Här kan du läsa om hur du söker de olika stöden i SAM Internet.
Du kan få hjälp med din ansökan när du är inne i SAM Internet. Klicka på frågetecknet som finns uppe till höger i SAM Internet, så får du information om just det avsnitt där du befinner dig.
Gå in under fliken Karta och Skiften. Du söker gårdsstöd genom att:
Du söker nötkreatursstödet genom att skriva in registreringsnumret för den anläggning som du har eller har haft nötkreatur på under räkningsperioden. Det gör du under fliken Övriga uppgifter och under fliken Uppgifter för djurbaserade stöd.
Om du har nötkreatur som är tillfälligt ute, exempelvis på bete, behöver du inte ange registreringsnumret för den anläggningen. Nötkreaturen räknas till den huvudanläggning de är tillfälligt ute från.
Anläggningens registreringsnummer hämtas inte från föregående års ansökan. I de flesta fall förifylls de dock med uppgifter från handläggningssystemet. Men kontrollera alltid att de anläggningar du vill söka stöd för finns med innan du skickar in din ansökan.
Du söker stödet till unga jordbrukare via fliken Övriga uppgifter och underfliken Uppgifter för arealbaserade stöd. Där ska du ange att du söker stödet. Om den som söker stödet är en juridisk person ska du ange personnummer på den eller de unga personer som ansvarar för jordbruksverksamheten i företaget. Du ska också ange startår för när personerna blev ansvariga i verksamheten.
Här söker du även utbetalning av stödet om du har fått din ansökan om stöd till unga jordbrukare godkänd ett tidigare år. I så fall är det ikryssat att du söker utbetalning för stödet under alla de år som du kan ha rätt till det. Du måste dock gå in varje år och ange startår och i förekommande fall även personnummer. Kontrollera så att uppgifterna är rätt.
Du behöver skicka in underlag om lämplig utbildning eller lämplig arbetslivserfarenhet. Underlaget bör du bifoga tillsammans med din SAM‑ansökan när du skickar in den. Om du inte gör det ska du komplettera ansökan med underlaget inom den tid som länsstyrelsen bestämmer efter att din ansökan har kommit in. Om du redan har skickat underlaget i samband med tidigare års ansökan och fått det godkänt behöver du inte skicka in det på nytt.
Om ett bolag eller en annan juridisk person söker stödet behöver du skicka in intyg med en redovisning av ägarförhållanden. När du har skickat in intygen räknas det som att din ansökan har kommit in. Du kan bifoga intyg tillsammans med din SAM‑ansökan.
Om du redan har skickat intygen i samband med tidigare års ansökan och ägarfördelningen är oförändrad kan du istället bekräfta i ansökan att tidigare inskickat underlag fortfarande gäller. Detta gör du genom att ange det under Övriga Upplysningar.
Gå in under fliken ”Karta och Skiften”, markera skiftet som du vill ansöka om utbetalning för och klicka på ”Ange gröda och stöd” i menyn. Du söker kompensationsstöd genom att:
Du ska också skriva in anläggningens registreringsnummer som du har nötkreatur på samt antal tackor och getter. Detta gör du under fliken Övriga uppgifter och underfliken Uppgifter för djurbaserade stöd.
Om du har nötkreatur som är tillfälligt ute, exempelvis på bete, behöver du inte ange registreringsnumret för den anläggningen. Nötkreaturen räknas till den huvudanläggning de är tillfälligt ute från.
I område 6‑12 kan du bara söka kompensationsstöd för grovfodergrödor om du har djurhållning av nötkreatur, tackor eller getter. Därför ska du inte kryssa i att du söker kompensationsstöd för skiften med grovfodergrödor (grödkod 6, 48, 49, 50, 52, 53, 61, 80, 300, 301, 302 och 308) om du inte har sådan djurhållning. Däremot kan du söka kompensationsstöd för skiften med växtodlingsgrödor, proteingrödor, oljeväxter, potatis, energiskog och trädgårdsgrödor oavsett om du har djurhållning eller inte. Du hittar information om vilka grödor som är grovfodergrödor och växtodlingsgrödor i listan med grödkoder.
