Jordbruksverket utlyser 5 miljoner kronor till samarbetsprojekt som syftar till att utveckla innovativa verktyg, modeller och arbetssätt som förstärker samverkan om natur- och kulturmiljöer i odlingslandskapet.
Du kan söka stödet mellan den 23 september och 31 december 2024. Du söker både stödet och utbetalning i vår e‑tjänst.
Det finns behov av att öka takten i genomförandet av åtgärder som gynnar odlingslandskapets natur- och kulturmiljöer. I den senaste fördjupade utvärderingen av Sveriges miljömål och i Plan för odlingslandskapets biologiska mångfald framgår att det finns behov av en förbättrad åtgärdssamordning för ett ökat genomförande, vid sidan av andra styrmedel som lagstiftning, ersättningar och kompetensutveckling.
Jordbruksverket kommer att bevilja stöd för max tre projekt i denna utlysning.
Projekten ska ha följande mål:
I odlingslandskapet behövs en samverkan mellan produktion och natur- och kulturmiljövård. För att skapa en förbättrad åtgärdssamordning behövs nya verktyg, modeller och arbetssätt som kan användas för att identifiera var åtgärder för att gynna biologisk mångfald och kulturmiljöer kan ge bäst effekt och passa väl med produktionen.
Sådana verktyg, modeller och arbetssätt kan hjälpa till att skapa en gemensam bild av rådande möjligheter och utmaningar, för att i sin tur främja dialogen och ge en gemensam bild av lämpliga åtgärder och framtida markanvändning.
Exempel på sådana verktyg som redan har tagits fram är Naturbruksdialogen som har utvecklats av Länsstyrelsen i Västra Götaland och det verktyg som föreslås inom projektet Samlad fastighetsspecifik information, som har utvecklats av Länsstyrelsen i Jönköping.
Myndigheter, kommuner, regioner, föreningar, andra organisationer och företag. Privatpersoner kan inte söka stödet.
De utgiftstyper du kan få stöd för är utgifter för personal, indirekta kostnader och övriga utgifter. Du kan bara få stöd för utgifter som har fakturadatum och betaldatum från och med den dag då du skickade in din ansökan till Jordbruksverket.
Du kan få stöd för löner som du, din personal, dina samarbetsparter och deras personal fått utbetalda när de arbetat i projektet. Om du äger ett aktiebolag måste du alltså ta ut lön för att kunna söka utbetalning för din löneutgift.
Du eller eventuell samarbetspart som äger en enskild firma, ett handelsbolag eller kommanditbolag och arbetat i projektet kan få stöd med 340 kronor per timme. I de fallen redovisar du det som en övrig utgift.
Om du får stöd för utgifter för personal kan du även få stöd för indirekta kostnader. Indirekta kostnader, även kallade OH-kostnader, är utgifter som inte är direkt kopplade till någon speciell aktivitet i projektet men de är nödvändiga för att du ska kunna genomföra den. Det kan till exempel vara lokalkostnader, rekrytering av personal, intern utbildning, intern representation, kontorsmaterial och telefoni.
De indirekta kostnaderna beräknas som ett schablonpåslag på 15 procent av utgifterna för personal inklusive lönekostnadspåslag.
Övriga utgifter är till exempel mat, fika, resor, traktamenten, eget arbete, konsultarvoden och andra utgifter med koppling till projektet.
Du kan inte få stöd för marknadsföring, forskning eller investeringar. En investering är en fysisk eller immateriell tillgång med ett inköpspris över 24 000 kronor och har en ekonomisk livslängd på mer än 3 år.
Om du har fått undantag från betalningsbevis för åren 2014–2020 måste du ansöka om ett nytt undantag för åren 2023–2027.
Du kan få stöd för 100 procent av utgifterna som ger rätt till stöd.
Du har möjlighet att påbörja ditt samarbetsprojekt när din ansökan kommit in till Jordbruksverket, men då gör du det på egen risk. Det är inte förrän du har fått ett beslut som du vet om du får pengar eller inte.
