Jordbruksverket utlyser 1 miljon kronor till projekt i arbetet med att främja ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart fiske. Projektet ska kartlägga befintliga data avseende innehåll av dioxin i pelagisk fisk som fångats i Östersjön samt identifiera hinder och utvecklingsbehov kopplat till dioxin och dioxinlika PCB:er.
Sista dag att söka stödet är den 16 juni 2024. Du söker både stödet och utbetalning i vår e‑tjänst.
Syftet med kunskapssammanställningen är att en större andel av svenskfångad fisk ska kunna landas och beredas i Sverige till direkt humankonsumtion och på så sätt stärka konkurrenskraften inom den svenska yrkesfiskenäringen och beredningsindustrin.
Företag inom fiskerinäringen, statliga myndigheter, regioner, kommuner, universitet, högskolor, vetenskapliga institut, stiftelser, branschorganisationer, erkända producentorganisationer och andra föreningar kan söka stödet.
Projektet ska utföras av, eller i samarbete med, ett universitet eller en högskola.
Projekt inom ramen för utlysningen ska sprida resultatet till relevanta målgrupper enligt en fastställd plan för projektet. I ansökan ska du motivera hur projektet bidrar till att uppfylla de identifierade behoven som framgår av utlysningens syfte.
Det ingår även att ta kontakt med nationella forskningsgrupper som tidigare arbetet med kartläggning av dioxin i svensk fisk.
Utlysningen gäller för sill, strömming och skarpsill i Östersjön, Bottenviken och Bottenhavet.
Du kan inte få stöd för insatser som rör fisk i andra områden än Östersjön, Bottenviken och Bottenhavet.
Utlysningen ligger inom havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet, stödåtgärden kompetensutveckling och bilda nätverk inom fiske.
För att mer sill och strömming ska kunna användas till direkt humankonsumtion är det av vikt att identifiera populationer med ett lågt innehåll av dioxin och dioxinlika PCB:er. Det är värdefullt att få vetskap om, och i så fall i vilken omfattning, dioxininnehåll varierar utifrån fångstområde, fiskesäsong och vilken del av fisken som ska användas till direkt humankonsumtion.
Under framtagandet av handlingsplanen för utveckling av svenskt yrkesfiske 2021‑2026 upprättades en delåtgärd för Ökad kunskap och information om dioxinsäker sjömat. Syftet med delåtgärden är att
I februari 2022 fick Jordbruksverket ett regeringsuppdrag kopplat till fiskberedningsindustrins mottagningskapacitet. I uppdraget ingick det att beskriva dagens fiskberedning utifrån mottagningskapacitet och produktion samt att identifiera hinder för att en större andel av fiskerimöjligheterna ska kunna landas och beredas i Sverige. Detta med syfte att nå livsmedelsstrategins målsättning om ökad livsmedelsproduktion. Det pelagiska fisket efter sill, strömming och skarpsill är det största fisket i Sverige både mätt i tonnage och i ekonomiskt värde. Jordbruksverket tog därför ett beslut att avgränsa uppdraget till dessa arter.
Regeringsuppdraget presenterades i den här rapporten:
Några av slutsatserna i rapporten är att för att öka landningar av svenskfångad sill och skarpsill behöver fiskefartyg, hamnar och beredningsföretag beakta och möta varandras behov och förutsättningar och fiskförvaltningen tydligare koppla till livsmedelsstrategins målsättning om en ökad beredning av fisk för livsmedelsproduktion i Sverige. En robust livsmedelsproduktion av sill och skarpsill kan utgöra en viktig del av Sveriges beredskap.
Flera slutsatser från regeringsuppdraget har koppling till frågor som rör oönskade ämnen såsom dioxin och dioxinlika PCB:er. Exempelvis lyfts behovet av att fortsatt stödja kunskapsinhämtning om dioxininnehållet i sill och strömming. Ett komplement till Livsmedelsverkets provtagning i form av ökad provtagning på områdesnivå eller på populationsnivå i bestånden skulle därför vara värdefull. Därför anser Jordbruksverket att ett projekt inom detta område skulle vara en viktig språngbräda för ett ökat nyttjande av sill och strömming till livsmedel.
