Är du student eller nyexaminerad? Vill du få värdefull arbetslivserfarenhet samtidigt som du gör nytta för samhället? Sök dig till Jordbruksverket! Hos oss finns flera möjligheter för dig att lära känna vår verksamhet och utvecklas.
Vi på Jordbruksverket är intresserade av dig som student och nyexaminerad. Du kan bidra till vår verksamhet med dina idéer och ditt engagemang, samtidigt som du får möjlighet att utvecklas, lära dig nya saker och forma din framtid. Hos oss kan du
Vill du veta mer om Jordbruksverket och vad vi arbetar med på våra olika avdelningar? Det kan du läsa om på sidorna om vårt uppdrag och vår organisation.
Under sommaren behöver vi ofta anställa extra personal inom bland annat växtskydd, statistik och kontroller. Att sommarjobba eller säsongsarbeta hos oss är ett bra tillfälle att få erfarenhet och inblick i Jordbruksverkets verksamhet.
Håll utkik på sidan Lediga jobb – där publicerar vi alla tjänster som du kan söka hos oss.
Vi tar gärna emot praktikanter och försöker ge plats till så många som möjligt. Vi tar främst emot studenter från universitet och högskolor med utbildning som motsvarar den kompetens vi behöver. På så sätt blir praktikperioden ett positivt utbyte som gynnar både dig som praktikant och Jordbruksverkets verksamhet. Tidigare praktikanter berättar att de har fått en djupare förståelse för vår verksamhet och upptäckt hur de kan göra skillnad. Välkommen att göra din praktik hos oss!
Vi erbjuder
För att få praktisera hos oss ska du ha en pågående högskoleutbildning och vara berättigad till CSN samt försäkrad av din högskola under praktikperioden.
Vårt huvudkontor ligger i Jönköping, men vi kan i viss mån även erbjuda dig en praktikplats på något av våra regionala kontor i Landskrona, Uppsala, Skara, Kalmar, Göteborg, Söderhamn och Linköping.
I filmen berättar Lina Waara från jordbruk- och analysavdelningen om varför du ska göra din praktik hos oss på Jordbruksverket.
Här kan du se inom vilka områden vi kan erbjuda praktikplatser under höstterminen 2025. Urval kan ske löpande. Ansök därför så snart som möjligt! Kontrollera att du får en bekräftelse när du har skickat in din ansökan.
Är du intresserad av naturvård, artskydd och myndighetsarbete? Vill du bidra med dina kunskaper och samtidigt utvecklas inom ett meningsfullt och samhällsrelevant område? Då kan en praktikplats vid fält- och artskyddsenheten på Jordbruksverket vara rätt för dig!
Vi söker en engagerad praktikant som vill få praktisk erfarenhet av CITES-handläggning och myndighetssamverkan, samtidigt som du utvecklar värdefulla professionella färdigheter.
Som praktikant hos oss får du
Praktiken är uppdelad i faser – från introduktion och observation till självständigt arbete och fördjupning – för att ge dig en strukturerad och lärorik upplevelse. Du får en dedikerad mentor som stöttar dig genom hela praktiken med tydliga mål och kontinuerlig feedback. Du får också möjlighet att delta i möten, workshops och projektarbete beroende på dina intressen.
Hos oss får du en unik inblick i hur en statlig myndighet arbetar med artskydd och internationella konventioner. Du blir en del av en öppen och inkluderande arbetsmiljö där dina idéer och frågor värderas.
Kvalifikationer
Vi söker dig som
Kunskap om CITES eller erfarenhet av administrativt arbete är meriterande, men inte ett krav. Praktiken genomförs på svenska, och god svenska i tal och skrift är därför nödvändigt.
Anställningsform: Praktik
Omfattning: Heltid
Varaktighet: Halv eller hel termin
Placering: Jönköping
Sista ansökningsdag: 15 maj 2025
Kontaktpersoner:
Erik Dalarud, kontaktperson
Tjitte de Vries, enhetschef
För arbetspraktik kontakta HR-enheten.
