Virussjukdomen blåtunga har påvisats i Sverige. Sjukdomen sprids via svidknott och drabbar idisslare som nötkreatur, får och getter. Blåtunga smittar inte människor. Det pågår sedan tidigare utbrott av blåtunga i Nederländerna, Belgien, England, Tyskland, Frankrike, Luxemburg, Danmark och Norge.
Du kan se antalet bekräftade fall av blåtunga och var dessa finns på Statens veterinärmedicinska anstalts (SVA) webbplats.
Blåtunga är en virussjukdom som finns i flera olika varianter, så kallade serotyper. Den variant som nu sprids är BTV‑3.
Sjukdomen drabbar idisslare som nötkreatur, får och getter samt kameldjur. Viruset sprids via svidknott och sprids därför bara under den period då svidknotten är aktiva. Sjukdomen smittar inte människor, men kan orsaka lidande för djur och ekonomiska förluster för djurägare.
Kontakta genast veterinär om dina djur visar symtom som kan vara blåtunga eller annan allvarlig sjukdom.
Kontakta genast veterinär om dina djur visar symtom som kan vara blåtunga eller någon annan allvarlig sjukdom. Om din veterinär misstänker blåtunga ska den ta prover från ditt djur. Jordbruksverket kommer inte att besluta om några restriktioner vid misstänkta eller bekräftade fall.
Då viruset enbart sprids mellan djur via svidknott kan det vara enstaka djur som drabbas i en besättning vid ett tillfälle. Vi har inte några erfarenheter av vilka symtom som den här varianten kan ge i Sverige. Men i Nederländerna har följande visat sig och ett djur kan få ett eller flera symtom. Djur kan också vara infekterade utan att visa symtom.
Feber, sår på nos och slemhinnor och klövrand, salivering, svullnad i huvudet samt hälta. Klövkapselavlossning har setts vid BTV-3.
Feber, såriga slemhinnor, salivering, röda ögon, svullnad/sår i klövrand, hälta samt nedsatt mjölkproduktion.
Det är frivilligt att vaccinera sina djur och vaccinet bekostas av djurägaren. Vaccineringen kan utföras av veterinär eller av djurägaren själv. Vaccinet skrivs ut av veterinär och veterinären har ansvar för att se till att djurägaren, om djurägaren vill vaccinera själv, har tillräcklig kunskap om hur man gör. Djurägare kan ta kontakt med sin veterinär för rådgivning om vaccination. Det finns inga allmänna rekommendationer.
Det mest effektiva sättet att skydda djuren mot blåtunga är att vaccinera dem. Men vi vet ännu inte hur bra vaccinet är. Det kommer inte att finnas någon möjlighet att få ersättning för eventuella biverkningar av vaccinet.
När Sverige hade ett utbrott av blåtunga 2008-2010 utfördes en obligatorisk vaccinationskampanj. Det kostar mycket att vaccinera i stor skala, och det bedöms inte vara kostnadseffektivt att göra det när flera länder i Sveriges närområde är smittade och inte kommer ha ett obligatoriskt bekämpningsprogram. Varje djurhållare får därför själv ta beslut om vaccination. Vaccineringen är alltså frivillig och bekostas av djurägaren själv.
Det är inte säkert att vaccinet skyddar mot smitta men det kan skydda mot allvarliga sjukdomssymtom och dödsfall och därmed minska djurens lidande och ekonomiska förluster.
De länder som hittills fått in BTV-3 har valt frivillig vaccination.
Än så länge finns det bara så kallade nödvaccin mot den variant av blåtunga som nu sprids, BTV‑3. Nödvacciner är vacciner som snabbt tagits fram mot en sjukdom som uppstått snabbt och behöver bekämpas. De kan användas tillfälligt för att skydda djur mot en akut sjukdom.
Det är fortfarande osäkert hur bra nödvaccinerna för BTV-3 är för att förhindra smittspridning. Det finns rapporter från de länder som har vaccinerat att nödvaccinerna inte ger ett säkert skydd mot sjukdomen men att de förhindrar svår sjukdom. Nödvaccinerna som finns just nu är framtagna för att förhindra svår sjukdom och det finns indikationer på att djur vaccinerade med nödvaccinerna fortfarande kan sprida smittan. De är inte godkända av EU ännu då nödvändig information om exempelvis immunitetsperiod saknas.
Om du vill vaccinera dina djur mot blåtunga tar du kontakt med din veterinär. Du betalar själv både vaccinet och vaccinationen.
Vaccineringen kan utföras av veterinär eller av djurägaren själv. Vaccinet skrivs ut av en veterinär och veterinären ansvarar för att djurägare som vill vaccinera själva, har tillräcklig kunskap om hur de gör.
Sedan måste du själv registrera vilka djur du har vaccinerat, om du har vaccinerat nötkreatur, får eller getter.
Alla nötkreatur, får och getter som vaccineras mot blåtunga ska registreras inom en vecka från vaccinationstillfället. Det är du som är registrerad aktör som ska registrera vaccinationerna.