De villkor som gäller för stödet står i ditt beslut om stöd. Men det finns några villkor som kan vara bra att känna till redan innan du söker stödet.
Stödmottagaren ska ha minst en samarbetspartner för att genomföra insatsen. En samarbetspart ska:
Vi ger endast stöd till nya samarbetsprojekt eller för nya aktiviteter i pågående samarbeten. Det kan till exempel handla om att utveckla nya metoder eller nya arbetssätt inom det område som utlysningen handlar om.
Vi beviljar inte stöd till sådant som myndigheter, staten, regioner eller kommuner ska ansvara för enligt lag eller annan författning.
Du måste slutföra ditt projekt och ansöka om slututbetalning senast den 31 december 2027.
Du kan söka stödet till och med den 31 december 2024.
Du söker stödet i två steg:
Du söker både stödet och utbetalning i vår e-tjänst.
Du ska välja stödet Samarbete och inriktning Miljö och klimat, Förstärka förutsättningar för biologisk mångfald. Du ska välja Hela landet för genomförandet, även om projektet är regionalt.
När du fått beslutet om att du får stödet kan du söka utbetalning.
Du kan behöva en fullmakt för att söka stöd och utbetalning åt en organisation eller ett företag. Du kan också ge fullmakt så att någon annan kan söka åt dig.
Du ska fylla i en budgetmall och bifoga till ansökan. Du ska också bifoga underlag till ansökan som visar hur du har kommit fram till din budget. Exempel på underlag är offerter och prisuppgifter från mer än en leverantör. Du behöver också bifoga underlag för beräkning av timlön om du har utgifter för personal.
Här är några saker som är bra att tänka på direkt efter att du skickat in din ansökan om stöd.
Det är viktigt att du i din bokföring redovisar de utgifter och intäkter som hör till projektet separat från utgifter och intäkter som hör till annan verksamhet. Om du inte har redovisat separat kommer det att bli ett avdrag på ditt stöd.
Statliga myndigheter, kommuner, regioner och länsstyrelser är alltid upphandlingsskyldiga men även andra juridiska personer som aktiebolag, stiftelser och ideella föreningar kan vara det.
Om du är upphandlingsskyldig ska du upphandla inköpen för projektet. Du ska spara alla underlag som är kopplade till de upphandlingar som är relevanta.
Om den myndighet som handlägger din ansökan begär det kan du behöva skicka in underlag för att visa om din organisation är upphandlingsskyldig eller inte.
Alla ansökningar poängsätts utifrån olika poängkrav. Du som söker stöd får vägledning i vår e‑tjänst om vilka svar och underlag du behöver lämna. I e‑tjänsten kan du också se hur uppgifterna kommer att bedömas och vilka krav som gäller för att få poäng.
Vi bedömer hur väl dina lämnade uppgifter uppfyller poängkraven och sedan poängsätter vi din ansökan. Din ansökan kan få 1 000 poäng som mest.
För att du ska kunna få stöd måste din ansökan nå upp till en minimipoäng. Minimipoäng för prioritering är 600 poäng i den här utlysningen.
Du kan läsa mer om kriterierna för prioritering och hur vi viktar dem i e-tjänsten för att söka stödet.
Du hittar urvalskriterierna i dokumentet nedan. Läs sidorna som handlar om Urvalsmoduler för stöd till samarbete – Miljö och klimat (132), se sidorna 78-85.
Det är Jordbruksverket som ansvarar för stödet och handlägger din ansökan.
Om du har frågor om utlysningens bakgrund eller vilka projekt utlysningen ska främja kan du vända dig till:
Lisa Karlsson
Om du har frågor om handläggning och andra administrativa frågor kan du kontakta landsbygdsstödsenheten på Jordbruksverket.
Söker efter grundforeskrifter:
2022:27