Kort om stödet till innovation inom jordbruk, trädgård och rennäring
Med vårt stöd inom EU:s nya gemensamma jordbrukspolitik (CAP) EIP‑AGRI kan du söka finansiering för att genomföra ditt innovationsprojekt och därigenom utveckla din idé till en ny produkt, tjänst, metod eller en ny process. Sverige satsar 525 miljoner under programperioden 2023–2027 på stöd som syftar på att ta fram nya innovativa lösningar på gemensamma utmaningar inom jordbruk, trädgård och rennäring.
Det här är EIP‑AGRI
European Agricultural Innovation Partnership (EIP‑AGRI) arbetar för att främja ett konkurrenskraftigt och hållbart jordbruk och skogsbruk som "når mer och bättre av mindre". Stödet bidrar till att säkerställa en stadig tillgång på livsmedel, foder och biomaterial, och utvecklar sitt arbete i harmoni med de väsentliga naturresurser som jordbruket är beroende av. EIP finns inom områden där det står klart att nationella och regionala samarbeten kommer bidra till bättre resultat. Syftet med stödet är att få ta fram innovativa lösningar inom olika områden genom att skapa bättre kopplingar mellan forskningsresultat, ny teknik och praktiskt arbete. Stödet ska bidra till de särskilda målen för den gemensamma jordbrukspolitiken inom EU. I Sveriges strategiska plan för den gemensamma jordbrukspolitiken 2023–2027 beskrivs hur EIP‑Agri kan bidra till att uppfylla målen 2, 4 och 5.
Mål 2 – Öka konkurrenskraften
Innovationsförmågan är lägre i jordbruket än i andra delar av näringslivet och satsningarna på kunskap och innovation är förhållandevis låga i livsmedelskedjan jämfört med andra sektorer i Sverige. Detta har bidragit till att jordbrukets konkurrenskraft och lönsamhet har utvecklats svagt under de senaste tio åren jämfört med näringslivet som helhet. Genom samarbete mellan forskning, rådgivning och företagare inom primärproduktionen kan synergier uppnås som exempelvis användning och spridning av resultat samt kunskapsutbyte. Åtgärden ska således förbättra jordbrukets konkurrenskraft genom att möjliggöra innovationer som ökar företagens förmåga att bedriva en verksamhet som är lönsam på lång sikt. Åtgärden ska bidra till att uppfylla livsmedelsstrategins mål om en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala hållbara livsmedelsproduktionen ökar.
Mål 4 – Motverka klimatförändringen och klimatanpassa jordbruket
Det finns ett behov av att underlätta jordbrukets anpassning av produktionen till de förändringar av klimatet som sker just nu och de förändringar som förutspås inträffa. Genom samarbete där man kombinerar ny kunskap och teknik med innovationer kan det medföra betydande framsteg inom jordbruket. Dessa framsteg inom ramen för detta arbete och bidra till att det svenska jordbruket bättre kan hantera klimatförändringarna och begränsa deras negativa effekter på produktionen då jordbruket blir mer effektivt. Kunskap, innovationer och investeringar krävs för att till exempel utveckla och tillämpa nya grödor och förändrade produktions- och uppfödningssystem ska kunna utvecklas och tillämpas. Detsamma gäller insatser som skapar bättre beredskap och kapacitet för att hantera ändrade nederbörds- och temperaturförhållanden, såsom behovet av stärkt vattenhushållning. Vidare finns det även behov av att stärka jordbrukets möjligheter att minska klimatpåverkan per viktenhet producerad produkt och användandet av fossil energi samt öka kolinlagringen. Genom det kunskapsutbyte som sker inom samarbetet för EIP-projekten kan jordbruket bidra till att Sverige minskar mängden utsläpp av växthusgaser till atmosfären.
Mål 5 – Vårda miljön
Jordbruket har möjlighet att bidra positivt till Sveriges miljömål, samtidigt som jordbruket har en negativ påverkan på flera av dem. En sådan negativ påverkan kan exempelvis avse läckage av näringsämnen, vilket bidrar till övergödning i sjöar, vattendrag och hav. Fortsatt utveckling behövs för att jordbrukets miljöarbete ska kunna stärkas, samtidigt som produktionen totalt sett ökar. Genom att samarbeta kring innovationer är det möjligt att hitta lösningar innovationer som kan lösa de komplexa utmaningar som lantbruket står inför.
Det här är ett innovationsprojekt
Innovation under EIP‑AGRI kan vara teknisk, icke-teknologisk, organisatorisk eller social och baserad på nya eller traditionella metoder. En ny idé kan vara en ny produkt, praxis, tjänst, produktionsprocess eller ett nytt sätt att organisera saker etc. En sådan ny idé förvandlas till en innovation endast om den är allmänt tillämpad och bevisar sin användbarhet i praktiken. Man kan först i efterhand avgöra om en ny idé har lett till en verklig innovation.
Arbetet inom stöden ska ske i form av samarbeten mellan exempelvis forskare, rådgivare och företagare. Innovationsprojekten kan genomföras som helt nya samarbetsprojekt eller genom att pågående samarbeten driver en ny verksamhet.
Så främjar vi innovation
Innovationsstödet ger unika möjligheter. Med full finansiering från stödet kan innovatörer utveckla sina idéer och hitta lösningar på utmaningar. Stödet är en satsning för att skapa produktivitet och hållbarhet genom innovationer. Jordbruksverket planerar att bevilja stöd för totalt 525 miljoner kronor under 2023–2027. Pengarna kommer både från EU och Sverige. Cirka 400 miljoner kronor kommer att betalas ut i löpande beslutsomgångar och cirka 125 miljoner kronor i tematiska utlysningar.
