Jordbruksverket utlyste 25 miljoner kronor till innovationer inom vattenbruket för att möta ett förändrat klimat och på så sätt stärka konkurrenskraften inom vattenbruksnäringen. För att kunna ta del av utlysningen ska projekten bidra till klimatanpassade tekniker eller processer som leder till lönsamhet vid ett förändrat klimat.
Ansökan var öppen mellan 15 februari och 15 april 2023.
Vi står inför klimatförändringar som påverkar svenskt vattenbruk och därmed även produktionen av sjömat. Hur kan vattenbruksnäringen förbereda sig på ett förändrat klimat och vilka anpassningar behöver de svenska vattenbruksföretagen göra för att vara konkurrenskraftiga i framtiden?
Företag, statliga myndigheter, regioner, kommuner, universitet, högskolor, vetenskapliga institut, branschorganisationer och erkända producentorganisationer kan söka stödet.
Är du ett företag, region, kommun, branschorganisation eller erkänd producentorganisation ska du samarbeta med en kvalitetssäkrande samarbetspartner för att vara stödberättigande. Den kvalitetssäkrande partnern behöver bedöma projektets metoder, tidsplan och organisation.
För att kunna ta del av utlysningen ska projekten bidra till klimatanpassade tekniker eller processer som leder till lönsamhet vid ett förändrat klimat.
Projekten ska utveckla, pröva eller utvärdera produkter, metoder, processer eller tekniker för att kunna anpassa företag inom vattenbruksnäringen till klimatförändringar och på så sätt stärka deras konkurrenskraft.
Du ska sprida resultatet till relevanta målgrupper enligt en fastställd plan för projektet. I din ansökan ska du motivera hur projektet bidrar till att uppfylla behov.
Du kan inte få stöd för insatser kopplade till akvaponier
Den här utlysningen ligger inom havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet, stödåtgärden innovationsprojekt inom vattenbruk.
De här utgifterna kan du få stöd för:
Om du beviljas stöd för en investering kan du bara få stöd för investeringens värdeminskning under projekttiden. Du måste därför sälja investeringen eller låta värdera den innan du ansöker om slututbetalning. När du ansöker om slututbetalning måste du redovisa investeringens restvärde.
Vid en utlysning bedöms projekten enligt urvalskriterier och särskilda bedömningsgrunder för dessa kriterier tas fram för varje utlysning.
Urvalskriterier | Poängbeskrivning | Viktning |
---|---|---|
Insatsens relevans i relation till utlysningens syfte | 5 poäng: Mycket väl i linje med utlysningens syfte 4 poäng: Väl i linje med utlysningens syfte 3 poäng: I linje med utlysningens syfte | 70 |
Kostnadseffektivitet | 5 poäng: Beskrivning av insatsen visar på kostnadseffektivitet och relevans | 30 |
I denna utlysning kommer ansökningarna att bedömas av en rådgivande kommitté (RÅK) utifrån särskilda bedömningsgrunder:
De villkor som gäller för stödet står i ditt beslut om stöd. Men det finns några villkor som kan vara bra att känna till redan innan du söker stödet.
Projektets slutdatum får vara högst 3 år från beslutsdatum.
När du får pengar från EU måste du informera om ditt projekt och tala om att pengarna delvis kommer från EU. Om du inte följer villkoren för information och logotyper blir det avdrag på stödet. I ditt beslut om stöd kan du läsa om vad som gäller för dig. Men här kan du läsa mer om vad som gäller generellt kring informationskrav och EU-logotyp.
Du kan söka stödet till och med den 15 april 2023. Jordbruksverket kan påbörja handläggningen först efter att den rådgivande kommittén gjort sin bedömning. Det kan därför dröja till sommaren 2023 innan vi kan ta beslut i ärendena.
Du söker stödet i två steg:
Du söker både stödet och utbetalning i vår e-tjänst.
När du söker stödet ska du bland annat svara på frågor om vilka mål och resultat som projektet ska uppnå och vilka utgifter du kommer att ha.
Du som söker ska ha de tillstånd, godkännanden och avtal som krävs för projektet när du söker utbetalning.
Du har möjlighet att påbörja din verksamhet när din ansökan kommit in till Jordbruksverket, men då gör du det på egen risk. Det är inte förrän du fått ett beslut som du vet om du får pengar eller inte.
I din ansökan behöver du bifoga en detaljerad beskrivning av projektets aktiviteter och en detaljerad budget.
Du ska fylla i en budgetmall och bifoga till ansökan. Du ska också bifoga underlag till ansökan som visar hur du kommit fram till din budget. Exempel på underlag är offerter och prisuppgifter från mer än en leverantör. Du behöver också bifoga underlag för beräkningen av timlön om du har utgifter för personal. Läs mer här om vilka underlag du behöver skicka in och andra villkor.
Du kan behöva en fullmakt för att söka stöd och utbetalning åt en organisation eller ett företag. Du kan också ge fullmakt så att någon annan kan söka åt dig.
Du är inte garanterad att få stöd i och med att du har sökt stödet. Om du inte blir beviljad stöd kan det bland annat bero på att andra ansökningar har prioriterats före din ansökan.
För att få ditt stöd utbetalt behöver du ansöka om utbetalning.
Om du vill få pengar i förskott kan du söka om förskottsutbetalning.
Om du vill få en del av pengarna innan allt är genomfört kan du söka en eller flera delutbetalningar. Den sista ansökan om utbetalning som du skickar in måste vara en ansökan om slututbetalning.
Du kan läsa mer om ansökan, regler, villkor och utbetalning på sidan om stöd för innovationsprojekt inom vattenbruk.
Det är Jordbruksverket som ansvarar för stödet och handlägger din ansökan. Om du har frågor om utlysningen kan du kontakta Frida Solstorm eller Cecilia Landström.
Frida Solstorm
Cecilia Landström
För frågor om handläggningen:
Söker efter grundforeskrifter:
2022:24