Jordbruksverket utlyser 3 miljoner kronor till ett projekt för kunskapshöjande insatser inom lammnäringen.
Du kan söka stödet mellan 10 april och den 2 juni 2025. Du söker både stödet och utbetalning i vår e‑tjänst. Du måste slutföra ditt projekt och ansöka om slututbetalning senast den 31 maj 2028.
Syftet med den här utlysningen är att höja kunskapsnivån inom lammproduktionen för att stödja får- och lammnäringens utveckling och lönsamhet på företagsnivå.
Utlysningen ligger inom den strategiska planen för den gemensamma jordbrukspolitiken 2023–2027, i stödet till kompetensutveckling. Utlysningen är baserad på behovsinspel från Kunskapsnav animalieproduktion.
Myndigheter, kommuner, regioner, föreningar, organisationer och företag kan söka stödet.
Privatpersoner kan inte söka stödet.
Får- och lammnäringen i Sverige motsvarar en liten del av animalieproduktionen mätt i antal slaktade djur. Andelen har dessutom minskat de senaste åren och det finns ett tydligt gap mellan svensk volym av producerat lammkött och den svenska marknadens efterfrågan. Det finns alltså potential för näringen att växa och behov av insatser för att främja näringens utveckling.
Fårföretagare är en heterogen grupp, med stor variation av sysselsättningsgrad, allt ifrån heltidssysselsatta till de som har det som en deltidssysselsättning. Det behövs olika kunskapshöjande insatser för att stärka och utveckla olika målgrupper inom branschen och det behöver finnas tillgång till relevant utbildningsmaterial på såväl basnivå som avancerad nivå. Det finns även behov av att fortbilda nya och erfarna rådgivare inom lammproduktion.
Flera kunskapshöjande insatser har tidigare genomförts riktat mot företagare inom näringen, men de har inte haft tillräcklig effekt och det är få företagare som känner till det material som tagits fram. I dagsläget är framtaget material utspritt hos olika aktörer, svårt att hitta eller inte tillgängliggjort för de som önskar och behöver ta del av det. Det finns även material som varit uppskattat och som finns tillgängligt, men som behöver uppdateras.
Mot bakgrund av detta ser Kunskapsnav animalieproduktions analysgrupp att det finns behov av att ta ett samlat grepp för att höja kunskapsnivån inom lammproduktion för att få näringen att växa och utvecklas. Att tillgängliggöra kunskap främjar att befintliga företag utvecklas och att nya företag startas för att öka svensk lammproduktion.
Utlysningen är baserad på behovsinspel från Kunskapsnav animalieproduktion.
Stödet ska ge förutsättningar för kunskapshöjning och utveckling av får- och lammföretagare för att stödja näringens utveckling och lönsamhet. Stödet syftar till att säkerställa att relevant utbildningsmaterial och kursplan finns tillgängligt för får- och lammföretagare i olika delar av Sverige.
Utlysningen omfattar fyra olika delar, se nedan. Det utlysta beloppet uppgår till totalt 3 000 000 kronor. Beloppet per del är inte låst, men vi föreslår följande fördelning:
Jordbruksverket kommer att bevilja ett projekt i utlysningen. Genom att hålla samman de olika delarna i ett projekt ges förutsättningar för att hitta synergier mellan de olika delarna och ett effektivt genomförande av satsningen på kompetenshöjningen. Eftersom endast ett projekt kommer att beviljas är det viktigt att den aktör som söker samverkar med andra relevanta aktörer, såsom rådgivningsaktörer, branschföreningar och branschorganisationer.
Den aktör som genomför projektet ska ha en löpande dialog med Kunskapsnav animalieproduktion. Syftet är att tillsammans med kunskapsnavet planera och genomföra tillgängliggörandet av framtaget utbildningsmaterial, kursplan, program och övriga pedagogiska produkter via Lantbrukets kunskapsbank.
Tillgång till ett aktuellt och relevant utbildningsmaterial för organisationer som bedriver utbildning främjar att får- och lammföretagare erbjuds kunskap på en likvärdig nivå. Detta utbildningsmaterial bör vara en komplettering till tidigare satsningar som gjorts. Exempel på tidigare satsningar finns i bilaga "Behovsinspel kunskapshöjande insatser inom lammnäringen".