I de flesta rapporterna i SAM Internet och under fliken Översikt kan du se den totala arealen som du har sökt kompensationsstöd för och du kan se arealen för de här olika grupperna:
Grovfoderarealen kan du se i rapporten Summering av areal.
Du söker nationellt stöd genom att ha block i stödområde 1‑5 och anger en gröda som ger rätt till stödet. När du söker nationellt stöd för dina djur så måste du fylla i hur många djur du har under fliken Övriga uppgifter och underfliken Uppgifter för djurbaserade stöd.
För att få miljöersättningar behöver du först söka ett åtagande. För att få pengarna måste du också söka utbetalning varje år.
Observera att du inte kan söka nya åtaganden för miljöersättningarna för restaurering av betesmarker och slåtterängar och vallodling.
I SAM Internet visar vi beslutade uppgifter om ditt åtagande. I vissa fall är ditt åtagande inte beslutat än. Då visar vi inga uppgifter om åtagandet som du redovisade i din ansökan om åtagande föregående år.
Om du sökte ett åtagande tidigare år och alla uppgifter fortfarande stämmer behöver du inte göra någonting eftersom du söker utbetalning enligt ditt åtagande som kommer att beslutas genom att du skickar in din SAM-ansökan.
Om du vill ändra i ett pågående åtagande som du sökte 2022 eller tidigare finns det några saker som du behöver tänka på.
Om block som ingår i åtagandet har bytt block‑ID eller om du har tagit över mark med åtagande syns inte alltid åtagandet i SAM Internet. Läs mer under respektive miljöersättning om hur du ska göra i så fall.
Länsstyrelsen arbetar kontinuerligt med att fastställa markklasser på block. Det här påverkar dig om du har sökt eller söker ett åtagande för:
Om du har fastställda markklasser på dina block ska du söka enligt markklassen. Du kan hämta de fastställda uppgifterna på dessa block.
Om det finns flera skiften på blocket kan du bara hämta skiften enligt markklassen. Du måste sedan fylla i markanvändning på dessa skiften. Du kan se de fastställda markklasserna i SAM Internet. På sidan Karta och Skiften som finns i hjälpsystemet i SAM Internet (klicka på frågetecknet uppe till höger i SAM Internet) kan du läsa hur du ser dina fastställda markklasser.
Det finns fyra miljöersättningar där det ingår markklasser. De olika markklasser som finns inom respektive miljöersättning är:
Markklasser i miljöersättningen för skötsel av betesmarker och slåtterängar:
Markklassen i miljöersättningen för restaurering av betesmarker och slåtterängar:
Markklasser i miljöersättningen för fäbodar:
Markklasser i miljöersättningen för skyddszoner mot vattenområden och anpassade skyddszoner:
För att kunna se i kartan i SAM Internet på vilka block det finns fastställda markklasser bockar du för alternativet ”Markklasslager” i kartverktyget. Då kommer markklasserna att visas i kartan på de block där det finns fastställda markklasser.
När du har markerat alternativet ”Markklasslager” kan du också öppna en rapport (en pdf-fil) med detaljerade uppgifter om markklasserna som finns på blocket. För att öppna rapporten går du till menyn Block och väljer ”Visa blockinformation”. Sedan klickar du på det block i kartan som du vill visa information om. I fönstret som öppnas finns en länk till rapporten. Klicka på länken så öppnas rapporten. Du kan också få fram fönstret ”Visa blockinformation” genom att högerklicka på blocket i kartan.
Om du inte är nöjd med markklassningen ska du göra ett blockändringsförslag. Glöm inte att motivera varför du inte är nöjd. Du föreslår ändringar av block under fliken Karta och Skiften, menyn Block. När du har gjort ett blockändringsförslag ska du ändra blockets gränser genom att rita om skiftet, ange en annan areal och markanvändning.
