- Startsida
- Jordbruket, miljön och klimatet
- Forskning och fakta om ekologisk produktion
- Fokus på växtskydd med låg risk i nordiskt samarbete
Publiceringsdatum4 juni 2025
Fokus på växtskydd med låg risk i nordiskt samarbete
Danmark, Sverige och Norge har samarbetat sedan 2023 i ett Interreg-projekt med fokus på alternativt växtskydd i specialgrödor.
Vita flygare på jordärtskocka.
Trenden är att tillgängliga växtskyddsmedel mer och mer består av ämnen med låg risk, mikrobiologiska medel och allmänkemikalier. Genom att jämföra kartläggningar av problematiska skadegörare i Norge, Danmark och Sverige med alternativa medel har Interreg-projektet valt ut områden där det finns förbättringspotential. Utmaningar med medlen kan exempelvis vara specifika krav på temperatur och luftfuktighet, att bekämpa vid rätt tidpunkt i skadegörarens livscykel, hur medlet ska spridas samt att direkt träffa skadegöraren.
Syftet med projektet är att öka förståelsen hur lågriskmedel, mikroorganismer, allmänkemikalier och fysiskt verkande medel fungerar för att kunna optimera effekt och utöka användningen. Litteraturstudier och försök både i fält och växthus ligger till grund för vägledningar för utvalda lågriskmedler och allmänkemikalier.
Växtskyddsmedel | Innehåll |
---|---|
Mikrobiologiska medel | Svampar, bakterier eller virus |
Ämnen med låg risk | Mikroorganismer eller andra verksamma ämnen än mikroorganismer till exempel järnfosfat mot sniglar |
Allmänkemikalier | Godkänns i hela EU i en förenklad process, behöver ej nationellt godkännande av KEMI, oftast livsmedelsgodkända |
Lärdomar från projektet
Under 2023 och 2024 har fokus i försöken varit att utvärdera och optimera effekt av prioriterade medel mot mjöldagg, gråmögel, bladlöss och mjöllöss. Försöken har bland annat visat att flera svårbekämpade arter av mjöllöss (vita flygare), kan hanteras med flera lågriskmedel om nymferna träffas direkt av medlet.
Flera lågriskmedel, samt några allmänkemikalier, kan även ha effekt mot mjöldagg vid små angrepp. Här behövs en kombination av åtgärder för att få tillräcklig effekt, exempelvis med vätmedel, att blanda olika lågriskmedel och att utveckla en strategi för kombinationer av lågriskmedel och allmänkemikalier.
Den viktigaste erfarenheten från försöken i projektet är att appliceringstekniken är viktig för att få en bra effekt. De alternativa medlen verkar genom direkt hudkontakt eller via födointag och därför måste medlen träffa skadegöraren. Under 2025 är det planerat både demonstration av appliceringsteknik och provning av växtskyddsmedel.
Projektet kommer också publicera faktablad baserade på erfarenheter från projektet och litteraturstudier.
Projektet ”Projekt Interreg ØKS: Samarbejde om alternativ plantebeskyttelse i specialafgrøder i Norge, Sverige og Danmark” är finansierat via Interreg Øresund-Kattegatt-Skagerak av EU och pågår till och med 2025.

Senast uppdaterad: