Logotyp Jordbruksverket

Utlysning: Förädling för en konkurrens­kraftig och robust livsmedels­produktion

Jordbruksverket utlyser 40 miljoner kronor till projekt för kompetens­utveckling och informationsinsatser. Utlysningen syftar till att främja tillväxt genom ökad förädling av svenska livsmedel, vilket ska bidra till att öka konkurrenskraften och robustheten för småskaliga livsmedels­företag med upp till 49 anställda.

Du kan söka stödet mellan 16 januari och 1 april 2025. Du söker både stödet och utbetalning i vår e‑tjänst. Du måste slutföra ditt projekt och ansöka om slut­utbetalning senast 28 januari 2028.

Den här utlysningen ligger inom stöd till kompentensutveckling i den strategiska planen för den gemensamma jordbrukspolitiken 2023‑2027.

Vem kan få stöd?

Myndigheter, kommuner, regioner, föreningar, organisationer och företag kan söka stödet. Privatpersoner kan inte söka stödet.

Bakgrund

Utlysningen grundar sig på behov som samlats in från myndigheter, bransch­organisationer och näringslivet. Behov som tydliggjorts handlar om att skapa lönsamhet, trygghet och stabilitet för småskaliga livsmedels­producenter. Genom förädling kan mervärdet på produkterna öka, vilket i sin tur kan bidra till ökad lönsamhet och sysselsättning. En ökad förädling av svenska livsmedel bidrar även till en mer konkurrenskraftig och robust livsmedels­försörjning samt ett stärkt livsmedels­system som främjar svensk livsmedelsproduktion.

Ett robust livsmedels­system ger livsmedels­producenter utrymme att hantera förändrade förutsättningar som kan uppstå vid en kris och att livsmedel kan fortsätta produceras och nå konsumenterna. Kunskapen om att förädla råvaror i ett lokalt perspektiv är också viktigt för robustheten.

Det här ska stödet leda till

Projekten som ges stöd i denna utlysning ska leda till att småskaliga livsmedels­producenter på landsbygden stärker sin konkurrenskraft och robusthet genom ny eller ökad förädling. Projekten ska möjliggöra ökad lönsamhet, sysselsättning, trygghet och stabilitet för företagen.

Vad räknas som en småskalig livsmedelsproducent?

  • Med småskaliga livsmedels­producenter avses företag med upp till 49 anställda och en årsomsättning eller balansomslutning som inte överstiger 10 miljoner euro enligt EU:s definition.
  • Kravet är att verksamheten ska ske i Sverige, i områden utanför tätorter med mer än 3 000 invånare. Undantag kan göras om verksamheten i huvudsak gynnar områden på landsbygden och att råvarorna huvudsakligen har svenskt ursprung.

Det kan du få stöd för

Du kan få stöd för insatser som fungerar kunskapshöjande och informations­skapande kopplat till att öka svensk livsmedelsförädling. Insatserna ska hjälpa företag att hitta lämpliga vägar för ny eller ökad förädling och på så sätt skapa tillväxt för företaget.

Råvarorna till livsmedelsförädling ska huvudsakligen ha svenskt ursprung. Livsmedels­förädling avser både mat och dryck.

Stödet består av två insatser

Den här utlysningen består av två insatser:

  • Insats 1: Nationell samordning – Vi kommer att bevilja ett projekt inom insats 1. Projektet ska omfatta hela landet.
  • Insats 2: Kompetensutvecklings- och informationsinsatser – Vi kommer bevilja ett flertal projekt inom insats 2. Projekten ska omfatta hela landet eller flera regioner.

Du kan inte kombinera insatserna i samma ansökan. Bedömning av insats 1 och insats 2 kommer att ske separat och ställs inte mot varandra. Du kan endast bli beviljad stöd i en av insatserna.

Det ska tydligt framgå att det finns kompetens om livsmedelsförädling i projekten.

Projekten ska samverka med övriga projekt i denna utlysning och dela med sig av erfarenheter, kunskap och goda exempel.

Beskrivning av insats 1: Nationell samordning

I denna del av utlysningen får projektets totalbudget uppgå till högst 7 miljoner kronor.

