Det här är ett EU-stöd som producentorganisationer för frukt- och grönsaksodlare kan söka till verksamhetsprogram som genomförs till och med den 31 december 2024. Stödet ska användas för att göra olika satsningar hos enskilda medlemmar eller hos organisationen.
Från 2023 finns ett nytt stöd till producentorganisationer för frukt och grönsaker.
Det är din organisation som söker stöd för de investeringar och insatser som medlemmarna vill göra, genom att ta med insatserna i sitt verksamhetsprogram.
Du kan inte som medlem själv söka stödet direkt hos Jordbruksverket.
Din organisation kan få stöd för investeringar och insatser som omfattas av Sveriges nationella strategi för stöd till producentorganisationer. För att få stödet måste insatserna finnas med i ert verksamhetsprogram för året.
Vi kan bevilja stöd för en mängd olika typer av insatser och investeringar. I den nationella strategin har insatserna delats upp i olika åtgärdsområden.
Din organisation kan bara få stöd om följande villkor är uppfyllda:
Medlemmarna ska odla frukt och grönsaker som ingår i EU:s definition av ”Frukt och grönsaker”.
Alla insatser ska finnas med i åtgärdsplanen med insatsbeskrivningar som du lämnar in som excel-fil i samband med ansökan. Jordbruksverket skickar ut mallar som du ska använda för insatsbeskrivningen. Vill du säkerställa att du har de senaste mallarna kan du alltid kontakta oss via mejl.
Varje insats ska ha ett eget nummer som anges i åtgärdsplanen för verksamhetsprogrammet.
Alla dokument som hör till en insats ska namnges med insatsens nummer.
Alla utgifter under verksamhetsåret ska särredovisas på särskilda konton eller på ett särskilt kostnadsställe som enbart avser utgifter för att genomföra verksamhetsprogrammet.
Du ansöker om utbetalning av stödet via vår e-tjänst. Där kan du även ansöka om förskottsutbetalning.
Du ansöker om utbetalning av stödet den 15 februari året efter det verksamhetsår som verksamhetsprogrammet har genomförts.
Jordbruksverket kontrollerar om utgifterna du har redovisat är stödberättigande och kan även genomföra kontroller på plats av investeringar. Vi betalar ut stödet senast den 15 oktober.
Du kan få stöd för 50 procent av din organisations kostnader för insatser i verksamhetsprogrammet. Den andra halvan av kostnaderna ska betalas av organisationen och dess medlemmar.
Bara din organisation har rätt att få stöd för kostnader som organisationen eller en medlem har haft i samband med en insats. Fakturan måste vara adresserad till producentorganisationen eller till en medlem.
Medlemmar som inte levererar godkända produkter till organisationen under verksamhetsåret räknas inte som stödberättigade medlemmar under verksamhetsåret ifråga.
Du måste skicka in
Redovisa alla kostnader som din organisation vill ha stöd för i utgiftssammanställningen när du lämnar in ansökan om utbetalning. Vi kan inte betala ut stöd till kostnader som du har glömt att redovisa i ansökan.
Alla utgifter som din organisation vill ha stöd för i verksamhetsprogrammet ska vara särredovisade i er bokföring. Du kan särredovisa genom att antingen ha ett särskilt kostnadsställe för utgifterna i verksamhetsprogrammet (driftsfonden) eller ha särskilda konton för utgifterna.
Alla utgifter ska vara betalda under verksamhetsåret.
Namnge alla dokument som rör en insats med insatsens nummer i verksamhetsprogrammet.
Om vi misstänker brott, alltså att någon medvetet fuskat för att få del av stöd, ska vi anmäla ärendet till Ekobrottsmyndigheten. Om felet i den EU-finansierade delen av stödet är större än 10 000 euro måste vi också anmäla det till den europeiska byrån för bedrägeribekämpning, OLAF.
För att kunna ansöka om att bli en erkänd producentorganisation ska din organisation
Ni ansöker om erkännande hos Jordbruksverket på en särskild blankett. Vi uppdaterar dock den blanketten just nu, så tills vidare ansöker ni genom att mejla till oss.
De uppgifter och dokument som ni ska skicka med i ansökan framgår av bilaga 1 i Jordbruksverkets föreskrift SJVFS 2017:15.
Ansökan ska innehålla
Din organisation behöver även ta fram ett verksamhetsprogram för vad ni vill göra för insatser och investeringar de kommande åren. Detta verksamhetsprogram ska stämma överens med den nationella strategin.