Du söker ett nytt åtagande för skötsel av betesmarker och slåtterängar genom att ange markanvändning och areal under fliken Karta och Skiften, menyn Ange gröda och stöd. Klicka på knappen Sök nytt åtagande och ange om du vill ha allmän eller särskild skötsel. Du ska också fylla i om du söker komplement på skiftet. Om du söker ett nytt åtagande i år får du ett åtagande som är 5‑årigt.
Om du söker ett nytt åtagande i år söker du automatiskt utbetalning. I menyn Ange gröda och stöd kommer rutan om att söka utbetalning att vara ikryssad på förhand.
Du som har åtagande för miljöersättning för skötsel av betesmarker och slåtterängar kan välja att anmäla betesfritt eller slåtterfritt år på enskilda skiften. När du anmäler betesfritt eller slåtterfritt år kan du inte samtidigt ansöka om utbetalning på skiftet. Det går därför inte att ha Anmälan om betesfritt eller slåtterfritt år på skiftet ikryssat samtidigt som Ansökan om utbetalning för skiftet i Ange gröda och stöd. Du kan inte anmäla betesfritt eller slåtterfritt år första året skiftet ingår i ansökan om åtagande. Du kan anmäla betesfritt eller slåtterfritt år om skiftet ingick i ansökan om utbetalning föregående år. Med andra ord kan du anmäla betesfritt eller slåtterfritt år vartannat år på varje enskilt skifte. Du har rätt att anmäla betesfritt eller slåtterfritt år på upp till 25 procent av arealen för de skiften som ingår i ditt åtagande för miljöersättningen.
Om du vill ändra ditt åtagande så sätter du en bock i rutan Ansökan om att ändra det pågående åtagandet. Då kommer det upp ett fritextfält där du fyller i vad du vill ändra och varför. Motivera skälen till din ändring tydligt. Om du samtidigt behöver göra en blockändring för att ändra åtagandet kan du ofta använda samma förklaring.
Om du gör en utökning kommer den i vissa fall att ingå i din befintliga åtagandeperiod. Om du vill minska ditt åtagande kan det leda till återkrav.
Det går inte att kryssa i att du söker utbetalning när åtagandet inte finns i SAM Internet, till exempel när block har fått nytt block-ID.
Om du inte söker ett nytt åtagande igen så söker du ändå utbetalning för dessa block genom att skicka in din SAM-ansökan. Om du inte vill söka utbetalning för enskilda block som inte visas i SAM-Internet ska du ange vilka skiften du inte söker utbetalning för i fliken Övriga uppgifter, underfliken Övriga upplysningar.
Om du har ett åtagande för skötsel av betesmarker och slåtterängar kan du låta bli att söka utbetalning enstaka år för dina skiften. Du kan inte låta bli att söka utbetalning två år i rad för ett skifte, då riskerar du att åtagandet för den marken hävs. Om du inte sökte utbetalning förra året måste du alltså söka utbetalning i år.
Du kan inte söka ett nytt eller utöka ditt åtagande för restaurering av betesmarker och slåtterängar.
I menyn Ange gröda och stöd finns rutan för att söka utbetalning. I menyn Ange gröda och stöd kommer rutan om att söka utbetalning att vara ikryssad på förhand för skiften eftersom du sökte utbetalning för förra året.
Det går inte att kryssa i att du söker utbetalning när åtagandet inte finns i SAM Internet, till exempel när block har fått nytt block‑ID. Om block med åtagande har bytt block‑ID söker du utbetalning för dessa block genom att skicka in din SAM‑ansökan.