Vi kommer att bevilja ett projekt som ska innehålla följande:

  • Skapa samverkan mellan de olika projekten i insats 2 samt med andra relevanta aktörer för att nå syftet med utlysningen. Detta ska ske genom projektägarträffar för erfarenhetsutbyte, kunskapsspridning, spridning av lokala/regionala exempel och andra lämpliga aktiviteter.
  • Informationsinsatser om finansierings­möjligheter för företag i syfte att öka livsmedelsförädlingen.
  • Informationsinsatser kring regelverk vid förädling för småskaliga livsmedelsproducenter.
  • Kommunicera och synliggöra resultaten från insats 1 och projekten i insats 2 samt övriga relevanta resultat med koppling till förädling.
  • Paketera och synliggöra redan genomförda studier och forsknings­resultat, nationella som internationella, inom förädling av livsmedel som bidrar till kunskap för en mer konkurrens­kraftig och robust livsmedelsförsörjning.

Beskrivning av insats 2: Kompetens­utvecklings- och informationsinsatser

Den här delen av utlysningen är 33 miljoner kronor. Varje projekts totalbudget får uppgå till högst 4 miljoner kronor.

Projekten ska genomföra kompetensutvecklings- och informations­insatser som främjar förädling av svensk livsmedels­produktion. Insatserna ska riktiga sig till företag som vill ska skapa tillväxt genom ny eller ökad förädling av svenska livsmedelsprodukter.

Projekten kan exempelvis handla om att

  • skapa ny samverkan/riskdelning mellan aktörer i förädlingsledet
  • främja tillväxt och konkurrenskraft genom förädling
  • utbyta erfarenhet kring diversifiering genom ny eller ökad förädling
  • bjuda in internationell kompetens till Sverige för kunskaps­inhämtning om förädling av livsmedel som kan öka svensk livsmedelsproduktion
  • delge kunskap om hur företag som jobbar med livsmedels­förädling kan öka sin robusthet
  • skapa affärs­möjligheter genom livsmedels­beredskap i form av förädling.

Projekten i insats 2 ska delta i projektägarträffar som insats­ 1 anordnar.

Detta prioriterar vi

Jordbruksverket kommer att prioritera

  • projekt som uppfyller identifierade behov och syfte i utlysningen
  • nya och innovativa projektidéer och insatser som riktar sig till företag med tillväxtpotential
  • projekt vars totalbudget kan motiveras i förhållande till syfte med utlysningen och målen vid projektets slut.

I insats 2 kommer Jordbruksverket att prioritera en nationell geografisk spridning av projekten samt variation av produktkategori i den mån det är möjligt.

Så mycket stöd kan du få

Stöd ges med 100 procent av stöd­berättigande utgifter.

Du har möjlighet att påbörja ditt projekt när din ansökan kommit in till Jordbruksverket, men då gör du det på egen risk. Det är inte förrän du har fått ett beslut som du vet om du får pengar eller inte.

Utgifter du kan få stöd för

Du kan bara få stöd för utgifter som har faktura­datum och betaldatum tidigast den dag din ansökan kom in till Jordbruksverket.

Utgifter för personal

Utgifter för personal är till exempel månadslön eller timlön, arvoden och andra personalkostnader.

Indirekta kostnader

Om du får stöd för utgifter för personal kan du även få stöd för indirekta kostnader. Indirekta kostnader, även kallade OH‑kostnader, är utgifter som inte är direkt kopplade till någon speciell aktivitet i projektet men de är nödvändiga för att du ska kunna genomföra den. Det kan till exempel vara lokalkostnader, rekrytering av personal, intern utbildning, intern representation, kontorsmaterial och telefoni.

Du kan få får stöd för indirekta kostnader med en summa som motsvarar genomsnittet av de indirekta kostnaderna i de tre senaste bokslut som du har vid beslut om stöd.

Övriga utgifter

Övriga utgifter är till exempel mat, fika, resor, traktamenten, eget arbete, konsultarvoden och andra utgifter med koppling till projektet.

Villkor för stödet

De villkor som gäller för stödet står i ditt beslut om stöd. Men det finns några villkor som kan vara bra att känna till redan innan du söker stödet.