Ett stöd för att bilda grupp, ett för att genomföra projekt
Det finns två typer av stöd inom det europeiska innovationspartnerskapet, EIP‑AGRI; ett stöd för att bilda en innovationsgrupp och ett stöd för att genomföra ett innovationsprojekt. Vi uppmuntrar alla som har en innovativ idé att först söka gruppbildningsstödet för att eventuellt senare gå vidare med en ansökan för att genomföra projekt. Men det är inget krav, utan du kan välja själv om du enbart vill söka stöd för att bilda en innovationsgrupp eller för att genomföra ett innovationsprojekt.
Det går att ansöka om stöd inom EIP‑AGRI löpande under året men beslut tas under bestämda beslutsomgångar som sker 4–8 gånger per år, beroende på vilket stöd man söker. Du läser mer om vilka datum du senast måste skicka in din ansökan på respektive sida om stöd.
Kontakta innovationssupporten innan du söker stödet
Innovationssupporten finns till för dig som är intresserad av innovationsstödet EIP‑Agri. Våra rådgivare pratar gärna med dig om möjligheten att utveckla din idé till en produkt eller tjänst.
Du får hjälp med att förstå de olika stegen i att utforma ett innovationsprojekt och söka innovationsstödet. Supporten kan också tipsa om forskningsresultat och erfarenheter som finns sedan tidigare. Behöver du få tips på deltagare till din innovationsgrupp kan du be om det hos innovationssupporten.
Mer om innovationssupporten och kontaktuppgifter
Innovationssupporten består av personer med olika kompetenser och bakgrunder. Supporten ingår inte i Jordbruksverket. Det är en kostnadsfri tjänst som Landsbygdsnätverket erbjuder dig som vill söka innovationsstödet. Syftet är att det ska komma in så bra ansökningar som möjligt.
Innovationssupporten företräder dig och ska se till ditt bästa. Innovationssupporten har tystnadsplikt. Det råder sekretess kring material och underlag om din idé, det vill säga all information som du delar muntligt eller skriftligt när du har dialog med innovationssupporten.
Alla idéer leder inte till ett innovationsprojekt som kan få stöd från EIP‑AGRI. Det är innovationssupportens uppgift att avråda dig från att fortsätta jobba med en ansökan ifall din projektidé inte verkar rymmas inom de regelverk som gäller. Du kan då få tips på vart du ska vända dig i stället. Supporten kan inte heller skriva er ansökan. Däremot kan de, efter överenskommelse, titta på ert utkast och ge förslag på förbättringar och kompletteringar.
Du väljer själv vem av oss du vill kontakta. Du kan nå rådgivarna på telefon under kontorstid, ungefär mellan 8 och 17 på vardagar. Du kan också skicka ett mejl. Alla rådgivarna kan svara på allmänna frågor om innovationsstödet EIP‑AGRI.
Animalieproduktion och övrigt
Inger Pehrson
Teknik och energi
Ragni Andersson
Växtodling
Nilla Nilsdotter-Linde
Trädgårdsnäring
Lisa Blix Germundsson
Utlysningar inom tematiska områden
För att klara dagens och framtidens problem krävs innovationer och genom EIP‑AGRI finns det goda möjligheter att stötta och främja innovation inom lantbruket. Jordbruksverket planerar därför att göra flera tematiska utlysningar under 2023–2027 genom satsningar baserat på behov. Utlysningar kommer att göras inom tematiska områden med ambitionen att göra särskilda satsningar där flera aktörer är överens om att en kraftsamling kopplad till primärproduktion behövs.
Det är även möjligt att vi kommer att göra utlysningar tillsammans med andra aktörer för att komplettera varandras satsningar för att öka chanserna att uppnå bättre effekt. Det handlar bland annat om att tillsammans kunna prioritera gemensamma insatser som täcker hela eller delar av livsmedelskedjan. De tematiska utlysningarna utgår från ambitionen att göra en samlad nationell prioritering, till exempel utveckla en ny värdekedja från början till slut med aktiviteter inom hela livsmedelskedjan. Håll utkik efter kommande utlysningar.
Inspireras av några innovativa projekt
Det har genomförts många olika innovationsprojekt inom jordbruk, trädgård och rennäring.
I filmerna får du se några exempel på idéer som blivit verkliga genom stödet till innovationsprojekt.
Break box - larm för utgödsling
Protein från blåmussla till ekologiska hönor
Utveckla premiumprodukter för lönsam rennäring
Arctic Winery - mousserande vin av svarta vinbär
Standard för svenskt lammkött
Följ oss på LinkedIn
På LinkedIn uppdaterar vi löpande med nyheter om träffar, digitala möten, finansieringsmöjligheter, erfarenhetsgrupper och innovationsprojekt och mycket annat. Sidan heter EIP‑Agri och AKIS i Sverige.
Prenumerera på nyhetsbrevet om EIP‑AGRI
För att du ska få veta vad som händer inom EIP‑AGRI kan du prenumerera på Landsbygdsnätverkets nyhetsbrev AKIS. Där får du veta mer genom artiklar, notiser och kalendern med viktiga datum. Intervjuer om godkända projekt inom EIP‑Agri finns med, och mycket annat. AKIS är ett begrepp för jordbrukets kunskaps- och innovationssystem.
Senast granskad: 2023-11-09