Fjäderfän får inte utsättas för onödigt lidande eller obehag när de ska slaktas eller avlivas. Den som slaktar eller avlivar djuren måste hantera dem lugnt, ha kunskap om reglerna och behärska avlivningsmetoden. Det är också viktigt att ta hand om döda fjäderfän och biprodukter från slakt på ett säkert sätt.
För att du ska kunna skicka dina djur till slakt måste de bland annat vara friska och rena. Du ska intyga detta för slakteriet minst 24 timmar innan djuren kommer fram till slakteriet. Kontakta ditt slakteri för mer information.
Vid en beläggningsgrad som överstiger 33 kilo per kvadratmeter ska du skicka med uppgifter till slakteriet om
Med kumulativ daglig dödlighet menar vi summan av de dagliga dödligheterna.
Du måste också följa transportreglerna när fjäderfän skickas till slakt.
Slakteriets personal ska ha dokumenterad utbildning i djurskydd, djurhantering samt bedövnings- och avlivningsmetoder. De ska också följa djurskyddsreglerna.
På sidan för slakterier kan du läsa mer om kraven som gäller före, under och efter slakt.
Slakt för husbehov är när du avlivar djur på gården och sedan tar vara på köttet inom det egna privata hushållet. Om djuret avlivas och inte blir livsmedel kallas det för annan avlivning.
Du måste följa reglerna för att avliva djur, oavsett vad som ska hända med kroppen efteråt. Här är de viktigaste reglerna:
Om du inte kan eller vill utföra avlivningen själv ska du kontakta en veterinär eller någon annan med rätt kompetens.
Om du själv avlivar djuret måste du behärska den aktuella avlivningsmetoden och hanteringen av djuren i samband med avlivningen. Däremot måste du inte ha gått någon särskild utbildning för att få avliva djuret.
Det vanligaste sättet att avliva fjäderfän på är genom att mekaniskt bedöva djuret och därefter avbloda det. Den metoden används både när djuret slaktas för att bli livsmedel och när djuret inte ska bli livsmedel.
Vid bedövning får du fixera djuret om det behövs. Dessa fixeringsmetoder är tillåtna för fjäderfän:
Dessa bedövningsmetoder får du använda på fjäderfän:
Du måste kontrollera att djuret är helt medvetslöst innan du avblodar det.
Det är avblodningen som är själva avlivningen. Därför måste du alltid avbloda djuret efter att ha bedövat det, även om köttet inte ska bli livsmedel. Det gör du genom att öppna antingen båda halspulsådrorna eller det gemensamma blodkärl som dessa ådror utgår ifrån.
Avblodning av fjäderfän ska påbörjas
Efter avlivningen måste du kontrollera att djuret är dött innan du får vidta några andra åtgärder med kroppen.
Reglerna för skjutvapnets typ, ammunition, skjutavstånd och träffområde är relativt detaljerade. Du kan läsa mer om reglerna i Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om slakt och annan avlivning (SJVFS 2019:8), som du hittar under rubriken Författningar.
Dessutom kan det finnas andra krav som inte regleras i djurskyddsföreskrifterna, till exempel krav på vapenlicens. För att licenspliktiga vapen ska få användas vid bedövning måste det vara angivet på vapenlicensen att ändamålet är antingen jakt eller avlivning av djur. Du får alltså inte använda ett vapen som du har licens för om ändamålet enligt licensen är målskjutning.
Det vanligaste sättet att avliva strutsar på är att mekaniskt bedöva och därefter avbloda djuret. Den metoden används både när djuret slaktas för att bli livsmedel och när djuret inte ska bli livsmedel. Strutsar kan även avlivas medicinskt av en veterinär, men då kan de inte bli livsmedel efteråt.
Vid bedövning får du fixera strutsen om det behövs. Dessa fixeringsmetoder är tillåtna:
För att strutsen ska hanteras och drivas lugnt kan du förse den med huva.
Dessa bedövningsmetoder får du använda på strutsar:
Du måste kontrollera att strutsen är helt medvetslös innan du avblodar den.
Det är avblodningen som är själva avlivningen. Därför måste du alltid avbloda djuret efter att ha bedövat det, även om köttet inte ska bli livsmedel. Det gör du genom att öppna antingen båda halspulsådrorna eller det gemensamma blodkärl som dessa ådror utgår ifrån.