Utbildningsmaterialet ska
1.1. Samordna relevanta aktörer för att utveckla ett utbildningsmaterial för olika segment av lammproducenter. I detta ingår att samordna aktörer för att identifiera vilka läromedel och pedagogiskt material som ska ingå. Det kan avse både befintligt material och sådant som behöver omarbetas.
1.2. Utveckla ett utbildningsmaterial för företagare med olika utgångslägen, på både grundnivå och avancerad nivå:
1.3. Uppdatera och tillgängliggöra de källor som används i utbildningsmaterialet. Materialet i källorna ska tillgängliggöras i Lantbrukets kunskapsbank, som Kunskapsnav animalieproduktion förvaltar.
1.4. Materialet ska utvärderas med hjälp av relevanta aktörer vad gäller dess relevans och användbarhet i praktisk drift. Materialet ska vid behov uppdateras efter utvärderingen.
1.5. Utbildningsmaterialet som tas fram ska tillgängliggöras genom Lantbrukets kunskapsbank, som Kunskapsnav animalieproduktion förvaltar.
I genomförandet av projektet ska det finnas kompetens inom praktisk lammproduktion samt kompetens inom pedagogik och kommunikation. Det ska även finnas erfarenhet av att ta fram läromedel och kursplan.
Kursen kan med fördel bygga vidare på eller inspireras av de aktuella utbildningar som getts av exempelvis Sveriges lantbruksuniversitet och Gård och Djurhälsan.
2.1. Samordna relevanta aktörer för att ta fram en nationell kurs för lammproducenter. Kursplanen ska utgå från det framtagna utbildningsmaterialet i utlysningens del 1.
2.2. Testa kursen genom en pilot för ett mindre antal lammproducenter.
2.3. Vid behov uppdatera och justera kursen efter att piloten är genomförd
2.4. Ta fram en kurshandledning för undervisande personal
2.5. Kursplanen ska utvärderas med hjälp av en grupp lammproducenter när det gäller kursens relevans och användbarhet i praktisk drift. Kursplanen ska vid behov uppdateras efter utvärderingen.
2.6. Kursplanen och kurshandledningen ska tillgängliggöras i Lantbrukets kunskapsbank, som Kunskapsnav animalieproduktion förvaltar.
I genomförandet av projektet ska det finnas kompetens inom praktisk lammköttsproduktion samt inom pedagogik och kommunikation. Det ska även finnas erfarenhet av att ta fram läromedel och kursplan.
3.1. Utveckla ett utbildningsmaterial för rådgivare inom lammproduktion, som möter behov hos både nya och erfarna rådgivare. Utbildningsmaterialet ska tillgängliggöra både aktuell forskning och erfarenhetsbaserad kunskap inom området.
3.2. Baserat på utbildningsmaterialet, genomföra kompetensutveckling för rådgivare inom lammproduktion.
3.3. Kompetensutvecklingen kan genomföras till stora delar digitalt, men ska innehålla minst ett praktiskt moment. Kompetensutvecklingen ska innehålla både föreläsningar, fördjupningsarbeten och diskussionsövningar.
3.4. Kompetensutvecklingen ska innehålla moment som främjar kunskapsöverföring mellan erfarna och mindre erfarna eller nya rådgivare, i syfte att stimulera en ökning av antalet rådgivare inom lammproduktion.
3.5. Rådgivare som tagit del av kompetensutvecklingen ska fylla i en utvärdering för att visa på kompetensutvecklingens relevans och användbarhet. Utbildningsmaterialet ska vid behov uppdateras efter utvärderingen.
3.6. Utbildningsmaterialet som tas fram ska tillgängliggöras genom Lantbrukets kunskapsbank, som Kunskapsnav animalieproduktion förvaltar.
4.1. Ta fram ett koncept för erfarenhetsbaserat lärande (ERFA-träffar) för lammproducenter på nationell nivå. Konceptet ska innehålla ett program för träffarna med ämnen som är relevanta för ökad lönsamhet i lammproduktionen. Målgruppen ska vara producenter som bedriver specialiserad lammproduktion och som vill öka sin produktion.
4.2. Testa konceptet som en pilot med en grupp lammproducenter. Piloten ska genomföras under år 1 och inkludera minst 3 träffar. En handledare ska ansvara för att organisera träffarna och deras innehåll samt bidra till att deltagarna för konstruktiva diskussioner utifrån konceptets ämnen.
4.3. Utvärdering: Efter genomförd pilot ska deltagarnas nöjdhet avseende värdet på erfarenhetsutbytet och relevansen i konceptets ämnesområden dokumenteras.
