- Startsida
- Jordbruket, miljön och klimatet
- Forskning och fakta om ekologisk produktion
- Ekologisk gråärta för humankonsumtion
Publiceringsdatum27 juni 2025
Ekologisk gråärta för humankonsumtion
Växa Sverige har genomfört ett projekt med syfte att undersöka möjligheterna med ekologisk gråärt för humankonsumtion, både ur odlings- och marknadshänseende. Detta har skett genom demoodlingar, fältvandringar, träffar med uppköpare och genom att ta fram en odlingsbeskrivning. Växtodlingsrådgivare Ingrid Holmberg har varit projektledare.

Foto: Ingrid Holmberg
Gröda med möjligheter
Baljväxter besitter stor potential för ökad vegetabilisk proteinproduktion för humankonsumtion i Sverige. De är dessutom bra som avbrottsgröda i växtföljden, även om sjukdomar gör för tätt återkommande odling till en utmaning. I ekologisk odling är växtföljden extra viktig och baljväxter lämpar sig därför bra inom eko, där de kvävefixerande egenskaperna är av största vikt. Gråärt är en gammal kulturväxt som odlats historiskt i Sverige och som nu fått ökat intresse bland kockar och konsumenter.
Ökad ekologisk baljväxtodling för humankonsumtion kan bidra till minskad klimatpåverkan från vårt livsmedelssystem, ökad biologisk mångfald samt möjligheter till en mer hälsosam kosthållning.
Demoodlingar
Under två odlingssäsonger (2023–2024) har gråärt odlats på två ekologiska gårdar i Halland och odlingsstrategierna har utvärderats. I demoodlingarna har sorten Bruno använts och den har odlats såväl i renbestånd (2023) som i samodling med spannmål (2024), då med 10–25 procent inblandning av havre. Överlag upplevdes odlingen som mer välfungerande vid samodling. Skörden blev markant högre 2024 än 2023 (3–4 ton vs. 500 kg/ha), vilket sannolikt främst berodde på svåra väderbetingelser 2023, men bedömningen är att även samodlingen hade viss effekt.
Odlingsbeskrivning
Erfarenheterna från projektets demoodlingar har tillsammans med den kunskap som finns i litteraturen sammanställts i broschyren ”Odla gråärt – erfarenheter från projektet Ekologisk gråärta för humankonsumtion”. Den är skriven av växtodlingsrådgivare Camilla Oskarsson och Ingrid Holmberg, Växa Sverige och finansierad av Jordbruksverket. Broschyren innehåller råd om bland annat etablering, gödsling, ogräshantering, skörd och logistik.
Logistiken en utmaning
Det har visat sig vara svårt att komma in på marknaden, trots att efterfrågan finns hos konsument, och att det finns logistiska hinder med tillexempel höga fraktkostnader när det handlar om förhållandevis små volymer. Små volymer kan också vara en utmaning vid torkning och rensning av grödan. Genom samverkan med Länsstyrelsen i Halland undersöktes möjligheterna för en kortare logistikkedja och distribution på lokal nivå genom nätverksskapande mellan länets kommuner, producenter och en lokal grossist.
Slutsatser
Odlingsmässigt finns det goda förutsättningar för gråärt, med rätt odlingsstrategi kan vi nå bra avkastningsnivåer utifrån ekologiska mått. Det kan vara svårt att komma in på marknaden hos de etablerade företagen trots att det finns signaler om att konsumenter gärna hade använt gråärt mer om det hade funnits större tillgänglighet. Genom samverkan med företag inom hela kedjan och egen initiativförmåga kan man ändå komma framåt och det finns många intresserade och drivna personer som vill vara med och utveckla förutsättningarna för lokalodlade proteingrödor.
Senast uppdaterad: