Det här är ett EU-stöd som producentorganisationer för frukt- och grönsaksodlare kan söka. Stödet ska användas för att göra olika satsningar hos enskilda medlemmar eller hos organisationen.
Information om hur du söker utbetalning av stöd till verksamhetsprogram som genomförs till och med den 31 december 2024 hittar du på vår sida om stöd till producentorganisationer inom Nationell strategi 2017-2024.
Producentorganisationer som är erkända av Jordbruksverket kan få stöd för att genomföra ett nytt verksamhetsprogram. Verksamhetsprogrammet ska genomföras under minst tre år och högst fem år.
Producentorganisationen ska vara en ekonomisk förening där medlemmarna odlar frukt eller grönsaker.
Det är din organisation som söker stöd för de investeringar och insatser som medlemmarna vill göra. Du kan inte som enskild medlem själv söka stödet direkt hos Jordbruksverket. För att få stöd måste investeringarna och insatserna finnas med i er åtgärdsplan för året.
Ni får stöd för att genomföra ett verksamhetsprogram som har godkänts av Jordbruksverket. Organisationen kan få stöd med 50, 60 eller 80 procent för de kostnader som ni har haft för att genomföra programmet. Ni kan bara få stöd för de kostnader som Jordbruksverket godkänt i förväg i er ansökan om åtgärdsplan. Du kan läsa mer om hur stödet kan variera under rubriken Varierande stödnivåer.
Vi kan bevilja stöd för olika typer av insatser och investeringar. Investeringarna och insatserna ska användas till de produkter som producentorganisationen är erkänd för och som medlemmarna odlar.
Kostnadstyperna som ni kan få stöd för är till exempel anskaffningskostnad för investeringen och köp av tjänst. Inom vissa åtgärder och inom vissa insatser kan stöd också ges för exempelvis lön eller resor med bil.
Investeringar i
Stöd för försäkringspremier för skördeförsäkringar eller grödaförsäkringar.
Ni kan redovisa kvarvarande och periodiserade kostnader för investeringar som ni beviljats stöd för under programperioden 2019–2023 i ansökningar om utbetalningar i den nya programperioden.
Din organisation kan bara få stöd om följande villkor är uppfyllda:
Medlemmarna ska odla frukt och grönsaker som ingår i EU:s definition av ”Frukt och grönsaker”.
För att kunna få stöd måste producentorganisationen först ansöka om godkännande av sitt verksamhetsprogram.
Verksamhetsprogrammet måste omfatta vissa obligatoriska mål:
Åtgärdsplanen kan också omfatta följande insatser, men det är inget villkor för stödet:
Stödet som en producentorganisation kan få begränsas till 4,1 procent av värdet av organisationens saluförda produktion under referensperioden. Referensperioden är det räkenskapsår som organisationens stämma senast fastställt resultat- och balansräkning för när ni ska lämna in ansökan om godkännande av driftsfond och åtgärdsplan.
Driftsfonden ska beräknas utifrån värdet av den saluförda produktionen under referensperioden för de producenter som är medlemmar i organisationen den 1 januari det år som driftsfonden ska avse. Saluförd produktion får alltså även omfatta salufört värde på produkter som odlats av medlemmar som tillträtt en producentorganisation efter referensperioden. Den saluförda produktionen hos de nya medlemmarna ska gälla sådana produkter som organisationen är erkänd för det år som driftsfond och åtgärdsplan gäller.
För att ni ska kunna beräkna er maximala driftsfond och ert maximala stödbelopp behöver era kostnader för inköp av och försäljningsintäkter för medlemsodlade och erkända produkter vara åtskilda från kostnader för inköp och försäljning av andra produkter i er bokföring. Därför behöver ni redovisa på särskilda konton eller ha specifika kostnadsställen för de kostnader och intäkter som organisationen har för medlemsodlade och erkända produkter.
Stödet ni kan få begränsas till 4,1 procent av värdet av organisationens saluförda produktion under referensperioden. Det begränsas också till 50 procent av de faktiska utgifterna när en åtgärdsplan genomförs.
