Ämnesområde

  • Fjäderfän 3
  • Får 2
  • Grisar 6
  • Nötkreatur 15
  • Trädgård 20
  • Växtodling 15
  • Övrigt 6
  • Gråärtor
    Växtodling

    Ekologisk gråärta för human­konsumtion

    Växa Sverige har genomfört ett projekt med syfte att undersöka möjligheterna med ekologisk gråärt för human­konsumtion, både ur odlings- och marknadshänseende. Detta har skett genom demoodlingar, fältvandringar, träffar med uppköpare och genom att ta fram en odlingsbeskrivning. Växtodlingsrådgivare Ingrid Holmberg har varit projektledare.

  • Anders Lunneryd guidar i alléodlingen på Lundens gård.
    Växtodling
    Trädgård

    Deltagardriven metodutveckling - Fältstudier och dokumentation i alléodlingar

    Projektet "Alléodling i slättbygd – deltagardriven metodutveckling" har följt upp etablering och produktion på tre gårdar med alléodling med fruktträd. Gårdarna i Halland, Dalsland och Västra Götaland är pionjärer inom trädjordbruk. Dokumentation har gjorts under 2023 och 2024 och ska vara en baslinje för att kunna följa upp produktionen längre fram. Än så länge är kunskaperna kring ett svenskt alléodlingssystem begränsade. Effekterna av systemet på miljön, marken, skördenivåerna med mera kommer vi förmodligen kunna se under de kommande 6 till 10 åren.

  • Mjöllöss eller vita flygare sitter på undersidan av ett blad av jordärtskocka
    Trädgård

    Fokus på växtskydd med låg risk i nordiskt samarbete

    Danmark, Sverige och Norge har samarbetat sedan 2023 i ett Interreg-projekt med fokus på alternativt växtskydd i specialgrödor.

  • Kräfta på stam med röda fruktkroppar.
    Trädgård

    Fruktträdskräfta – var sker infektionen och hur kan den förebyggas?

    Fruktträdskräfta ( Neonectria ditissima ) är en av de allvarligaste skadegörarna för fruktträd. Den är en stor utmaning och kan helt plötsligt hittas på ett nyplanterat träd såväl som ett gammalt etablerat träd. Fruktträdskräftan angriper även lövträd som lönn, björk, ek, ask, trubbhagtorn och pil. Tidiga angrepp kan förväxlas med mekaniska skador, frostskador, blom- och grentorka, päronpest och Neofabraea spp.

  • Rödklöver.
    Växtodling

    Pollinering för högre skörd

    Nittio procent av alla blommande växter är beroende av pollinering av insekter. Förändringar i vårt odlingslandskap med stora obrutna fält där det finns färre småbiotoper som åkerholmar, stengärdsgårdar och öppendiken samtidigt som vallar slås tidigare innan klövern hinner blomma, minskar boplatser och föda till vilda bin och humlor. Genom åtgärder som gynnar vilda bin och humlor och samtidigt effektivt nyttja utställda bisamhällen kan vi öka skörden på flera jordbruksgrödor.

  • Två personer diskuterar i en odling.
    Trädgård

    Samverkan för ökad lönsamhet

    Två samverkansprojekt som finansierats av Jordbruksverket har nu rapporterat sina resultat och erfarenheter. I projektet "KRAV-certifierad Samodling i Nätradalen" var målet att stärka den lokala produktionen av ekologiska grönsaker i Örnsköldsviks kommun och samtidigt minska beroendet av importerad mat. I det andra projektet har gårdarna Ändebol och Birgittas trädgård i Sörmland tagit fram handboken Murbruksmodellen.

  • Dunkar med flytande växtnäring
    Trädgård

    Växtnäringsbalans i trädgårdsodling

    En växtnäringsbalans visar hur effektivt du nyttjar växt­näringen och om det finns stora över- eller underskott i din odling. Börja redan nu göra extra anteckningar om gödsling och skörd för årets säsong. Siffrorna används sedan för att räkna en balans för gårdens odling.

  • Växter i olika nivåer
    Trädgård

    Växande bottengröda i ekologisk grönsaksodling

    Insådd av vallfrö i spannmål är en etablerad teknik på gårdar med vall eller en övervintrande klövergröda. I ekologisk växthusodling har tekniken med sådd av en bottengröda av exempelvis grävklöver förfinats. Men att odla klöver tillsammans med grönsakerna på fält är en ny utmaning.

  • Händer som håller i några rödgula äpplen.
    Övrigt

    Kartläggning och analys av utbudet av svenska ekologiska livsmedel

    Under 2024 har Sweco undersökt konsumtionen av ekologiska livsmedel. De har också analyserat vad som krävs för att öka andelen svenska ekologiska livsmedel jämfört med importerade. Dessutom har de identifierat vilka produkter som kan produceras i Sverige och gett rekommendationer för framtida åtgärder.