4.4. Anpassa konceptet utifrån utvärderingen.
4.5. Genomföra ERFA-träffar i större skala, med fler grupper enligt det framtagna konceptet. Varje grupp ska ha en handledare som ansvarar för att organisera träffarna och som bidrar till konstruktiva diskussioner mellan deltagarna.
4.6. Utvärdering: efter fullföljda ERFA-träffar ska deltagarnas nöjdhet avseende värdet på erfarenhetsutbytet och relevansen i konceptets ämnesområden dokumenteras.
Jordbruksverket kommer att prioritera projekt som uppfyller identifierade behov som är angivna i utlysningen.
Jordbruksverket prioriterar projekt där genomföraren samarbetar med andra relevanta aktörer inom projektet. Rådgivningsaktörer, branschföreningar och branschorganisationer för får- och lammföretagare ska vara representerade för att säkra målgruppsanpassning. Hur samarbetet ska ske och med vilka aktörer behöver därför beskrivas i ansökan.
Stöd ges med 100 procent av stödberättigande utgifter.
Du har möjlighet att påbörja ditt projekt när din ansökan har kommit in till Jordbruksverket, men då gör du det på egen risk. Det är inte förrän du har fått ett beslut som du vet om du får pengar eller inte.
Du kan bara få stöd för utgifter som har fakturadatum och betaldatum tidigast den dag din ansökan kom in till Jordbruksverket.
Utgifter för personal är till exempel månadslön eller timlön, arvoden och andra personalkostnader.
Om du får stöd för utgifter för personal kan du även få stöd för indirekta kostnader. Indirekta kostnader, även kallade OH-kostnader, är utgifter som inte är direkt kopplade till någon speciell aktivitet i projektet men de är nödvändiga för att du ska kunna genomföra den. Det kan till exempel vara lokalkostnader, rekrytering av personal, intern utbildning, intern representation, kontorsmaterial och telefoni.
Du kan få stöd för indirekta kostnader med en summa som motsvarar genomsnittet av de indirekta kostnaderna i de tre senaste bokslut som du har vid beslut om stöd.
Övriga utgifter är till exempel mat, fika, resor, traktamenten, eget arbete, konsultarvoden och andra utgifter med koppling till projektet.
Om du har fått undantag från betalningsbevis för åren 2014–2020 måste du ansöka om ett nytt undantag för åren 2023–2027.
De villkor som gäller för stödet står i ditt beslut om stöd. Men det finns några villkor som kan vara bra att känna till redan innan du söker stödet.
Vid stöd till kompetensutveckling ska de som genomför aktiviteter ha dokumenterad erfarenhet inom det aktuella området. De ska även ha personal som har relevant akademisk utbildning eller motsvarande kompetens inom det område de ska bedriva kompetensutveckling.
Vid fortbildning av rådgivare (del 3) och ERFA-träffarna (del 4) ska uppgifter om insatsen och deltagare redovisas vid ansökan om utbetalning enligt mallen som du hittar i vår webbutik.
Stöd till kompetensutveckling lämnas inte för materiella investeringar.
En investering är en materiell eller immateriell tillgång med ett inköpspris över 24 000 kronor och har en ekonomisk livslängd på mer än 3 år.
Vi beviljar inte stöd till insatser som myndigheter, staten, regioner eller kommuner ska ansvara för enligt lag eller annan författning.
Din ansökan om stöd kommer att prövas mot EU:s regler om statsstöd och stöd av mindre betydelse. Om ditt stöd bedöms vara inom jordbruks- eller fiskeriverksamhet är projektet eller investeringen undantagen reglerna om statsstöd.
Alla ansökningar poängsätts utifrån olika poängkrav. Du som söker stöd får vägledning i e‑tjänsten om vilka svar och underlag som du behöver lämna. I e‑tjänsten kan du också se hur dessa efterfrågade uppgifter kommer att bedömas och vilka krav som gäller för att få poäng.
Det är handläggare på den myndighet som handlägger stödet som bedömer hur väl dina lämnade uppgifter uppfyller poängkraven och sedan poängsätter din ansökan. Din ansökan kan som mest få 1 000 poäng.
För att du ska kunna få stöd måste din ansökan nå upp till en minimipoäng. Jordbruksverket som handlägger din ansökan har bestämt en aktuell minimipoäng på 300 poäng för stödet.