Gränsen 4,1 procent kan höjas med 0,5 procentenheter. Det överstigande beloppet får då bara användas för att genomföra en eller flera av följande åtgärder:
En producentorganisation kan begära att stödet ska ökas från 50 till 60 procent av de faktiska utgifterna. Det kan ni till exempel göra om ni genomför ett verksamhetsprogram för första gången. Det kan ni också göra om verksamhetsprogrammet omfattar en eller flera av följande åtgärder:
Stödet som vi beviljar för utbetalning för kan också variera beroende på om ni uppfyllt kravet på att minst 15 procent av utgifterna ska avse insatser inom åtgärderna "Främja, utveckla och införa metoder som värnar miljön" eller "Begränsa klimatförändringar och anpassning till ett förändrat klimat". För åtgärden "Forskning och utveckling" är kravet minst två procent. Om ni inte uppfyllt procentkraven under ert verksamhetsprogram kommer utbetalningen för övriga insatser att justeras så att ni når upp till dessa.
Stödnivån kommer att öka från 50 procent till 80 procent för kostnader kopplade till insatser inom åtgärden "Forskning och utveckling av hållbara och innovativa produktionsmetoder och tekniker", om sådana utgifter omfattar minst fem procent av utgifterna inom verksamhetsprogrammet. Med lika mycket ökar stödnivån för utgifter kopplade till "Främja, utveckla och införa metoder som värnar miljön" och "Begränsa klimatförändringar och anpassning till ett förändrat klimat" om de tillsammans omfattar minst 20 procent av utgifterna inom verksamhetsprogrammet.
Du söker stödet i vår e-tjänst. I e-tjänsten kan du välja mellan olika ansökanstyper och blanketter. När du för första gången ansöker om godkännande av verksamhetsprogram i den nya programperioden ska du skicka in två ansökningar: en som gäller Ansökan om verksamhetsprogram och en som gäller Ansökan om åtgärdsplan för det första året i ert verksamhetsprogram.
När Jordbruksverket godkänt ert verksamhetsprogram behöver du inte skicka in en ny ansökan om det under kommande år. Däremot behöver du skicka in en ansökan om godkännande av åtgärdsplan för varje år som verksamhetsprogrammet pågår. Det kommer också att vara möjligt att ansöka om ändring av verksamhetsprogram och åtgärdsplan.
Insatser och investeringar som du söker stöd för i åtgärdsplanen ska du skriva insatsbeskrivningar för. Dessa ska du lämna in när du ansöker om att få en åtgärdsplan godkänd. Jordbruksverket kommer att skicka ut mallar som du kan använda för detta.
Varje insats ska ha ett eget nummer som anges i åtgärdsplanen för verksamhetsprogrammet.
Alla dokument som hör till en insats ska namnges med insatsens nummer.
Alla utgifter som ni har för att genomföra verksamhetsprogrammet och som ni kommer att söka utbetalning för ska särredovisas på särskilda konton eller på ett särskilt kostnadsställe i er bokföring. Kostnader som hör till genomförandet av verksamhetsprogrammet måste vara åtskilda i bokföringen från andra kostnader som er organisation har.
Vi kommer att komplettera den här sidan vid ett senare datum med information om hur du söker utbetalning.
För att kunna ansöka om att bli en erkänd producentorganisation ska din organisation
Ni ansöker om erkännande hos Jordbruksverket på en särskild blankett. Vi uppdaterar dock den blanketten just nu, så tills vidare ansöker ni genom att mejla till oss.
De uppgifter och dokument som ni ska skicka med i ansökan framgår av bilaga 1 i Jordbruksverkets föreskrift SJVFS 2017:15.
Ansökan ska innehålla
Din organisation behöver även ta fram ett verksamhetsprogram för vad ni vill göra för insatser och investeringar de kommande åren. Detta verksamhetsprogram ska stämma överens med den nationella strategin.