Köper eller samlar du växter på din utlandssemester? Byter du växter med andra eller plockar växter i Sverige? Tänk på att alla orkidéer och de flesta kaktusar, kannrankor och aloeväxter är utrotningshotade på grund av omfattande handel. Eftersom det finns regler för att skydda dessa arter kan du behöva ha ett så kallat CITES-tillstånd för att ta in dem i EU eller föra ut dem ur EU.
Många djur och växter hotas av utrotning. För att skydda de hotade arterna och den biologiska mångfalden har världens länder kommit överens om att begränsa handeln. Överenskommelsen kallas CITES.
Här kan du läsa om reglerna för arter som vi ofta får frågor om. Om du inte hittar den art som är aktuell i ditt fall kan du läsa mer på sidan med allmän information.
Den här indelningen är enligt bilagorna i EU:s artlista. A-listade arter finns i bilaga A och så vidare. Vilka regler som gäller för en viss art beror på om arten är A-, B-, C- eller D-listad.
Orkidéer är populära som prydnadsväxter och samlarobjekt, men används också som innehåll i läkemedel och kosmetiska produkter. Orkidéfamiljen (Orchidaceae) är en artrik familj med närmare 30 000 arter. Handeln med en del orkidéarter har varit så omfattande att den hotat deras överlevnad, och därför omfattas nu alla orkidéarter av CITES-reglerna.
Orkidéarterna är antingen A- eller B-listade beroende på hur pass hotade de är. Det innebär att du i de flesta fall måste ha CITES-tillstånd för att få ta A-och B-listade orkidéer in och ut ur EU. Det behövs ett CITES-tillstånd för export från avsändarlandet och ett CITES-tillstånd för import från mottagarlandet. Det finns några undantag som du kan läsa om längre ner på sidan under rubriken De här B‑listade orkidéerna behöver du inte CITES-tillstånd för.
De tillstånd som du behöver från Sverige söker du i våra e-tjänster.
De tillstånd som behövs från det aktuella landet utanför EU utfärdas av CITES-myndigheten i det landet.
Vissa arter av orkidéer får du inte ta in till EU. Kolla därför alltid om de plantor du vill ta in omfattas av restriktioner eller importförbud. Vilka arter som omfattas kan du se i förordningen om importförbud för vissa arter av vilda djur och växter. Förordningen uppdateras minst en gång per år.
Det finns några B-listade orkidéarter som du inte behöver ha CITES-tillstånd för om du ska ta in dem till EU:
Om inte växterna klart uppfyller villkoren i listan ovan så behöver du ha CITES-tillstånd för att ta dem in i EU.
De här kriterierna måste vara uppfyllda för att ett exemplar ska vara artificiellt förökat:
Det är Jordbruksverket tillsammans med Naturvårdsverket som avgör om en växt kan anses som artificiellt förökad eller inte.
Med kontrollerade förhållanden menar man en icke-naturlig miljö som är kraftigt styrd av människan. En växt som har odlats under kontrollerade förhållanden får inte ha samma skador som en växt som har tagits från naturen.
CITES-intyg är ett intyg som vanligtvis krävs för handel med A-listade arter inom EU. Men om du ska handla med A-listade orkidéer som bevisligen är artificiellt förökade så behövs inget CITES-intyg. Men du måste alltid kunna visa att växten är artificiellt förökad och har laglig bakgrund. Laglig bakgrund visar du till exempel med dokument som följer med från odlaren.
Suckulenter är en grupp av växter som kan spara vatten i tjocka köttiga blad, stjälkar eller rötter. Gruppen omfattar många olika arter och flera av dem omfattas av CITES-reglerna: nästan alla kaktusar, aloe och flera arter inom törelsläktet.
Rosenrot, Rhodiola spp., tillhör familjen fetbladsväxter och har sitt utbredningsområde från norra Europa (i Sverige framförallt i de svenska fjällområdena), Pyrenéerna, norra Asien (stor utbredning av arten i Kina) till Grönland och östra delarna av Nordamerika. Det är framförallt med arterna Rhodiola rosea (tidigare Sedum rosea) och Rhodiola crenulata som handeln har ökat.
Hela släktet, som består av 58 arter, är B-listad då de mest förekommande arterna i handeln är svåra att särskilja från andra arter i samma släkte. Extrakt av roten, men ibland även hela plantan, används exempelvis i naturläkemedel i form av tabletter.
Kommersiell handel med arten kräver både exporttillstånd vid utförsel från EU till land utanför EU (tredjeland) samt importtillstånd vid införsel till EU från tredje land. Du behöver inte tillstånd för frön och pollen samt färdiga produkter som är paketerade och klara för detaljhandeln.