Du söker ett nytt åtagande under fliken Åtagande. Klicka på Ändra uppgifter och sätt ett kryss under rubriken Miljöersättning för fäbodar. För att redovisa dina skiften med fäbodbete, gå in under fliken Karta och Skiften, markera skiftet och välj menyn Ange gröda och stöd. Där ska du ange någon av grödorna för fäbodbete, grödkod 55 eller 61, och ange skiftets areal. Om du söker ett nytt åtagande i år får du ett åtagande som är 5‑årigt.
När din ansökan om åtagande är inskickad kommer länsstyrelsen att skicka en blankett till dig. På blanketten lämnar du ytterligare information om din fäbod, dina fäbodbeten, hur många djur av respektive djurslag som är tänkta att beta vid fäboden under åtagandeperioden och om du är intresserad av att söka komplementet särskild skötsel av fäbodbete. Du ska skicka in blanketten så att den finns hos länsstyrelsen senast den 15 juni 2023.
Om du vill ändra det åtagande som du sökte 2023 ska du skriva det under fliken Övriga upplysningar. Länsstyrelsen kommer då att skicka en blankett till dig där du fyller i dina nya uppgifter om din fäbod och anger att du vill ändra ditt åtagande utifrån dina nya uppgifter. Uppgifterna i blanketten kommer att ligga till grund för länsstyrelsens handläggning av hur ditt åtagande ska ändras. Om du gör en utökning kommer den att ingå i din befintliga åtagandeperiod. Observera att du inte kan söka nytt eller utöka ditt komplement i år.
Om du vill minska ditt åtagande kan det leda till återkrav.
Om du söker ett nytt åtagande i år söker du automatiskt utbetalning. Det finns inget särskilt kryss för att söka utbetalning.
Du kan inte söka ett nytt åtagande för vallodling.
I menyn Ange gröda och stöd finns rutan för att söka utbetalning. Den är ikryssad på förhand om du sökte utbetalning föregående år. Om du inte söker utbetalning ska du ta bort krysset.
Om du har ett skifte med vall som du har sökt utbetalning för tidigare och vill söka utbetalning för vallodling på en större del av blocket, bör den nya vallen ligga på ett eget skifte. Du ska alltså inte rita om det gamla skiftet så att det blir större, eller slå ihop skiften på blocket. Om du har vallen på olika skiften kan du och länsstyrelsen lättare hålla reda på hur länge vallen har varit huvudgröda för respektive vallskifte. Observera att eftersom du inte kan utöka ditt åtagande i år måste de ändringar du gör rymmas inom ditt totala åtagande. Du kan söka utbetalning för mellan 80 och 120 procent av ditt åtagande varje år.
Om du redan har haft vallodling på ett skifte under 3 år och bryter den i år och nyanlägger vall någon annanstans på blocket, är det bra att tala om det under Övriga upplysningar i SAM Internet så att länsstyrelsen i sin handläggning ser att du har uppfyllt villkoren att ha vall som huvudgröda i minst 3 odlingssäsonger på skiftet.
Om du vill ändra ett pågående åtagande ska du skriva det under fliken Övriga upplysningar. Du kan inte utöka ditt åtagande för vallodling. Om du vill minska ditt åtagande kan det leda till återkrav.
I menyn Ange gröda och stöd kan du kryssa i ansökan om utbetalning för ersättning för ekologisk produktion om du har angett en gröda som ger rätt till ersättning.
När du kryssat i rutan får du upp två val, om marken är certifierad för ekologisk produktion eller om marken är under omställning till ekologisk produktion. Du måste fylla i uppgiften på varje skifte du söker utbetalning på för att kunna skicka in ansökan. Svaret kommer att användas för att sammanställa statistik och för att följa upp den gemensamma jordbrukspolitiken. Statistiken efterfrågas av EU.
För djurhållning inom ersättningen för ekologisk produktion anger du registreringsnummer för dina anläggningar för nötkreatur och slaktsvin under fliken Övriga uppgifter och underflik Uppgifter för djurbaserade stöd.