Du hittar urvalskriterierna i nedanstående dokument. Läs sidorna som handlar om Urvalsmoduler för stöd till kompetensutveckling, se sida 55.
Du söker stödet i två steg:
När du har fått beslutet om att du får stödet kan du söka utbetalning. Du söker både stödet och utbetalning i vår e-tjänst.
Du kan ändra i din ansökan ända fram till sista ansökningsdag som är den 2 juni 2025.
Du kan behöva en fullmakt för att söka stöd och utbetalning åt en organisation eller ett företag. Du kan också ge fullmakt så att någon annan kan söka åt dig.
Med din ansökan behöver du bifoga en detaljerad beskrivning av projektets budget. Du ska då använda vår budgetmall. Du ska ange de utgifter som du tror att projektet kommer att ha, du ska beskriva utgifterna och vad de omfattar.
Om du söker stöd för utgifter för personal ska du bifoga underlag till ansökan som visar att lönenivåerna för personalen är rimlig. Exempel på sådana underlag är cv, lönespecifikationer eller en tydlig beskrivning av personalens roll i projektet.
Du behöver också bifoga underlag för beräkningen av timlön om du har utgifter för personal. Du ska då använda vår mall för beräkning av timlön.
Om du söker stöd för övriga utgifter behöver du visa att prisnivån för det du planerar att köpa in är rimlig. Det kan du göra genom att bifoga jämförbara prisuppgifter eller offerter.
Statliga myndigheter, kommuner, regioner och länsstyrelser är alltid upphandlingsskyldiga men även andra juridiska personer som aktiebolag, stiftelser och ideella föreningar kan vara det.
Om du är upphandlingsskyldig ska du upphandla inköpen för investeringen eller projektet. Du ska spara alla underlag som är kopplade till de upphandlingar som är relevanta.
Om den myndighet som handlägger din ansökan begär det kan du behöva skicka in underlag för att visa om din organisation är upphandlingsskyldig eller inte.
Vissa typer av övriga utgifter ska redovisas som enhetskostnader – ett belopp som är bestämt i förväg för en viss typ av utgift. Beloppet är detsamma för alla stödmottagare inom en stödtyp. När du tar upp en enhetskostnad behöver du fortfarande specificera och motivera omfattningen. Följande utgifter förekommer i många projekt och kan redovisas som enhetskostnader:
Eget arbete ersätts med enhetskostnad på 340 kronor per timme. Kontrollera att du har rätt att ta upp utgifter för eget arbete i det stöd du söker och redovisa det i så fall på utgiftstypen Övriga utgifter.
Utgifter för lunch eller middag ersätts med en enhetskostnad på 100 kronor (exklusive moms) per person. Ersättning ges endast till extern representation. Vid intern representation ingår utgiften i de budgeterade indirekta kostnaderna som beräknas på stödberättigade utgifter för personal.
Undantag från denna begränsning kan gälla i följande fall:
Utgifter för fika ersätts med faktiska utgifter upp till 60 kronor per person (exklusive moms).
Om projektet har personalkostnader hanteras utgifter för fika på följande sätt:
Om projektet inte har personalkostnader redovisas utgifter för fika på utgiftstypen Övriga utgifter.
Utgifter för resor med egen bil ersätts med en enhetskostnad på 40 kronor per mil.
Här är några saker som är bra att tänka på direkt efter att du skickat in din ansökan om stöd.
Beslutet är anpassat efter ditt projekt. Det innehåller viktig information om vad just du behöver göra när du genomför ditt projekt. Läs även bilagan Övriga upplysningar.
I din bokföring ska du redovisa de utgifter och intäkter som hör till investeringen eller projektet separat från utgifter och intäkter som hör till annan verksamhet. Om du inte har redovisat separat kommer det att bli ett avdrag på ditt stöd.
När du får pengar från EU måste du informera om ditt projekt och tala om att pengarna delvis kommer från EU. Om du inte följer villkoren för information och logotyper blir det avdrag på stödet. Läs mer om vad som gäller generellt kring informationskrav och EU‑logotyp.
Det är Jordbruksverket som ansvarar för stödet och handlägger din ansökan.
Om du har frågor om utlysningen eller temainriktningen kan du vända dig till näringsutvecklingsenheten på Jordbruksverket.
För frågor om administration och handläggning kan du kontakta landsbygdsstödsenheten på Jordbruksverket.
Söker efter grundforeskrifter:
2022:27