De uppgifter som ska registreras är:
För att registrera får och getter som du har vaccinerat ska du använda blanketten Vaccination mot Blåtunga – får och get. Om du använder en digital stalljournal kan du skriva ut ditt djurinnehav och markera vilka djur som du har vaccinerat och bifoga tillsammans med blanketten då slipper du fylla i alla djuridentiteter manuellt.
Du kan skicka in rapporten via brev eller mejl till Jordbruksverket. Om du vill mejla rapporten kan du skanna eller fota den.
Jordbruksverket
826 84 Söderhamn
För att registrera nötkreatur som du har vaccinerat ska du använda en vaccinationsrapport för nötkreatur. Vaccinationsrapporten hämtar du i Jordbruksverkets e-tjänst CDB Internet och du behöver logga in via dator. I vissa fall måste du skicka in en fullmaktsblankett.
Om du inte har möjlighet att själv hämta vaccinationsrapporten kan du kontakta oss via mejl eller ringa kundtjänst.
När du loggat in i e-tjänsten hittar du vaccinationsrapporten under menyn Mina djur.
Du gör sedan så här:
Du kan skicka in rapporten via brev eller mejl. Om du vill mejla rapporten kan du skanna eller fota den.
Jordbruksverket, 826 84 Söderhamn
Eftersom blåtunga sprids via insekter (svidknott) är det väldigt svårt att skydda djur.
Installning kan minska smittspridning, framför allt i skymning, gryning och nattetid då svidknotten är mest aktiva. Hos får kan en tjock päls skydda djuren från svidknottens bett.
Att använda insektsmedel eller att hålla djuren inomhus kan möjligtvis ge viss effekt, men det finns inte några studier på om det hjälper.
Djur som har haft blåtunga där infektionen har läkt ut blir immuna mot smittan.
Utbrottet konstaterades först i Nederländerna den 3 september 2023, och spred sig snabbt och hade innan sommaren 2024 drabbat cirka 6 000 får- och nötbesättningar. Blåtungan som nu sprids har hittills orsakat allvarligare symtom än blåtunga-8 varianten som vi också hade i Sverige 2008. Blåtunga har varit allvarligast hos får och av de som smittas har det varit relativt många svårt sjuka och döda djur. Nötkreatur har också visat symtom på blåtunga med mildare sjukdom än hos får men här har smittan också visat sig orsaka minskad mjölkproduktion.
Djurägare i de drabbade länderna har nu fått tillgång till nödvacciner som har tagits fram snabbt för att förhindra sjukdom. Djurägarna bestämmer själva om de vill vaccinera sina djur.
Vid utbrottet 2008 genomförde vi en 2-årig vaccinationskampanj för att utrota sjukdomen.
I Sverige har vi varit fria från sjukdomen sedan 2010, men nu har vi fall av blåtunga även i Sverige.
Övervakning av blåtunga utförs för att se om och hur det sker en spridning i landet. Övervakningen görs dels genom djurägare och veterinärer som rapporterar in misstankar och kliniska fall och dels genom undersökningar på tankmjölk.
Eftersom blåtunga nu är spridd i landet har Sverige förlorat sin officiella fristatus för sjukdomen. Det innebär att det är svårare att flytta levande djur och avelsmaterial ut ur landet.
För nötkreatur gäller följande:
Eftersom det inte finns några krav på att dina djur ska vara ute under en sammanhängande period under betessäsongen är det upp till dig som har djur att själv avgöra om djuren ska hållas kvar på betet eller tas in. Om du tar in djuren ska du
Om du inte klarar av kraven måste du ha en dispens , ett annat beslut från Jordbruksverket eller att en veterinär har ordinerat att du ska ta in dina djur från betet på grund av veterinärmedicinska skäl.
Betesreglerna finns i Jordbruksverkets föreskrifter om nötkreaturshållning inom lantbruket i kapitel 1 paragraf 3 och kapitel 6 paragraf 4-7 (SJVFS 2019:18).
För får och getter gäller följande:
Får och getter ska vara ute under en sammanhängande period under betessäsongen. Du kan få hålla dina får och getter inne under vissa förutsättningar.
Du ska meddela din länsstyrelse så snart du ser att du har problem med att uppfylla villkoren för stöden när det gäller bete. Texten om oförutsedd händelse gäller för alla jordbrukarstöd.
Viruset kan smitta till idisslare som får, nötkreatur, getter, visenter, och mufflonfår samt kameldjur såsom alpackor och kameler. Även andra mer exotiska idisslare som kan finnas på djurparker kan drabbas.
Viruset smittar även vilda idisslare som älg, hjort, och rådjur. Renar kan också få blåtunga, men vi vet inte om viruset kan överleva så långt norrut i Sverige eller hur sjuka de blir.
Då viruset enbart sprids mellan djur via svidknott kan det vara enstaka djur som drabbas i en besättning vid ett tillfälle.
Nej, blåtunga sprids inte direkt från djur till djur. För spridning mellan djur krävs svidknott med förmåga att sprida blåtunga. Direkt överföring kan dock möjligen ske via blod och sperma, samt från ko till foster.