Om du har nötkreatur som är tillfälligt ute, exempelvis på bete, behöver du inte ange registreringsnumret för den anläggningen. Nötkreaturen räknas till den huvudanläggning de är tillfälligt ute från.
Om du har övertagit en anläggning ska du ange det under Övriga upplysningar. Detta för att rätt räkningsperiod ska registreras.
För tackor, getter, suggor och fjäderfän anger du antalet djur du söker ersättning för.
Ersättningen för din djurhållning betalas ut som en extra ersättning för den mark som du odlar ekologiskt eller har under omställning.
Om du söker utbetalning för djurhållning i ekologisk produktion måste du ha gjort något av följande:
För att ett skifte med grödkod 6, 50, 57, 301, 302 eller 308 ska kunna ligga till grund för utbetalning av ersättning för ekologisk produktion krävs att du också söker utbetalning för ekologisk djurhållning. Om du inte söker utbetalning för ekologisk djurhållning behöver du inte kryssa i ansökan om utbetalning av ekologisk produktion på skiftet.
Du ska ange vilket kontrollorgan som har utfört certifieringen av din produktion i fliken Övriga uppgifter, underfliken Uppgifter för arealbaserade stöd.
Det måste vara samma person eller företag som anmäler produktionen till ett godkänt kontrollorgan och som söker ersättningen.
Om det är någon annan än du själv som står för certifieringen ska du ange person- eller organisationsnummer i underfliken Bifoga fil, övriga upplysningar.
I menyn Ange gröda och stöd kan du kryssa i ansökan om utbetalning för ersättning för kolinlagring och minskat kväveläckage, för den odlingsgrupp du söker för, om du har angett en gröda som ger rätt till ersättning. Beroende på var dina skiften ligger i Sverige kan du söka utbetalning för fånggröda, mellangröda och vårbearbetning.
Vårbearbetning kan kombineras med antingen fånggröda eller mellangröda på samma skifte. Fånggröda kan dock inte kombineras med mellangröda på samma skifte. Vårbearbetning och fånggröda kan endast sökas i nitratkänsligt område. Mellangröda kan endast sökas i område 6‑13.
I menyn Ange gröda och stöd kan du kryssa i ansökan om utbetalning för ersättning för precisionsjordbruk – planering om du har angett en gröda som ger rätt till ersättning och om din mark befinner sig i nitratkänsligt område.
När du kryssat i rutan får du upp två val, om det finns en dräneringsbrunn som ligger ovan mark och som har ytvattenintag på skiftet eller inte. Om du söker stöd på skifte med grödkod 66 – Anpassade skyddszoner måste du fylla i uppgiften för att kunna skicka in ansökan. Om du söker stöd på skifte som har annan grödkod än 66 så är uppgiften frivillig. Svaret kommer användas för att säkerställa att skiften med grödkod 66 inte samtidigt ingår i ett åtagande för skyddszoner och att du därmed får utbetalt för att du har en bevuxen zon runt dräneringsbrunnarna från två ersättningar. Observera att brunnar som ligger på skiftesgränsen ska räknas till det skifte som du söker precisionsjordbruk – planering på. Detta gäller dock inte om dräneringsbrunnen gränsar till skifte med åtagande för anpassad skyddszon (grödkod 66). Vid detta tillfälle tillhör brunnen skiftet med åtagandet. Detta gäller även om större delen av brunnen ligger utanför.
För att söka ersättningen behöver du upprätta ett antal dokument som du anger under fliken Övriga uppgifter och underflik Uppgifter för arealbaserade stöd.
Om du inte använder flytgödsel på din anläggning behöver du ha följande dokument för att få utbetalt för stödet:
Om du använder flytgödsel på din anläggning behöver du, utöver de tre ovan, även ha en stallgödselanalys.
Du anger dokument genom att du försäkrar att du har upprättat dokumentet. Sedan, beroende på typ av dokument, fyller du i när dokumentet upprättades, vilket år det gäller för eller den första dagen för den 12-månadersperiod som dokumentet är baserat på.