För att kunna ansöka om att bli en erkänd sammanslutning ska din organisation vara en registrerad ekonomisk förening som har erkända producentorganisationer som medlemmar. Varje medlem ska ha en röst i föreningen. Sammanslutningen kan bara erkännas för produkter som minst två av medlemmarna är erkända för.
Ni ansöker om erkännande hos Jordbruksverket på en särskild blankett. De uppgifter och dokument som ni ska skicka med i ansökan framgår av bilaga 1 i Jordbruksverkets föreskrift SJVFS 2023:14.
Sammanslutningen behöver även ta fram ett verksamhetsprogram för vad ni vill göra för satsningar de kommande åren. Detta verksamhetsprogram ska stämma överens med den nationella strategin. Sammanslutningens verksamhetsprogram behöver även överensstämma med verksamhetsprogrammen för de producentorganisationer som är medlemmar i sammanslutningen.
En del fruktodlare gör egen must eller marmelad av den frukt som de odlar och vill då kunna sälja den must eller marmelad som de producerat själva.
En medlem i producentorganisationen får själv sälja upp till 25 procent av sin produktion – räknat på bokfört värde – direkt till konsument vid gårdsförsäljning eller på marknader.
Om producentorganisationen har ett namn som inkluderar ord som Sverige eller svenska så får man använda det i logotypen. Hänvisningen till landet får dock inte vara det dominerande budskapet, utan reklamen måste handla om något annat.
Ja, oftast. Utrustningen får dock inte till någon del ha finansierats med stöd de senaste sju åren, varken från EU eller från Sverige.
Ja. färska ärtor och bönor är godkända produkter som berättigar till stöd. Torkade ärtor och bönor är däremot inte godkända produkter.
Om producentorganisationen får stöd för en kampanj för generiska produkter (som till exempel gurka i största allmänhet) så måste EU-flaggan synas, och materialet ska innehålla texten ”Kampanj som finansierats med stöd av Europeiska unionen”.
Producentorganisation ska däremot inte ta med EU:s emblem när de gör reklam för den egna organisationen eller för sina egna varumärken.
Ja. Kostnaden för en investering kan periodiseras över flera år. Om du gör en stor investering år 1 så kan du fördela kostnaderna i verksamhetsprogrammet över flera år.
Ja, om investeringen är godkänd enligt regelverket och den nationella strategin. Restvärdet på den ersatta investeringen ska dras av från kostnaden. Ersättningsinvesteringar inom åtgärden ”Miljö” är inte godkända om inte den nya investeringen är minst 15 procent bättre än den gamla när den var ny.
Nej. I den nya nationella strategin 2014-2022 anses kostnader för humlor i växthus vara en normal produktionskostnad.
Din organisation kan få stöd för den faktiska kostnad ni har haft. Det innebär att den växelkurs som användes vid betalningen gäller när stödet räknas ut.
Stödet beräknas på organisationens försäljning av medlemmarnas godkända produkter under ett år. Din organisation kan få 4,1 procent av försäljningen i stöd för att genomföra insatser inom alla åtgärdsområden i verksamhetsprogrammet. Ytterligare 0,5 procent kan ges i stöd för att genomföra insatser inom åtgärden krisförebyggande och krishantering. Det framgår av artikel 34 i EU:s förordning nr 1308/2013.
Driftsfonden är verksamhetsprogrammets budget. Driftsfonden finansieras till 50 procent av EU-stöd och till 50 procent av din organisation och dess medlemmar.
Inför varje nytt verksamhetsår beräknas årets driftsfond utifrån ett referensår. Driftsfonden kan som mest utgöra 8,2 procent plus 1 procent (krisåtgärder) av din organisations försäljning under referensåret av medlemmarnas erkända produkter.
Den mängd investeringar och insatser som medlemmarna och organisationen vill genomföra begränsas till storleken på driftsfonden. Hur stor driftsfonden blir styrs av organisationens försäljningsvärde av medlemmarnas erkända produkter.
Till exempel: Om organisationen har en försäljning av medlemmarnas produkter på 100 000 000 kronor under referensåret så kan organisationens driftsfond för utgifter i verksamhetsprogrammet under verksamhetsåret bli maximalt 8 200 000 kronor för alla åtgärder plus 1 000 000 kronor ytterligare för krisåtgärder. Organisationen kan få 50 procent av utgifterna i stöd vilket blir 4 100 000 kronor plus eventuellt 500 000 kronor till för krisåtgärder.
Söker efter grundforeskrifter:
2023:14