Jordbruksverket utlyser 30 miljoner kronor inom innovationsstödet EIP-Agri för projekt som ska utveckla nya och innovativa produkter eller tjänster för att bidra till ökad lönsamhet och konkurrenskraft i svenskt jordbruk.
Du kan söka stödet mellan den 13 maj och den 10 augusti 2025. Du söker både stödet och utbetalning i vår e-tjänst.
Syftet med den här utlysningen är att ta fram innovationer där Agronods infrastruktur används i projekten.
Företag, föreningar, kommuner, regioner, myndigheter och andra organisationer kan söka stödet. Innovationen måste ha betydelse för jordbruks- och trädgårdsnäringen.
Privatpersoner kan inte få stödet.
Runt om i världen står digitaliseringen av jordbruket inför samma problem som i jordbruket i Sverige – data samlas in i stora mängder, men den hamnar i enskilda produkter, system eller plattformar. Det har under några år pågått en utveckling mot att koppla ihop olika system i syfte att göra storskalig delning av data möjlig. En strukturerad infrastruktur för datadelning kan vara till stor nytta för många inom lantbruks- och trädgårdsnäringen i Sverige.
Det finns många nyttor med att dela data. Det kan skapa bättre beslutsunderlag om exempelvis avkastning och påverkan på klimatet, minska lantbrukares administrativa börda, ge nya förutsättningar för att skapa innovativa produkter till den enskilda lantbrukaren och underlätta rådgivning med hjälp av mer relevant data.
Jordbruksverket har genom EU-medel finansierat satsningen på en nationell dataplattform för delning av jordbruksdata. Plattformen drivs av Agronod och har som syfte att skapa nytta för primärproduktionen och bidra till lantbrukets utveckling och klimatomställning genom datadelning. Agronod är ett bolag som samägs av LRF, Lantmännen, Hushållningssällskapet, Växa Sverige, HKScan och Arla Sverige. För närvarande är det cirka 3 000 lantbrukare som delar olika data till plattformen och antalet är växande.
Syftet med denna utlysning, där medel tas från Europeiska innovationspartnerskapet för jordbruk (EIP-Agri), är att stödja utvecklingen av innovativa lösningar om att dela och nyttja data, som helt eller delvis nyttjar den infrastruktur som finns i Agronods plattform med målsättning att ytterst stärka lönsamheten i jordbruket eller enskilda lantbruksföretag.
Mer information om Agronod och kontaktuppgifter finns på Agronods webbplats.
Europeiska innovationspartnerskapen (EIP-AGRI) arbetar bland annat för att främja ett konkurrenskraftigt och hållbart jordbruk. EIP finns inom områden där det står klart att nationella och regionala samarbeten kommer att bidra till bättre resultat. Syftet med stödet är att ta fram innovativa lösningar inom olika områden genom att skapa bättre kopplingar mellan forskningsresultat, ny teknik och praktiskt arbete. Du kan läsa mer om EIP på Jordbruksverkets webbplats.
Projekten ska leda till att få fram innovationer som stärker svenskt jordbruk som bransch eller stärker den enskilda jordbruksföretagaren. Med jordbruk menar vi jordbruk, trädgård och rennäringsföretag. Innovationen kan till exempel handla om:
Jordbruksverket kommer att prioritera projekt som uppfyller syfte och identifierade behov som är angivna i utlysningen.
Jordbruksverket prioriterar lösningar där det tydligt framgår hur innovationen kommer att använda eller dra nytta av Agronods infrastruktur.
Vi prioriterar projekt som har en budget mellan 2 och 15 miljoner kronor.
Max 4 projekt kommer att prioriteras i denna utlysning.
Du kan bara få stöd för utgifter som har fakturadatum och betalningsdatum från och med den dag då du skickade in din ansökan om stöd.
Utgifter som du kan få stöd för är utgifter för personal, indirekta kostnader, övriga utgifter och investeringar.
Du kan inte få stöd för utgifter som gäller forskning eller marknadsföring.
Löner som du, din personal, dina samarbetsparter och deras personal fått utbetalda när de arbetat i projektet räknas som utgifter för personal.
Om du äger ett aktiebolag måste du alltså ta ut lön för att kunna söka utbetalning för din löneutgift. Den samarbetspart som äger en enskild firma, ett handelsbolag eller kommanditbolag och arbetat i projektet kan få stöd med 340 kronor per timme.
Indirekta kostnader, även kallat OH-kostnader, är utgifter som din och dina samarbetsparters organisationer har när de deltar i innovationsprojektet.
Som övriga utgifter räknas
Vissa inköp som ingår i din projektplan och i utgifterna i din budget kan vara en investering. En investering är en fysisk eller immateriell tillgång med ett inköpspris över 24 000 kronor och har en ekonomisk livslängd på mer än 3 år. Investeringen kan också bestå av flera delar där inköpspriset för varje del är lägre än 24 000 kronor men där delarna hör ihop och tillsammans har ett inköpspris på mer än 24 000 kronor. Även inköpspris för till exempel frakt och montering kan räknas in. Exempel på investeringar i EIP-projekt är
Om du får stöd för en investering i ditt innovationsprojekt måste du restvärdera den innan du söker slututbetalning.