Avblodning av strutsar ska påbörjas
Efter avlivningen måste du kontrollera att djuret är dött innan du får vidta några andra åtgärder med kroppen.
Reglerna för skjutvapnets typ, ammunition, skjutavstånd och träffområde är relativt detaljerade. Du kan läsa mer om reglerna i Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om slakt och annan avlivning (SJVFS 2019:8), som du hittar under rubriken Författningar.
Dessutom kan det finnas andra krav som inte regleras i djurskyddsföreskrifterna, till exempel krav på vapenlicens. För att licenspliktiga vapen ska få användas vid bedövning måste det vara angivet på vapenlicensen att ändamålet är antingen jakt eller avlivning av djur. Du får alltså inte använda ett vapen som du har licens för om ändamålet enligt licensen är målskjutning.
Strutsfågelkycklingar får du avliva genom slag mot huvudet. Slaget ska utföras med sådan kraft och precision att det medför omedelbar medvetslöshet och död. Det gör du lämpligast genom att hålla djuret i benen och slå bakhuvudet mot ett fast förankrat, hårt föremål.
Det finns en särskild bultpistol för bedövning av fjäderfän som går att köpa licensfritt i Sverige. Den är mycket lämplig för slakt eller avlivning hemma på gården.
Om du slaktar fjäderfän på gården för husbehov så får köttet bara ätas av dig som håller djuren och ditt privata hushåll.
Du får alltså inte slakta fjäderfän hemma på gården och sedan sälja eller ge bort köttet som livsmedel. Om djuren ägs av flera personer eller av till exempel en förening får du inte fördela köttet som livsmedel mellan ägarna. För att få göra det måste slakten göras på ett slakteri.
Du kan läsa mer på Livsmedelsverkets webbplats.
Du får slakta fjäderfän och sälja köttet lokalt om din anläggning är registrerad som detaljhandelsanläggning med slakteriverksamhet hos kommunen. Du kan läsa mer om vilka regler som gäller för sådana anläggningar på Livsmedelsverkets webbplats.
Det är tillåtet att avliva höns genom att använda gasen koldioxid. Då exponeras djuren för koldioxid i antingen ett stall eller en tunnel med kvarn. Notera att begreppet höns här avser alla fåglar av arten Gallus gallus. Det gäller alltså inte bara värphöns, utan även slaktkycklingar, livkycklingar och avelshöns.
I broschyren Hantering vid avlivning av fjäderfä finns det praktiska tips om att avliva fjäderfän genom gasning. Där finns även en checklista för avlivning med koldioxid.
Här har vi sammanfattat de viktigaste sakerna att tänka på när fjäderfän avlivas med koldioxid.
Du ska meddela tid och plats för avlivningen till länsstyrelsen senast en vecka före avlivningen, så att djurskyddsinspektören har möjlighet att vara med och kontrollera hur avlivningen går till.
Hör därför av dig i god tid till länsstyrelsen och meddela
Du ska anlita en veterinär som är med under avlivningen. Det behöver inte vara en distriktsveterinär eller den veterinär som kontrollerar om besättningen har salmonella, utan det kan vara vilken veterinär som helst.
Veterinären ska se till att avlivningen genomförs enligt reglerna om
Det är du som är djurhållare som betalar för veterinären.
Ansvaret för hur avlivningen genomförs ligger på dig som är djurhållare, eller på den person som du har gett i uppdrag att sköta avlivningen. Det är alltså inte veterinären och eller företaget som levererar koldioxiden som har ansvaret.
Veterinären ska rapportera hur djurskyddsreglerna har följts vid avlivningen. Det gör veterinären genom att på plats fylla i rätt blankett och sedan skicka blanketten till Jordbruksverket. Vilken blankett som ska användas beror på om hönsen avlivas i ett stall eller i en koldioxidtunnel.
Om djurskyddsreglerna inte följdes vid avlivningen får du information om vad du behöver åtgärda. Om det är en allvarligare avvikelse kommer veterinären att göra en anmälan till länsstyrelsen.
Det måste vara möjligt att se in i djurutrymmet när gasen släpps på. Det innebär att det ska finnas fönster eller motsvarande, så att det går att kontrollera att allt fungerar som planerat – åtminstone fram tills att dimman från koldioxiden blir alltför tät.
Du får alltså inte avliva djur med koldioxid i stallar som saknar fönster eller andra inspektionsmöjligheter.