Vi vet inte hur långt upp i landet som viruset kan överleva. Men rent teoretiskt kan det finnas i hela landet.
Svidknottens flygkapacitet är mindre än 1-2 kilometer, men som ”luftplankton” kan svidknotten med hjälp av vinden förflyttas 100-tals kilometer. Utbrott på Balearerna bland annat på Mallorca, misstänks ha orsakats av smittspridning från antingen Afrikas nordkust eller Sardinien, vilket motsvarar ett avstånd på 200 – 300 kilometer.
Vi saknar kunskap om de meteorologiska förhållandena som styr svidknottens rörelse över land och hav. Det försvårar riskbedömningen för Sveriges del. Avståndet mellan norra Polen och Skåne är cirka 200 kilometer. Avståndet till Danmark samt fallen i Norge är betydligt kortare.
Nej, du får inte någon ersättning för sjuka, döda eller avlivade djur som drabbats av blåtunga. Jordbruksverket kommer inte att fatta beslut om att djur ska avlivas.
Nej, sjukdomen drabbar bara idisslare.
Nej, blåtunga kan inte smitta människor.
Nej, blåtunga smittar inte via kött och mjölk.
Sedan 26 september 2024 omfattas inte längre blåtunga av epizootilagen. Men det är fortfarande en sjukdom som ska anmälas redan vid misstanke. Om du gör en anmälan till SVA så vidarebefordrar de informationen till Jordbruksverket.
Jordbruksverket har fattat ett generellt beslut om att misstänkta fall av blåtunga i anläggningar som håller idisslare ska provtas. Det innebär att vi inte längre fattar några separata beslut för varje anläggning som har ett misstänkt fall. Jordbruksverket har inte heller någon kontakt med djurägaren om misstanken eller om provsvaret.
SVA har en förenklad digital anmälan för blåtunga. Information om anmälan av klinisk misstanke och provtagning hittar du på sva:s webbplats.
Eftersom blåtunga inte längre är en epizooti ska du inte spärra en anläggning på grund av misstänkt sjukdom. Jordbruksverket lägger inte heller några restriktioner, varken på anläggningar med misstankar eller med bekräftade fall. Däremot kan du som veterinär förstås ge råd för att minska smittspridning.
Jordbruksverket betalar hela kostnaden i samband med provtagningen.
Provtagningen ska du göra under normal arbetstid och du ska skicka proverna med post enligt SVA:s instruktioner. Du kan ta prover under jourtid, om det är i samband med ett sjukbesök. Vi betalar inte för upprepad provtagning i en anläggning där blåtunga redan har konstaterats.
SVA fakturerar Jordbruksverket direkt för analyskostnaden.
Du skickar en e-faktura för provtagningen till Jordbruksverket.
Jordbruksverket betalar inte för läkemedel och behandling av djur.
Faktureringsavgift, expeditionsavgift eller liknande avgifter godkänns inte.
För arbete som du utför under obekväm arbetstid kan du göra ett påslag på avgiften enligt 2 kap 4 § i Jordbruksverkets föreskrifter om avgifter vid veterinärt arbete som innebär myndighetsutövning inom Jordbruksverkets ansvarsområde (D74), som finns under rubriken författningar. Jordbruksverket betalar för resa, undersökning och provtagning som behöver utföras på jourtid, även om provtagning för blåtunga i första hand ska göras under vanlig arbetstid.
Information om hur du som är distriktsveterinär ska debitera finns i Dv-magasinet under: Service och stöd i arbetet/Våra priser/Så debiterar du/Timavgifter.
Om du bedömer att det är lämpligt kan du skriva ut vaccin som djurägarna själva kan ge sina djur. De regler som är tillämpliga finns i Jordbruksverks föreskrifter om veterinärs ordination av läkemedel, djurhållares registrering av uppgifter samt operativa ingrepp som djurhållare får utföra, (SJVFS 2023:21).
Om fler djurägare vill dela på vaccindoserna bör du se till att samtliga djurägare förstår hur de vaccinerar sina djur. Om de aldrig har vaccinerat djur bör du visa hur de gör eller så bör du vaccinera djuren.
Det är djurhållaren som ska registrera de djur som vaccinerats, oavsett om de själva utför vaccinationen eller inte. Du som veterinär behöver förmedla informationen om att de ska göra det. Du ska få skriftlig information till djurägaren när du beställer vaccin.
Det finns inte några begränsningar för att flytta djur inom landet på grund av utbrottet av blåtunga. Däremot påverkas möjligheten till att förflytta djur och avelsmaterial ut ur landet. Om du är officiell veterinär och skriver djurhälsointyg för förflyttningar behöver du vara uppmärksam på vilka djurhälsokrav som måste uppfyllas för djur som skickas från ett land utan fristatus för blåtunga.
I nuläget är det svårt att uppfylla kraven för utförsel av idisslare. De nu tillgängliga nödvaccinen kan inte användas för utförsel. Se webbplatsen för officiella veterinärer för mer detaljerad information eller kontakta Djurinförselenheten.
Söker efter grundforeskrifter:
2018:45
2023:15
2023:21