Den 29 juni 2023 fick Jordbruksverket ett regeringsuppdrag att ta fram en handlingsplan med förslag på en långsiktig vision för den blå värdekedjan i Sverige, från fartyg till konsument, som inkluderar bland annat sill och skarpsill. Syftet är att mer av fångsterna ska kunna landas i svenska hamnar och beredas i Sverige. Detta går i linje med livsmedelsstrategins målsättning att den svenska livsmedelsproduktionen ska öka samtidigt som relevanta nationella miljömål nås i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i hela landet. Enligt uppdraget ska den svenska beredskapen beaktas och utgångspunkten är tidigare arbete som redovisas i ovan nämnda rapport.
De här utgifterna kan du få stöd för:
Om du har fått stöd för en investering kan du bara få stöd för investeringens värdeminskning under projekttiden. Du måste därför sälja investeringen eller låta värdera den innan du ansöker om slututbetalning. När du ansöker om slututbetalning måste du redovisa investeringens restvärde.
Du kan som mest få 1 000 000 kronor i stöd per ansökan.
Vid en utlysning bedöms projekten enligt urvalskriterier av generell karaktär. Särskilda bedömningsgrunder för dessa kriterier tas fram för varje utlysning.
Urvalskriterier | Poängbeskrivning | Viktning |
---|---|---|
Insatsens relevans i relation till utlysningens syfte | 5 poäng: Mycket väl i linje med utlysningens syfte 4 poäng: Väl i linje med utlysningens syfte 3 poäng: I linje med utlysningens syfte | 70 |
Kostnadseffektivitet | 5 poäng: Beskrivning av insatsen visar på kostnadseffektivitet och relevans | 30 |
I denna utlysning kommer ansökningarna att bedömas utifrån följande bedömningsgrunder:
De villkor som gäller för stödet står i ditt beslut om stöd. Men det finns några villkor som kan vara bra att känna till redan innan du söker stödet.
Projektets slutdatum får vara högst 3 år från beslutsdatum.
När du får pengar från EU måste du informera om ditt projekt och tala om att pengarna delvis kommer från EU. Om du inte följer villkoren för information och logotyper blir det avdrag på stödet. I ditt beslut om stöd kan du läsa om vad som gäller för dig. Men här kan du läsa mer om vad som gäller generellt kring informationskrav och EU‑logotyp.
Du kan söka stödet till och med den 16 juni 2024. Handläggningen av ansökningarna kan påbörjas först efter att det datumet. Vi kan därför ta beslut i ärendena tidigast sensommaren/hösten 2024.
Du söker stödet i två steg:
Du söker både stödet och utbetalning i vår e-tjänst.
När du söker stödet ska du bland annat svara på frågor om vilka mål och resultat som projektet ska uppnå och vilka utgifter du kommer att ha.
Du har möjlighet att påbörja ditt projekt när din ansökan kommit in till Jordbruksverket, men då gör du det på egen risk. Det är inte förrän du fått ett beslut som du vet om du får pengar eller inte.
I din ansökan behöver du bifoga en detaljerad beskrivning av projektets aktiviteter och en detaljerad budget.
Du ska fylla i en budgetmall och bifoga till ansökan. Du ska också bifoga underlag till ansökan som visar hur du kommit fram till din budget. Exempel på underlag är offerter och prisuppgifter från mer än en leverantör. Du behöver också bifoga underlag för beräkningen av timlön om du har utgifter för personal. Läs mer här om vilka underlag du behöver skicka in och andra villkor.
Du kan behöva en fullmakt för att söka stöd och utbetalning åt en organisation eller ett företag. Du kan också ge fullmakt så att någon annan kan söka åt dig.
Du är inte garanterad att få stöd i och med att du har sökt stödet. Om du inte blir beviljad stöd kan det bland annat bero på att andra ansökningar har prioriterats före din ansökan.
För att få ditt stöd utbetalt behöver du ansöka om utbetalning.
Om du vill få pengar i förskott kan du söka om förskottsutbetalning.
Om du vill få en del av pengarna innan allt är genomfört kan du söka en eller flera delutbetalningar. Den sista ansökan om utbetalning som du skickar in måste vara en ansökan om slututbetalning.
Du kan läsa mer om ansökan, regler, villkor och utbetalning på sidan om stöd för kompetensutveckling och bilda nätverk inom fiske.
Det är Jordbruksverket som ansvarar för stödet och handlägger din ansökan. Om du har frågor om utlysningen kan du kontakta Elin Gunve eller Fredric Nilsson.
Elin Gunve
Fredric Nilsson
Har du frågor kring handläggningen kan du kontakta Mette Svenningsson.
Mette Svenningsson
Söker efter grundforeskrifter:
2022:24