Handlar du med rosenrot inom EU behöver du inte tillstånd, men du måste kunna visa dokumentation som styrker produktens lagliga bakgrund.
Kaktusar (Cactaceae) är en artrik familj. Vissa kaktusar förekommer endast i mycket begränsade områden. Att plocka sådana kaktusar för att sälja till turister kan få allvarliga följder för en hel art. Därför omfattas nästan alla kaktusar i dag av CITES-reglerna och de arter som förekommer i Mexiko har fått ett särskilt starkt skydd. Det beror på att Mexiko är ett av de artrikaste länderna när det gäller kaktusar och många arter är mycket eftertraktade av samlare i olika delar av världen.
Reglerna innebär att du i de flesta fall måste ha CITES-tillstånd för att få ta A-och B-listade kaktusar in och ut ur EU. Det behövs ett CITES-tillstånd för export från avsändarlandet och ett CITES-tillstånd för import från mottagarlandet. Det finns några undantag som du kan läsa om längre ner på sidan under rubriken De här kaktusarna behöver du inte CITES-tillstånd för.
De tillstånd som du behöver från Sverige söker du i våra e-tjänster.
De tillstånd som behövs från det aktuella landet utanför EU utfärdas av CITES-myndigheten i det landet.
Det finns vissa länder som tillåter att ett särskilt sundhetscertifikat ersätter exporttillståndet. Sverige tillåter inte detta undantag. Sundhetscertifikat är ett dokument som växtskyddsmyndigheten i exportlandet utfärdar där de intygar att en vara uppfyller de krav som importlandet ställer.
Det finns några kaktussläkten som du inte behöver ha CITES-tillstånd för när du ska ta in dem i EU. Det gäller trädkaktussläktena Pereskia spp., Pereskiopsis spp. och Quiabentia spp., som inte omfattas av CITES-reglerna. Du behöver inte heller ha CITES-tillstånd för dessa delar av B-listade kaktusarter:
Artificiellt förökade exemplar av de här hybriderna eller sorterna omfattas inte av CITES-reglerna, så de behöver du inte heller ha CITES-tillstånd för:
De här kriterierna måste vara uppfyllda för att ett exemplar ska vara artificiellt förökat:
Det är Jordbruksverket tillsammans med Naturvårdsverket som avgör om en växt kan anses som artificiellt förökad eller inte.
Med kontrollerade förhållanden menar man en icke-naturlig miljö som är kraftigt styrd av människan. En växt som har odlats under kontrollerade förhållanden får inte ha samma skador som en växt som har tagits från naturen.
CITES-intyg är ett intyg som vanligtvis krävs för handel med A-listade arter inom EU. Men om du ska handla med A-listade kaktusar som bevisligen är artificiellt förökade så behövs inget CITES-intyg. Men du måste alltid kunna visa att växten är artificiellt förökad. Laglig bakgrund visar du till exempel med dokument som följer med från odlaren.
Många andra suckulenter omfattas av CITES-reglerna. Det innebär att du behöver CITES-tillstånd om du ska ta dem in och ut ur EU. Men det finns några undantag som innebär att du inte behöver ha CITES-tillstånd vid import till EU.
Aloe spp. (aloesläktet). Alla 400 arter förutom Aloe vera (även kallad för Aloe barbadensis), omfattas av CITES-reglerna.
Euphorbia spp. (törelväxter). Alla arter inom släktet euphorbia omfattas av CITES-reglerna, med undantag för:
Hoodia spp. Släktet omfattar cirka 15 B‑listade arter och förekommer i Sydafrika, Botswana och Namibia. I växten finns ett ämne som påverkar och dämpar hungerkänslan. Det finns många dietprodukter som till exempel tuggummi eller drycker som kräver CITES-tillstånd. Det finns ett undantag för specifika produkter som är odlade under mycket speciella omständigheter och som har en speciell etikett som är godkänd av ursprungslandet. Funderar du på att importera dessa produkter bör du börja med att kontakta CITES-myndigheten i ursprungslandet där produkterna har odlats.
Vid all import av levande växtmaterial från ett land utanför EU måste du även kontrollera om det finns krav som gäller växtskadegörare och om du behöver sundhetscertifikat för att importera växterna.
Det är straffbart att bryta mot EU:s förbud mot kommersiella aktiviteter med hotade arter. Om du säljer eller köper föremål av en hotad art, eller på annat sätt använder dessa i kommersiella aktiviteter, kan du åtalas för artskyddsbrott. I Sverige är straffet för artskyddsbrott böter eller fängelse i upp till fyra år.