För dokumentet växtnäringsbalans har du möjlighet att fylla i att du använder ett undantag som innebär att du inte behöver upprätta en växtnäringsbalans. Undantaget gäller om du som lantbrukare har förvärvat ett jordbruksföretag under antingen föregående år eller i år.
Du kan däremot inte använda undantaget att inte upprätta någon växtnäringsbalans om det har tillkommit ett jordbruksföretag eller mark utöver det företag du skickade in SAM-ansökan för föregående år. Men då behöver du inte ta med uppgifterna från produktionen som har tillkommit under föregående år eller i år i din växtnäringsbalans.
I år kan du söka ett nytt åtagande för skyddszoner mot vattenområden.
Det finns en funktion för att rita in små skiften längs en skifteskant. Denna funktion kan vara bra att använda sig av när du ska rita in en skyddszon mot ett vattenområde.
När skyddszonen är skapad går du in under fliken Karta och Skiften, markerar skiftet och anger markanvändning 77 och areal i Ange gröda och stöd samt att du ansöker om ett åtagande för skyddszon mot vattenområden.
När du använder funktionen Rita skifte längs skifteskant kan det hända att det skapas små glipor på mindre än 0,01 hektar mellan intilliggande skiften och det nyskapade skyddszonsskiftet.
Du kan antingen välja att låta gliporna vara kvar, eller så ska de ingå i ett av de intilliggande skiftena. Ta bort det skifte som du vill att glipan ska ingå i. Autorita sedan ett nytt skifte på ytan. Då kommer glipan att ingå i det nya skiftet.
Har du ett befintligt skyddszonsskifte som är bredare än 10 meter och som du inte vill plöja upp men ändå få utbetalt för den delen av skyddszonen som kan ingå i ett åtagande. Då kan du rita ett nytt skyddszonsskifte i det befintliga skiftet. Skiftet mot vattenområdet kan du då söka åtagande för och det andra redovisar du som skyddszon men låter bli att söka åtagande för.
Vill du plöja upp den delen av skyddszonen som inte kan ingå i ett åtagande så är det lättast om du tar bort de skiften som ligger intill skyddszonen och sedan ritar nytt. Börja med att autorita skiftet som skyddszonen ska ligga längs med och välj sedan funktionen Rita skifte längs skifteskant för att göra skyddszonsskiftet.
Du bör inte ändra storleken på skiften med utbetalning för vallodling för att minska risken för ny liggetid.
I år kan du söka ett nytt åtagande för anpassade skyddszoner.
Så här ritar du ett skifte i ett annat skifte exempelvis för anpassade skyddszoner.
När skiftet är skapat går du in under fliken Karta och Skiften och anger markanvändning 66 och areal i Ange gröda och stöd samt att du ansöker om åtagande för anpassad skyddszon.
Du kan utöka ditt åtagande 2024. Om du vill minska ditt åtagande kan det leda till återkrav.
Om du vill ändra ditt åtagande så sätter du en bock i rutan Ansökan om att ändra det pågående åtagandet. Då kommer det upp ett fritextfält där du fyller i vad du vill ändra och varför. Motivera skälen till din ändring tydligt. Om du samtidigt behöver göra en blockändring för att ändra åtagandet kan du ofta använda samma förklaring.
I menyn Ange gröda och stöd finns rutan för att söka utbetalning. Den är ikryssad på förhand om du sökte utbetalning föregående år. Om du inte söker utbetalning ska du ta bort krysset.
Det går inte att kryssa i att du söker utbetalning när åtagandet inte finns i SAM Internet, till exempel när block har fått nytt block-ID. Om block som ingår i ett åtagande har bytt block-ID söker du utbetalning för dessa block genom att ange att du söker utbetalning för blocken under Övriga upplysningar.