Vid stöd till kompetens­utveckling ska de som genomför aktiviteter ha dokumenterad erfarenhet inom det aktuella området. De ska även ha personal som har relevant akademisk utbildning eller motsvarande kompetens inom det område de ska bedriva kompetens­utveckling. Det ska tydligt framgå att det finns kompetens om livsmedelsförädling i projektet.

Vid kompetens­utvecklingsinsatser, gruppaktiviteter och liknande träffar ska uppgifter om insatsen och deltagare redovisas vid ansökan om utbetalning enligt mallen som du hittar i vår webbutik:

Stöd till kompetensutveckling lämnas inte för materiella investeringar.

En investering är en materiell eller immateriell tillgång med ett inköpspris över 24 000 kronor och har en ekonomisk livslängd på mer än 3 år.

Vi beviljar inte stöd till insatser som myndigheter, staten, regioner eller kommuner ska ansvara för enligt lag eller annan författning.

Du måste slutföra ditt projekt och ansöka om slut­utbetalning senast den 28 januari 2028.

Statsstöd

Din ansökan om stöd kommer att prövas mot EU:s regler om statsstöd och stöd av mindre betydelse. Om ditt stöd bedöms vara inom jordbruks- eller fiskeriverksamhet är projektet eller investeringen undantagen reglerna om statsstöd.

Poängsättning av din ansökan

Alla ansökningar poängsätts utifrån olika poängkrav. Du som söker stöd får vägledning i e‑tjänsten om vilka svar och underlag som du behöver lämna. I e‑tjänsten kan du också se hur dessa efterfrågade uppgifter kommer att bedömas och vilka krav som gäller för att få poäng.

Det är handläggare på den myndighet som handlägger stödet som bedömer hur väl dina lämnade uppgifter uppfyller poängkraven och sedan poängsätter din ansökan. Din ansökan kan som mest få 1 000 poäng.

För att du ska kunna få stöd måste din ansökan nå upp till en minimipoäng. Jordbruksverket som handlägger din ansökan har bestämt en aktuell minimipoäng på 600 poäng för stödet.

Du hittar urvalskriterierna i nedanstående dokument. Läs sidorna som handlar om Urvalsmoduler för stöd till kompetensutveckling - Livsmedel och besöksnäring (126), se sidorna 62‑69.

Så söker du stödet

Du söker stödet i två steg:

  • Ansök om stödet.
  • Ansök om utbetalning av stödet.

När du har fått beslutet om att du får stödet kan du söka utbetalning.

Du söker både stödet och utbetalning i vår e-tjänst.

  • Logga in med BankID.
  • Gå till ”E-tjänster inom Mina sidor”.
  • Välj ”Projekt-, investerings- och företagsstöd”.
  • Starta tjänsten.
  • Under punkt 3, ”Välj stöd”, ska du välja ”Kompetensutveckling”.
  • Under punkt 4 ”Välj inriktning” ska du välja ”Kompetensutveckling” och därefter klickar du på Livsmedel och besöksnäring » Livsmedel och besöksnäring.
  • Under punkt 5, ”Genomförande” ska du ange var projektet kommer att genomföras. Välj ”Hela landet” även om du genomför projektet regionalt. Detta är en nationell utlysning som handläggs av Jordbruksverket. Om du inte väljer ”Hela landet” kommer ansökan inte in till Jordbruksverket utan till länsstyrelsen.

Du kan ändra i din ansökan ända fram till sista ansökningsdag.

Fullmakt behövs i vissa fall

Du kan behöva en fullmakt för att söka stöd och utbetalning åt en organisation eller ett företag. Du kan också ge fullmakt så att någon annan kan söka åt dig.

Planera din budget

Du ska fylla i en budgetmall och bifoga till ansökan. I budget­mallen ska du ange de utgifter som du tror projektet kommer att ha och som det finns exempel på under rubriken Utgifter du kan få stöd för ovan. Du måste beskriva din utgift och vad den omfattar. Du kan inte budgetera poster för till exempel oförutsedda utgifter.

