Logotyp Jordbruksverket

För dig som student

Är du student eller nyexaminerad? Vill du få värdefull arbetslivs­erfarenhet samtidigt som du gör nytta för samhället? Sök dig till Jordbruksverket! Hos oss finns flera möjligheter för dig att lära känna vår verksamhet och utvecklas.

Börja ditt arbetsliv hos oss

Vi på Jordbruksverket är intresserade av dig som student och nyexaminerad. Du kan bidra till vår verksamhet med dina idéer och ditt engagemang, samtidigt som du får möjlighet att utvecklas, lära dig nya saker och forma din framtid. Hos oss kan du

 • sommarjobba och säsongsarbeta
 • praktisera
 • skriva ditt examensarbete
 • gå ett traineeprogram inom IT.

Sommarjobb och säsongsanställning

Vill du sommarjobba eller säsongsarbeta på Jordbruksverket? Under sommaren behöver vi ofta anställa extra personal inom bland annat växtskydd, statistik och kontroller. Att sommarjobba eller säsongsarbeta hos oss är ett bra tillfälle att få erfarenhet och inblick i Jordbruksverkets verksamhet.

Håll utkik på sidan Lediga jobb – där publicerar vi alla tjänster som du kan söka hos oss.

Praktik

Praktisera på Jordbruksverket, så får du lära dig nya saker samtidigt som du gör skillnad för samhället. Vi tar gärna emot praktikanter och försöker ge plats till så många som möjligt. Vi tar emot studenter från universitet och högskolor vars utbildning motsvarar den kompetens vi behöver. På så sätt blir praktikperioden ett positivt utbyte som gynnar både dig som praktikant och oss som verksamhet. Vad är just du intresserad av att lära dig under din praktik?

Anmäl intresse för praktik

Är du intresserad av en praktikplats på Jordbruksverket? Vi är nyfikna på dig, den utbildning du läser och hur Jordbruksverket kan bidra under din praktikperiod. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping, men vi kan i viss mån även erbjuda dig en praktikplats på något av våra regionala kontor. Våra regionala kontor ligger i Landskrona, Uppsala, Skara, Kalmar, Göteborg, Söderhamn och Linköping. Meddela oss om detta är av intresse i din ansökan, vi kommer meddela dig om möjligheten finns.

Inom Jordbruksverket finns även organisationen för Distriktsveterinärerna. Är du intresserad av att praktisera hos Distriktsveterinärerna kan du läsa mer om praktik på deras webbplats.

Examensarbete

Som student kan du skriva ditt examensarbete hos oss. Jordbruksverket är en stor organisation, vilket gör att studenter från flera olika utbildningar och inriktningar kan hitta intressanta frågor att skriva om här. Vi har goda erfarenheter av studentsamarbeten och tar gärna emot fler studenter.

Förslag på examensarbete

Riskhantering genom kontraktsproduktion och terminshandel

Jordbruksverket är regeringens expertmyndighet inom jordbruk, fiske och landsbygd och som en del i detta uppdrag ingår att följa och analysera hur jordbruket utvecklas. Förändrade villkor och förutsättningar kräver ständigt att ny information samlas in.

De senaste årens oroliga läge på marknaderna både i Sverige och globalt har gjort att jordbrukarnas intresse för riskhantering ökat. Ett sätt att gardera sig för risker är att säkra produktpriser och produktionsmedelspriser. Det kan ske på lite olika sätt, till exempel genom kontrakt mellan jordbrukare och industri eller genom att jordbrukarna säkrar priser genom en börs. Resultatet blir att de priser som jordbrukarna får vid försäljning av produkter respektive får betala vid inköp av insatsvaror skiljer sig åt mot de officiella prisnoteringarna.

Arbetsuppgift

Uppgiften är att genomföra en studie som resulterar i en beskrivning av hur jordbrukarna agerar för att möta en mer osäker situation. För att vi ska kunna göra en korrekt beräkning av intäkter och kostnader behövs även en kartläggning av hur stor omfattning prissäkring har för både produkter och produktionsmedel samt vilka villkor som ges.

Underlag till studien inhämtas via kontakter med jordbrukare och relevanta företag.

Kartläggningen bör omfatta de viktigaste produkterna och produktionsmedlen (det vill säga spannmål, oljeväxter, griskött, nötkött, foder, el och valuta).

