade Jordbruksverket lantrasföreningar som bedriver bevarandeverksamhet för svenska hotade husdjursraser. Syftet är att stötta föreningar att arbeta med aktiviteter som bidrar till att raserna är hållbart bevarade. Aktiviteterna skiljer sig mellan föreningarna, men handlar bland annat om stambokföring, information till medlemmar och genbanksverksamhet. Vi slöt avtal med 17 föreningar, som arbetar med djurslagen nötkreatur, gris, får, get, bi, häst och kanin. Avtalen pågår till juni 2026.
Under 2023 hade Jordbruksverket även en utlysning gällande hotade fjäderfäraser för åren 2023‑2025. Svenska kulturhönsföreningen och Svenska lanthönsklubben blev beviljade stöd.
Det är Jordbruksverket som ansvarar för stödet och handlägger din ansökan.
Om du har frågor om stödet kan du kontakta Amanda Enström eller landsbygdsstödsenheten.