När vi handlägger din ansökan om stöd för innovationsprojekt kommer vi att granska dina utgifter och bedöma om några av dem är en investering. Vi informerar dig om vi bedömer att några av dina utgifter och inköp är en investering.
Du kan få 100 procent i stöd för löner som du, din personal, dina samarbetsparter och deras personal fått utbetalda när de arbetat i projektet, om Jordbruksverket har godkänt utgiften.
Du kan få 15 procent i stöd för dina indirekta kostnader, även kallat OH-kostnader. Det innebär att du kan få ytterligare 15 procent av dina lönekostnader som indirekta kostnader.
Du kan få 100 procent i stöd för övriga utgifter, till exempel för resor, material, utrustning och köpta tjänster, om Jordbruksverket har godkänt utgiften.
För utgifter som gäller investeringar och som Jordbruksverket har godkänt kan du få 50 procent i stöd.
Ansökningarna bedöms enligt ett antal fastställda urvalskriterier.
Om din ansökan blir prioriterad går den vidare till handläggning. Vid handläggning kommer du troligtvis att behöva komplettera ansökan med uppgifter och underlag. Det kan till exempel gälla löneutgifter, indirekta kostnader och inköp som du planerar att göra. Handläggaren behöver underlagen för att kunna granska din projektplan och budget, samt bedöma om utgifterna är rimliga när det gäller omfattning och prisnivå.
När handläggaren har granskat och godkänt din projektplan och dina utgifter får du ett beslut om projektstöd. Därefter kan du ansöka om utbetalning av ditt projektstöd.
Om din projektansökan inte blir prioriterad får du ett beslut om avslag på din ansökan med en motivering till beslutet.
Här kan du läsa om poängsättningen som görs av alla ansökningar för att välja ut vilka ansökningar som ska få stöd. Här finns också information som du behöver när du gör din ansökan i e-tjänsten.
Alla ansökningar poängsätts utifrån olika poängkrav. För att få stöd måste din ansökan nå upp till en minimipoäng och det är beloppet i ansökan som avgör vilka poäng som krävs.
Du som söker stöd får vägledning i e‑tjänsten om vilka svar och underlag som du behöver lämna. I e‑tjänsten kan du också se hur dessa efterfrågade uppgifter kommer att bedömas och vilka krav som gäller för att få poäng. Vi kommer att bedöma din ansökan utifrån hur väl dina lämnade uppgifter uppfyller poängkraven och sedan poängsätta din ansökan.
Din ansökan kan som mest få 1 000 poäng. Nedan ser du vilka poäng som krävs för att få stöd.
Du hittar urvalskriterierna i nedanstående dokument. Läs sidorna som handlar om Urvalsmoduler för EIP – innovationsprojekt (141), se sidorna 102-116.
De villkor som gäller för stödet står i ditt beslut om stöd. Men det finns några villkor som kan vara bra att känna till redan innan du söker stödet.
För att kunna få stöd för ett innovationsprojekt måste du först ha en innovationsgrupp och gruppen måste ha tecknat ett samarbetsavtal. I innovationsgruppen ska det ingå minst två organisationer som tillsammans har minst två av de här kompetenserna:
Samarbetsavtalet ska innehålla uppgifter om
Samarbetsgruppen har ett gemensamt ansvar för innovationsprojektet. Om någon av parterna lämnar samarbetsgruppen eller någon tillkommer, ska du anmäla detta till oss genom en ansökan om ändring av beslut om stöd.
Du som söker stödet måste vara kreditvärdig och ha ekonomisk förmåga att genomföra innovationsprojektet. Du som sökt stödet har det övergripande ansvaret både för projektets genomförande och för dess ekonomi. När du fått beslut om projektstöd och projektet pågår behöver du finansiera utgifterna tills vi betalar ut stödet. Du måste ha haft faktiska utgifter och betalat dina fakturor innan du kan söka utbetalning.
Du som söker stödet ansvarar för att innovationen inte gör intrång på någon annans patent eller varumärkesskydd. Det är rekommenderat att du undersöker detta innan du ansöker om stöd och att du redogör för vilka undersökningar du gjort i samband med ansökan. Jordbruksverket kan begära att du undersöker om det finns frihet att driva innovationsprojektet.
Du söker stödet i vår e-tjänst. Ansökan ska skickas in senast den 10 augusti 2025.
När du fyller i din ansökan i e-tjänsten ska du välja Innovationsstöd inom EIP-AGRI > Genomföra projekt och den inriktning som passar bäst för ditt projekt. Skriv tydligt i ansökan att du söker stöd genom ”utlysning inom datadelning” när du svarar på frågan vad du söker stöd till. Då blir det enklare för oss att veta eftersom samma ansökan används för att söka stöd genom den öppna utlysningen inom EIP-Agri.