Inom Jordbruksverket finns även organisationen för Distriktsveterinärerna. Är du intresserad av att praktisera hos Distriktsveterinärerna kan du läsa mer om praktik på deras webbplats.
Arbetspraktik innebär att du provar på att jobba på en arbetsplats. Genom att du får arbetslivserfarenhet behåller och stärker du din yrkeskompetens. Du måste vara berättigad att ansöka om arbetspraktik via Arbetsförmedlingen för att kunna söka arbetspraktik.
Är du intresserad av arbetspraktik hos oss? Då kan du kontakta Jordbruksverkets HR‑enhet.
Som student kan du skriva ditt examensarbete hos oss. Jordbruksverket är en stor organisation, vilket gör att studenter från flera olika utbildningar och inriktningar kan hitta intressanta frågor att skriva om här. Vi har goda erfarenheter av studentsamarbeten och tar gärna emot fler studenter.
Har du ett förslag på ett examensarbete som du kan skriva hos Jordbruksverket? Skicka in ditt förslag genom att fylla i en intresseanmälan. Beskriv ditt förslag så tydligt och konkret som möjligt, och berätta gärna varför du tror att det kan vara intressant för Jordbruksverket. Kom också ihåg att vara ute i god tid – det ökar chansen att vi kan ta emot dig.
Vill du göra din praktik eller ditt examensarbete i vårt AI-labb? Vi söker dig som har en pågående utbildning inom IT, programmering eller liknande område. Samhällsvetenskaplig utbildning kan också vara av intresse. Kontakta Anna Miller med din idé för examensarbete eller när du önskar att genomföra din praktik, samt ditt CV och personliga brev.
Urval för praktik och examensarbete i AI-labbet sker löpande då vi arbetar aktivt med utvecklingen av AI på Jordbruksverket. Välkommen med din ansökan!
Ser du en framtid som systemutvecklare? Är du intresserad av systemdesign och arkitektur? Då kan vårt traineeprogram inom IT, utveckling och digitalisering vara något för dig. Programmet pågår under nio månader på huvudkontoret i Jönköping.
I filmen berättar våra tidigare traineer Fartun och Carl-Olof om hur det är att jobba hos oss.
Ansökan för 2025 års traineeprogram är stängd. Ansökan till 2026 års traineeprogram med start i september 2026 öppnar i februari 2026, men du kan redan nu skicka en intresseanmälan.
Traineeprogrammet är för dig som är nyexaminerad inom IT och vill få en introduktion till arbetet med utveckling och digitalisering på Jordbruksverket. Programmet blandar praktik med arbetsnära teori, och fokus ligger på Java och TypeScript. Du får bredda din erfarenhet och kompetens, samtidigt som du får chansen att bli specialist inom ett specifikt område.
När traineeprogrammet är klart har du fått både praktiska och teoretiska kunskaper för att kunna arbeta som systemutvecklare.
Vårt traineeprogram består av lärarledd utbildning, självstudier och praktik. Genom programmet får du
I traineebloggen kan du följa våra traineer. Kanske är det du som skriver i bloggen nästa år?
Jordbruksverkets utveckling- och digitaliseringsavdelning fokuserar på att utveckla egna system som ska underlätta för såväl anställda som Jordbruksverkets kunder. Vi utvecklar i Java och TypeScript och använder modern teknik som Angular, Docker, Kubernetes, REST och Git. På avdelningen arbetar vi i team med ett agilt arbetssätt. Tillsammans levererar vi IT-lösningar som skapar värde och gör nytta.
Vill du veta mer om sommarjobb, praktik eller examensarbete? Kontakta oss på HR‑enheten.
Har du frågor om traineeprogrammet inom IT? Hör av dig till uppdragsledare för programmet på utveckling- och digitaliseringsavdelningen.
Anna Carlsson, uppdragsledare