Om du inte vill söka utbetalning för enskilda block som har bytt block-ID ska du ange vilka skiften du inte söker utbetalning för i fliken Övriga uppgifter, underfliken Övriga upplysningar.
För att få ett godkänt åtagande för skötsel av våtmarker och dammar behöver du kontakta din länsstyrelse i förväg för att veta om det är möjligt att uppfylla villkoren. För att du ska få åtagande för skötsel av våtmarker och dammar måste våtmarken eller dammen vara anlagd eller restaurerad. Länsstyrelsen ska även godkänna våtmarken eller dammen när anläggningen eller restaureringen är färdig.
Du söker ett nytt åtagande genom att gå in under fliken Karta och Skiften. Markera skiftet och välj Ange gröda och stöd. Redovisa markanvändning för våtmarker och dammar på skiftet. Sök ett nytt åtagande och ange på vilket sätt som våtmarken eller dammen är anlagd eller restaurerad.
Om du vill ändra ditt åtagande så sätter du en bock i rutan Ansökan om att ändra det pågående åtagandet. Då kommer det upp ett fritextfält där du fyller i vad du vill ändra och varför. Motivera skälen till din ändring tydligt. Om du samtidigt behöver göra en blockändring för att ändra åtagandet kan du ofta använda samma förklaring. Om du gör en utökning med en ny våtmark eller damm får hela ditt åtagande en ny 5‑årig åtagandeperiod från och med året du gör utökningen, men de våtmarker eller dammar som redan ingår behåller sin period. Om du vill minska ditt åtagande kan det leda till återkrav.
Om du har möjlighet att förnya ditt åtagande för miljöersättningen för skötsel av våtmarker och dammar som gick ut 2023 kommer du att få en fråga om du vill förnya när du loggar in i SAM Internet.
Om du söker ett nytt åtagande för miljöersättning för skötsel av våtmarker och dammar så kommer rutan om att söka utbetalning att vara ikryssad på förhand i menyn Ange gröda och stöd.
Om du vill söka tilläggsersättning för bete och slåtter ska du bocka för det på skiften med markanvändning 82 på blocket du har åtagande på.
Det går inte att kryssa i att du söker utbetalning när åtagandet inte finns i SAM Internet, till exempel när block har fått nytt block‑ID. Om block med åtagande har bytt block‑ID ska du ange vilka nya block‑ID som ingår i åtagandet under Övriga uppgifter, underfliken Övriga upplysningar. Du söker sedan utbetalning för dessa block genom att skicka in din SAM‑ansökan.
Först söker du ett 5‑årigt åtagande för ersättningen under fliken Åtagande. Sedan behöver du fylla i uppgifter för dina anläggningar och för djuren i fliken Övriga uppgifter, underfliken Uppgifter för ansökan om djurbaserade stöd.
Du väljer om du vill utöka ditt åtagande om du söker utbetalning för mer än 150 procent eller lägger till genbank i fliken Övriga uppgifter, underfliken Uppgifter för ansökan om djurbaserade stöd. Utökningen gör att du får ett större åtagande och en ny åtagandeperiod på 5 år.
Om du vill ändra något annat i ditt åtagande skriver du det under Övriga upplysningar. Om du vill minska ditt åtagande kan det leda till återkrav.
Om du haft ett beslutat åtagande sedan tidigare kommer de djur du sökte utbetalning för förra året och som var godkända för ersättningen redan att finnas listade i din ansökan. Ta bort de djur som inte längre finns i besättningen. Nötkreatur som du haft någon gång under räkningsperioden 1 augusti 2023–31 juli 2024 ska vara kvar i ansökan.
Om du söker för första gången behöver du ange samtliga djur du söker ersättning för.
Du kan söka de här ersättningarna i SAM Internet:
Först söker du ett ettårigt åtagande för ersättningen under fliken Åtagande. Sedan behöver du fylla i uppgifter i fliken Övriga uppgifter, underfliken Uppgifter för ansökan om djurbaserade stöd.