I ansökan ska du bland annat beskriva
Du måste också tillsammans med någon eller flera av beskrivningarna ovan redogöra för de omvärlds- och marknadsanalyser du har gjort som gäller innovationen och på vilket sätt innovationen är lönsam för dem som ska använda den.
Du kan behöva en fullmakt för att söka stöd och utbetalning åt en organisation eller ett företag. Du kan också ge fullmakt så att någon annan kan söka åt dig.
Om du söker stöd för utgifter för personal som du och dina samarbetsparter har när ni arbetar i projektet ska du bifoga underlag till ansökan som visar att lönenivåerna för personalen är rimlig. Exempel på sådant underlag är CV, lönespecifikationer eller en tydlig beskrivning av personalens roll i projektet.
Om du söker stöd för övriga utgifter eller en investering behöver du visa att prisnivån för det du planerar köpa in är rimlig. Det kan du göra genom att bifoga jämförbara prisuppgifter eller offerter.
Du ska fylla i en budgetmall och bifoga till ansökan. Du ska också bifoga underlag till ansökan som visar hur du kommit fram till din budget. Exempel på underlag är offerter och prisuppgifter från mer än en leverantör. Du behöver också bifoga underlag för beräkning av timlön om du har utgifter för personal.
Här är några saker som är bra att tänka på direkt efter att du skickat in din ansökan om stöd.
Det är Jordbruksverket som ansvarar för stödet och handlägger din ansökan. Om du har frågor om stödet ska du vända dig direkt till Jordbruksverket. Du hittar viktig information om hur du söker utbetalning på vår webbplats.
Beslutet innehåller viktig information om vad just du behöver göra när du genomför din insats. Läs även bilagan till beslutet, Övriga upplysningar.
När vi har beviljat stödet kommer vi att sprida information både nationellt och internationellt om att projektet pågår. Det gör vi bland annat via det europeiska nätverket eip-agri. När projektet är färdigt kommer vi att sprida resultatet av projektet. Resultaten kommer att spridas med hänsyn till immateriellt rättsskydd (IPR). Du kan läsa om IPR på Patent- och registreringsverkets webbplats.
Den som hade den ursprungliga innovationsidén, hela innovationsgruppen eller någon annan i gruppen, enligt gruppens överenskommelse, ska ha möjlighet att skydda en affärsidé eller att söka patent om det är aktuellt, utan att det störs av att resultaten sprids.
För att få ditt stöd utbetalt behöver du ansöka om utbetalning.
Du måste ha betalat utgifterna innan du kan söka utbetalning för dem. Det är bara de utgifter som ingår i aktiviteterna som står i ditt beslut om stöd som du kan få utbetalning för. Du kan söka utbetalning av hela stödet på en gång eller söka flera delutbetalningar.
Det allra sista datumet för att söka slututbetalning och slutredovisa ett projekt är den 6 april 2029. Innan du söker stödet behöver du därför vara säker på att du hinner genomföra ditt projekt under den tid som är kvar.
Du kan läsa mer om ansökan, regler, villkor och utbetalning på sidan om innovationsprojekt.
Innovationssupporten finns till för dig som är intresserad av innovationsstödet EIP‑Agri. Våra rådgivare pratar gärna med dig om möjligheten att utveckla din idé till en produkt eller tjänst.
Du får hjälp med att förstå de olika stegen i att utforma ett innovationsprojekt och söka innovationsstödet. Supporten kan också tipsa om forskningsresultat och erfarenheter som finns sedan tidigare. Behöver du få tips på deltagare till din innovationsgrupp kan du be om det hos innovationssupporten.
Innovationssupporten består av personer med olika kompetenser och bakgrunder. Supporten ingår inte i Jordbruksverket. Det är en kostnadsfri tjänst som Landsbygdsnätverket erbjuder dig som vill söka innovationsstödet. Syftet är att det ska komma in så bra ansökningar som möjligt.
Innovationssupporten företräder dig och ska se till ditt bästa. Innovationssupporten har tystnadsplikt. Det råder sekretess kring material och underlag om din idé, det vill säga all information som du delar muntligt eller skriftligt när du har dialog med innovationssupporten.
Alla idéer leder inte till ett innovationsprojekt som kan få stöd från EIP‑AGRI. Det är innovationssupportens uppgift att avråda dig från att fortsätta jobba med en ansökan ifall din projektidé inte verkar rymmas inom de regelverk som gäller. Du kan då få tips på vart du ska vända dig i stället. Supporten kan inte heller skriva er ansökan. Däremot kan de, efter överenskommelse, titta på ert utkast och ge förslag på förbättringar och kompletteringar.
Du väljer själv vem du vill kontakta. Du kan nå rådgivarna på telefon under kontorstid, ungefär mellan 8 och 17 på vardagar. Du kan också skicka ett mejl.
Ragni Andersson
David Bauner
Lisa Blix Germundsson