Tidsåtgången för arbetet uppskattas till 1,5-2 månader och kan med fördel göras under sommaren 2023.

Kontakta oss om du har frågor

Anmäl intresse för examensarbete

Har du ett förslag på ett examensarbete som du kan skriva hos Jordbruksverket? Skicka in ditt förslag genom att fylla i en intresseanmälan. Beskriv förslaget så tydligt och konkret som möjligt, och berätta gärna varför du tror att det hade varit intressant för Jordbruksverket. Kom också ihåg att vara ute i god tid – det ökar chansen för att vi kan ta emot dig.

Traineeprogram inom IT

Ser du en framtid som systemutvecklare? Är du intresserad av systemdesign och arkitektur? Då kan vårt traineeprogram inom IT, utveckling och digitalisering vara något för dig. Programmet pågår under nio månader på huvudkontoret i Jönköping.

I filmen berättar våra tidigare traineer Fartun och Carl-Olof om hur det är att jobba hos oss.

Ansökan till traineeprogrammet

Ansökan till traineeprogrammet 2024 med start i september är öppen. Sista ansökningsdag är den 11 mars 2024.

Så fungerar traineeprogrammet

Traineeprogrammet är för dig som är nyexaminerad inom IT och vill få en introduktion till arbetet med utveckling och digitalisering på Jordbruksverket. Programmet blandar praktik med arbetsnära teori, och fokus ligger på Java och TypeScript. Du får bredda din erfarenhet och kompetens, samtidigt som du får chansen att bli specialist inom ett specifikt område.

När traineeprogrammet är klart har du fått både praktiska och teoretiska kunskaper för att kunna arbeta som systemutvecklare.

Programmets upplägg

 • Du får en introduktion till Jordbruksverkets uppdrag och verksamhet. Du får även översiktlig kunskap om medarbetarskap, bemötande och grupputveckling.
 • Du får besöka utvecklings- och digitaliserings­avdelningens olika enheter och gå en teknisk baskurs. Dessutom utbildas du inom lean och agilt arbete, operativsystemet Linux, testmetoder och arkitektur.
 • Under programmet arbetar du och de andra i traineegruppen med ett projekt för att pröva på era kunskaper.
 • Du får stöd av en personlig handledare. Dessutom finns förra årets traineer kvar som faddrar under hela programmet.
 • Du får praktik i flera av våra systemutvecklingsteam, och de tre sista månaderna har du en lång praktik i det team du förhoppningsvis hamnar i som anställd efter traineeprogrammet.

Det här ingår i programmet

Vårt traineeprogram består av lärarledd utbildning, självstudier och praktik. Genom programmet får du

 • en tidsbegränsad anställning med goda möjligheter till tillsvidare­anställning efter programmet
 • stimulerande och utmanande arbetsuppgifter
 • en god balans mellan arbete och fritid
 • en arbetsplats som präglas av samhällsnytta, öppenhet och mångfald
 • personlig utveckling genom till exempel kurser, föreläsningar, mentorprogram och erfarenhetsgrupper
 • en bra arbetsmiljö i helt nybyggda lokaler i Jönköping, som är anpassade för vår verksamhet.

Traineeblogg med berättelser från våra traineer

I traineebloggen kan du följa våra traineer. Kanske är det du som skriver i bloggen nästa år?

Om Jordbruksverkets utvecklings- och digitaliserings­avdelning

Jordbruksverkets utvecklings- och digitaliseringsavdelning fokuserar på att utveckla egna system som ska underlätta för såväl anställda som Jordbruksverkets kunder. Vi utvecklar i Java och TypeScript och använder modern teknik som Angular, Jenkins, Docker och Git. På avdelningen arbetar vi i team med ett agilt arbetssätt. Tillsammans levererar vi IT-lösningar som skapar värde och gör nytta.

Kontakta oss om du har frågor

Vill du veta mer om sommarjobb, praktik eller examensarbete? Kontakta oss på HR‑enheten.

Har du frågor om traineeprogrammet inom IT? Hör av dig till uppdragsledare för programmet på utvecklings- och digitaliserings­­avdelningen.

Anna Carlsson, uppdragsledare

Du kanske också är intresserad av det här