När du ska ta in hundsperma till Sverige finns det regler som du behöver ta hänsyn till. Reglerna är olika beroende på från vilket land du ska ta in sperman ifrån.
När du tar in sperma från EU-länder och Norge ska följande krav vara uppfyllda:
Spermaförpackningen ska vara märkt med
Om sperman är fryst i flera doser från samma hund och transporteras i en gemensam bägare räcker det att märka den bägare som innehåller sperman, i stället för att märka varje enskild dos i bägaren.
Sperma som har samlats före den 21 april 2021 får vara märkt på annat sätt men i så fall ska uppgifterna ovan finnas på ett intyg från den anläggningen där sperman har samlats eller lagrats. Intyget ska följa med sändningen och ska hänvisa till den faktiska märkningen på förpackningen.
För att få bedriva seminverksamhet krävs tillstånd från Jordbruksverket. Tillståndet kan omfatta ett eller flera av delmomenten samling, behandling, lagring och distribution samt seminering. Du behöver alltså ha tillstånd för att kunna handla med hundsperma.
Du som bedriver seminverksamhet och tar emot avelsmaterial från en anläggning i ett annat EU-land ska kontrollera om sändningen uppfyller införselkraven. Det betyder att du behöver kontrollera om förpackningen är korrekt märkt eller om det finns något som tyder på något fel med sändningen.
Om du efter denna kontroll upptäcker några avvikelser avseende sperman i sig eller märkningen av förpackningen ska du anmäla dessa avvikelser till Jordbruksverket. Vi kommer då fatta beslut om vad som ska ske med sändningen.
I avvaktan på vårt beslut ska du lagra sperman åtskilt från övrigt avelsmaterial.
Det är bara tillåtet att föra in hundsperma från länder som antingen är
För att få ta in sperma från länder utanför EU behöver också följande krav vara uppfyllda:
För att du ska få ta in sperma och embryo måste du först ansöka om tillstånd för införsel. Du ansöker om tillstånd för införsel via vår e-tjänst.
Observera att hanen måste vara identitetsmärkt redan vid spermasamlingen.
Tillståndet gäller för ett obegränsat antal införseltillfällen under ett år. Du kan ansöka för sperma från flera hanar som du sedan för in vid olika tillfällen under den period tillståndet är giltigt.
Det kan ta upp till 30 dagar att handlägga din ansökan innan tillståndet är klart.
Hunden ska vara märkt med ett chip eller en klart läslig tatuering som har utförts innan den 3 juli 2011. Id-märkningen ska vara utförd innan sperman samlas. Id-märkningen ska göras av en veterinär.
Donatorhunden ska vara frisk vid spermasamlingen. Hunden ska inför spermainsamlingen undersökas av en förordnad veterinär. Hunden ska vara frisk och inte misstänkas kunna överföra någon smittsam sjukdom. Veterinären ska anteckna hälsoundersökningen i journalen. När den officiella veterinären utfärdar hälsointyget ska den kontrollera i journalen att hälsoundersökningen har gjorts och att donatorhunden var frisk.
Spermaförpackningen ska vara försluten av veterinären som samlade in sperman och vara märkt med
Informationen får anges direkt på förpackningen eller lämnas i form av en unik kod som går att koppla till journalföringen på anläggningen. Om märkningen anges i form av en kod ska informationen om datum, donatordjurets art och identifiering samt anläggningens adress bifogas som bilaga till djurhälsointyget med hänvisning till den faktiska märkningen på förpackningen.
Spermaförpackningen ska sedan placeras i en transportbehållare som har rengjorts och antingen desinficerats eller steriliserats före användning, eller är en engångsbehållare. Det kylmedium som används får inte tidigare ha använts för andra produkter. Därefter ska transportbehållaren förseglas antingen av den samlande veterinären eller av den officiella veterinären när den utfärdar hälsointyget.
Kraven på rengöring, desinfektion och kylmedium får den officiella veterinären intyga utifrån den samlande veterinärens uppgifter.
En officiell veterinär ska utfärda ett hälsointyg som ska följa med sperman i original och visas tillsammans med införseltillståndet vid gränsen till gränskontrollveterinären.
Hälsointyget behöver följa en viss förlaga och ska innehålla följande uppgifter:
Innan den officiella veterinären utfärdar intyget behöver den genom en visuell kontroll av behållaren och en dokumentkontroll bedöma om kraven är uppfyllda. Om behållaren inte är förseglad av veterinären som har samlat sperman ska den officiella veterinären försegla den.
Den officiella veterinären får intyga djurets hälsa med hjälp av journalföringen på anläggningen. Kravet på rabiesfrihet kan intygas med hjälp av journaler från anläggningen, den officiella veterinärens kännedom om sjukdomsrapporteringar i landet samt med hjälp av djurägarens uppgifter.
Landet får ta fram en egen förlaga på hälsointyget eller så kan du beställa en tvåspråkig förlaga på svenska och engelska av oss via mejl.
Det finns flera smittämnen som kan finnas i hundsperma. Det finns åtgärder som du kan vidta för att minska smittrisken.
Du som importerar sperma bör ställa krav på att hanhunden är vaccinerad mot leptospiros eftersom det finns en risk för smittöverföring av leptospiros från sperma. För att hunden ha skydd mot leptospiros när den lämnar sperma måste den ha blivit vaccinerad minst 14 dagar innan sperman lämnas samt inom ett år före spermasamlingen.
Om hanhunden inte hinner bli vaccinerad går det istället att ta ett blodprov för att kontrollera att den inte är smittad av leptospiros.
Det är lämpligt att begära provtagning för Brucella canis innan import av hundsperma från länder där sjukdomen är mer vanligt förekommande. Prata med din klinikveterinär om vilka prover som är lämpligt att ta för att minska smittrisken.
Du får bara importera hundsperma från länder utanför EU via en godkänd gränskontrollstation. Du ska senast en arbetsdag i förväg anmäla införseln till gränskontrollveterinären på gränskontrollstationen genom att fylla i den relevanta delen i hälsodokumentet CHED (Common Health Entry Document). Du ska också ange de uppgifter som krävs för omedelbar och fullständig identifiering av sändningen och dess destination. Detta görs via systemet Traces (Trade Control and Expert System).
Söker efter grundforeskrifter:
2021:13
Söker efter grundforeskrifter:
2009:91