Du som är primärproducent kan få stöd om du genomför investeringar som gör att ditt företag blir mer robust. Det handlar om att du ska bli bättre rustad för att fortsätta din produktion även vid höjd beredskap och ytterst krig. Du söker både stöd och utbetalning i vår e‑tjänst.
Syftet med stödet är att bygga upp en mer robust primärproduktion som klarar att trygga livsmedelsförsörjningen i hela landet även vid höjd beredskap och ytterst krig. Stödet ska gå till investeringar som minskar sårbarheten i primärproduktionen vid händelse av höjd beredskap och på så sätt bidrar till att stärka Sveriges civila försvar.
Budgeten för investeringsstödet och rådgivningen är 150 miljoner kronor under 2025.
Intresset för stödet är stort och det har redan kommit in många ansökningar. Jordbruksverket kommer att börja fatta beslut om stöd tidigast i maj 2025.
Vi hanterar ansökningarna löpande och de bedöms utifrån hur investeringen bidrar till att öka ditt företags beredskap och motståndskraft mot olika typer av störningar.
Det kommer att finnas mer pengar för stödet under 2026.
Stödet riktar sig till dig som är primärproducent inom de gröna eller blå näringarna. Du räknas som primärproducent om du odlar spannmål, oljeväxter, grönsaker, frukt eller bär, producerar kött, ägg eller mejeriprodukter, bedriver yrkesfiske eller odlar exempelvis musslor, alger eller matfisk. Det vill säga om du tar fram råvaror som blir till livsmedel.
För att kunna få stöd ska du ha drivit företag i Sverige inom jordbruk, fiske eller vattenbruk i minst 2 år.
Om du nyligen startat företaget och är högst 40 år samt uppfyller övriga villkor för startstöd eller stöd till unga jordbrukare kan du söka stödet för robust primärproduktion även om du inte drivit företag i minst 2 år. Undantaget gäller även dig som har ett företag som fiskar med yrkesfiskelicens.
Ditt företag får inte ha fler än 250 anställda eller omsätta mer än 50 miljoner euro per år och ha en balansomslutning större än 43 miljoner euro. Fiskehamnar, landningsplatser, auktionshallar och skyddshamnar är dock undantagna från det här kravet om de är ett företag som ägs av en kommun eller en region.
Från och med hösten 2025 kommer du att kunna ta del av rådgivning för robust primärproduktion via Greppa Näringen. Rådgivningen är frivillig, men för att de robusthöjande investeringarna ska bli träffsäkra är det viktigt att de är anpassade till det enskilda företagets behov. Här kan rådgivningen vara till stor hjälp.
Inledningsvis är rådgivningen riktad till jordbruksföretag, men det kommer även arbetas fram rådgivning riktat till fiske- och vattenbruksföretag.
För att du ska få stöd behöver det vara tydligt hur den tänkta investeringen kommer att bidra till att öka företagets förmåga att fortsätta bedriva livsmedelsproduktionen även vid höjd beredskap.
Du kan få stöd för att höja motståndskraften mot
Råvaror är sådant som du producerar. Viktiga insatsvaror är sådant som du behöver köpa in för att bedriva din verksamhet.
Du kan bara få stöd för utgifter som har fakturadatum och betaldatum tidigast den dag din ansökan kom in till Jordbruksverket.
Du kan få stöd för de här utgifterna kopplat till din investering:
Exempel på vad du inte kan få stöd för:
Hur mycket du kan få i stöd beror på vilken typ av företag du har. Gemensamt för alla företag är att du måsta ha stödberättigande utgifter på minst 50 000 kronor för att kunna få stöd.
Du har möjlighet att få 50 procent av stödet utbetalt i förskott.
Du kan få maximalt 5 000 000 kronor i stöd. I undantagsfall kan annat regelverk bli aktuellt och då kan du få maximalt 50 000 euro eller 30 000 euro under en 3‑årsperiod. I dessa fall kommer vi att kontakta dig när vi prövar din ansökan. Du kan läsa mer om statsstödsregelverket på vår sida som handlar om det.
De villkor som gäller för stödet kommer att stå i ditt beslut om stöd. Därför är det viktigt att du läser ditt beslut noggrant. Men det finns några villkor som kan vara bra att känna till redan innan du söker stödet.
Du ska behålla din investering och använda den i din verksamhet för samma ändamål under minst 5 år från dagen för din sista utbetalning av stödet.
En investering bedöms inte användas för samma ändamål om den flyttas så att den längre inte används i Sverige eller att din verksamhet påverkas av en väsentlig förändring som innebär att investeringen inte används enligt syftet med stödet som du har fått.