Om du söker stöd för utgifter för personal ska du bifoga underlag till ansökan som visar att lönenivåerna för personalen är rimlig. Exempel på sådant underlag är CV, löne­specifikationer eller en tydlig beskrivning av personalens roll i projektet. Om du söker stöd för övriga utgifter behöver du visa att prisnivån för det du planerar köpa in är rimlig. Det kan du göra genom att bifoga jämförbara prisuppgifter eller offerter.

Ta reda på om du är upphandlingsskyldig

Statliga myndigheter, kommuner, regioner och länsstyrelser är alltid upphandlingsskyldiga men även andra juridiska personer som aktiebolag, stiftelser och ideella föreningar kan vara det.

Om du är upphandlingsskyldig ska du upphandla inköpen för investeringen eller projektet. Du ska spara alla underlag som är kopplade till de upphandlingar som är relevanta.

Om den myndighet som handlägger din ansökan begär det kan du behöva skicka in underlag för att visa om din organisation är upphandlingsskyldig eller inte.

Enhetskostnader

Vissa typer av övriga utgifter ska redovisas som enhetskostnader – ett belopp som är bestämt i förväg för en viss typ av utgift. Beloppet är detsamma för alla stödmottagare inom en stödtyp. När du tar upp en enhetskostnad behöver du fortfarande specificera och motivera omfattningen. Följande utgifter förekommer i många projekt och kan redovisas som enhetskostnader:

Eget arbete

Eget arbete ersätts med enhetskostnad på 340 kronor per timme. Kontrollera att du har rätt att ta upp utgifter för eget arbete i det stöd du söker och redovisa det i så fall på utgiftstypen Övriga utgifter.

Mat och dryck

Utgifter för lunch eller middag ersätts med en enhetskostnad på 100 kronor (exklusive moms) per person. Ersättning ges endast till extern representation. Vid intern representation ingår utgiften i de budgeterade indirekta kostnaderna som beräknas på stödberättigade utgifter för personal.

Undantag från denna begränsning kan gälla i följande fall:

  • i samband med konferenser
  • när mat har en central roll i projekt.

Fika

Utgifter för fika ersätts med faktiska utgifter upp till 60 kronor per person (exklusive moms).
Om projektet har personalkostnader hanteras utgifter för fika på följande sätt:

  • Vid intern representation ingår utgiften i de budgeterade indirekta kostnaderna som beräknas på stödberättigade utgifter för personal.
  • Vid extern representation redovisas utgiften på utgiftstypen Övriga utgifter.

Om projektet inte har personalkostnader redovisas utgifter för fika på utgiftstypen Övriga utgifter.

Resor med egen bil

Utgifter för resor med egen bil ersätts med en enhetskostnad på 40 kronor per mil.

När du har skickat in din ansökan om stöd

Här är några saker som är bra att tänka på direkt efter att du skickat in din ansökan om stöd.

  • Du är inte garanterad att få stöd bara för att du har sökt stödet. Om du inte blir beviljad stöd kan det bland annat bero på att andra ansökningar har prioriterats eller att pengarna har tagit slut.
  • Om du påbörjar ditt projekt innan du har fått ditt beslut om stöd är det viktigt att du ändå följer de villkor som gäller för stödet. Annars kan det hända att ditt stöd minskar eller att du inte får något stöd alls.

Redovisa utgifterna separat i din bokföring

I din bokföring ska du redovisa de utgifter och intäkter som hör till investeringen eller projektet separat från utgifter och intäkter som hör till annan verksamhet. Om du inte har redovisat separat kommer det att bli ett avdrag på ditt stöd.

Informera om projektet och använd rätt EU‑logotyp

När du får pengar från EU måste du informera om ditt projekt och tala om att pengarna delvis kommer från EU. Om du inte följer villkoren för information och logotyper blir det avdrag på stödet. Läs mer om vad som gäller generellt kring informationskrav och EU‑logotyp.

Kontakta oss

Det är Jordbruksverket som ansvarar för stödet och handlägger din ansökan.

Om du har frågor om utlysningen eller temainriktningen kan du vända dig till näringsutvecklings­enheten på Jordbruksverket.

För frågor om administration och handläggning kan du kontakta landsbygdsstöds­enheten på Jordbruksverket.

Författningar

Söker efter grundforeskrifter:
2022:27