Din ansökan kommer att prövas mot villkoren enligt EU:s statsstödsregler. Vi kan därför komma att begära in ytterligare uppgifter under handläggningen av ditt ärende. Beroende på vem du är som söker och vilka regler som blir aktuella, så kan stödbelopp och stödnivå påverkas.
För att din ansökan om stöd ska vara förenlig med EU:s regler om statligt stöd måste du skicka in din ansökan om stöd innan du börjar med investeringen. Det innebär att du inte får genomföra något arbete som inte kan återkallas. Ett inledande av arbete kan till exempel vara att du påbörjar byggnadsarbeten, köper eller beställer utrustning eller nyttjar en tjänst. Däremot så är markförvärv, ansökningar om tillstånd, förstudier eller utredningar sådant som du får påbörja innan du skickar in ansökan.
Din ansökan kommer att bedömas utifrån hur investeringen bidrar till att öka ditt företags beredskap och motståndskraft mot olika typer av störningar.
Jordbruksverket kommer att kunna ta beslut om stöd tidigast i maj 2025.
Det kan även bli särskilda utlysningar inom det här stödet. I så fall kan beslutsomgångar och särskilda urvalskriterier komma att tillämpas. Dessa kan till exempel vara kopplade till en specifik störningstyp eller ett visst geografiskt område.
Om vi gör en utlysning kommer den att finnas på vår sida med utlysningar.
Du söker stödet i två steg:
Du söker både stödet och utbetalning i vår e‑tjänst. I steg 3 "Välj stöd" i e-tjänsten ska du välja "Nationellt stöd" när söker stödet.
Du har möjlighet att få 50 procent av stödet i förskott. Du ansöker om förskott i samband med att du skickar in din ansökan om stöd. Du kan inte ansöka om förskott i efterhand.
Du kan få stöd för investeringar som bidrar till att minska ditt företags sårbarhet vid olika typer av störningar. Om din investering gäller flera olika typer av störningar, ska du lämna in en separat ansökan för varje störning.
Exempel: Om du vill genomföra en investering som ökar beredskapen vid avbrott i energiförsörjningen, och samtidigt investera i en åtgärd inom avbrott i transporter som ökar behovet av lagring och bearbetning av råvaror, ska du skicka in två separata ansökningar. Alltså en ansökan per störning.
När du söker stödet ska du svara på frågor om dig och ditt företag. Du ska också svara på frågor om
Utöver det här kan det finnas andra frågor som du behöver svara på beroende på vilken investering du söker stöd för.
Innan du skickar in din ansökan om stöd så kan det vara bra att du har ordnat med de bilagor som du behöver i din ansökan:
Om du ska söka stöd och utbetalning åt ett företag kan du behöva en fullmakt. Om någon annan ska söka stödet åt dig behöver du ge den personen fullmakt.
Beslutet innehåller viktig information om vad just du behöver tänka på med din investering och vilka villkor du behöver följa. Läs även bilagan till beslutet, Övriga upplysningar.
Du kan bara söka utbetalning en gång. Det kallas för en slututbetalning. E-tjänsten för ansökan om slututbetalning öppnar efter sommaren 2025.
Vid ansökan om slututbetalning behöver du redovisa att du genomfört investeringen och att du har uppfyllt målen med investeringen.
Det är viktigt att du skickar in ansökan om slututbetalning senast det datum som framgår av ditt beslut om stöd, annars får du inget stöd. Om du redan har fått förskott utbetalt så blir du återbetalningsskyldig om du inte skickar in ansökan om slututbetalning i tid.
När du söker utbetalning i e‑tjänsten ska du redovisa de utgifter som du haft för din investering. Du styrker dina utgifter med fakturor och betalningsbevis. Underlagen ska vara sorterade och tydligt kopplade till utgifterna.
För att få stöd för begagnad utrustning ska du ha ett intyg på att
För att få stöd för något du köpt på avbetalning ska du bifoga detta när du söker utbetalning:
Jordbruksverket kontrollerar alla ansökningar om stöd och utbetalning. Det gör vi för att säkerställa att de som får stöd har rätt till stöd och följer alla villkor för stödet. I vissa fall kan du behöva visa att du genomfört investeringen genom att skicka in geotaggade foton via vår app Geofoto.
Om du inte följer villkoren i ditt beslut om stöd riskerar du att få avdrag på delar av stödet eller behöva betala tillbaka stödet med ränta.
Håll dig uppdaterad om senaste nytt om ersättningarna och stöden genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev om stöd till landsbygden.
Om du har frågor om stödet eller din ansökan ska du kontakta Jordbruksverket som ansvarar för handläggningen av stödet.