Halten av koldioxidgas ska kunna mätas vid behov. Det betyder att det ska vara möjligt att på ett säkert sätt placera eller sträcka in en gasmätare i djurutrymmet, om det finns skäl att misstänka att en otillräcklig gashalt uppnåtts trots korrekta beräkningar. En formel för beräkning av gasmängd finns i checklistan i broschyren Hantering vid avlivning av fjäderfä.
Någon rutinmässig mätning krävs dock inte. Normalt utgår man från gjorda beräkningar. Den mängd koldioxid som krävs enligt föreskriften är tilltagen för att kunna täcka normalt läckage av gas ur stallbyggnader. Om kontrollmyndigheterna vill mäta gashalten ska de dock ha möjlighet att göra det.
Vid koldioxidavlivning i tunnel ska koldioxidtunneln vara försedd med två prober för mätning av koldioxidhalten: en i början av tunneln och en i slutet. Båda dessa prober ska kunna avläsas samtidigt.
Vid all slakt och avlivning ska den som genomför avlivningen försäkra sig om att samtliga djur verkligen är döda efteråt. Ofta räcker det med att titta på djuren för att konstatera att så är fallet.
Om det finns minsta osäkerhet ska du undersöka djuren närmare innan du vidtar andra åtgärder med kropparna. Om det behövs ska du komplettera med en annan avlivningsmetod omgående.
Om du planerar att använda koldioxidavlivning i stall är det klokt att låta installera ett fast genomföringsrör nästa gång stallet står tomt, så slipper du störa hönsen under pågående omgång. Vid nybyggnad av höns- och kalkonstallar är detta ett krav.
Även för den som inte planerar att avliva hönsen med gas kan det vara en god idé att installera genomföringsrör vid tillfälle, eftersom koldioxidmetoden numera även används vid smittskyddsavlivningar (till exempel vid ett utbrott av salmonella).
Du måste ta hand om döda djur och biprodukter från slakt på ett säkert sätt. Oftast innebär det att du skickar de döda djuren och biprodukterna till en godkänd anläggning som får ta emot dem. Du kan även förbränna döda djur i en panna om den har blivit godkänd för det av Jordbruksverket.
I vissa fall är det dessutom tillåtet att gräva ner döda djur och biprodukter från slakt. Däremot är det förbjudet att lägga ut döda djur och biprodukter i naturen.
Du ska förvara döda djur på ett smittsäkert sätt innan de transporteras bort. Du ska bland annat se till att rovdjur och fåglar inte kan komma åt dem. Döda djur ska också förvaras skilt från levande djur så att transportören inte behöver komma i kontakt med de levande djuren i samband med hämtningen.
Det finns företag som hämtar döda djur och biprodukter från slakt, för att sedan köra dem vidare till godkända anläggningar.
Just nu är det bara företaget Svensk lantbrukstjänst som har rikstäckande hämtning. Gå in på deras webbplats för att
Om du bara har ett fåtal döda djur så kan du frysa in dem och anmäla hämtning vid ett senare tillfälle. Du måste kunna redogöra för hur du förvarar de döda djuren om du får frågor om det från kommunen.
Generellt sett är det förbjudet att gräva ner döda fjäderfän och biprodukter från slakt. Vissa områden är dock undantagna från förbudet.
Du får gräva ner döda fjäderfän och biprodukter från husbehovsslakt i vissa områden, om djuren har hållits och dött där. Det gäller främst
Du hittar en lista över områdena i bilaga 2 till Jordbruksverkets föreskrift 2006:84 om animaliska biprodukter, som finns länkad under rubriken Författningar.
Vid nedgrävningen måste du följa kommunens anvisningar och kraven som finns i EU‑lagstiftningen. Hör av dig till din kommun om du är osäker på vad som gäller.
Du får dock inte gräva ner fjäderfän som du misstänker har dött av en epizootisk sjukdom (till exempel newcastlesjuka eller fågelinfluensa). Om du misstänker en sådan sjukdom ska du i stället omedelbart kontakta en veterinär.
Om du har en panna som är godkänd av Jordbruksverket kan du förbränna döda djur i den. Du kan läsa mer om det på sidan om förbränningsanläggningar.
Söker efter grundforeskrifter:
2019:8
Söker efter grundforeskrifter:
2006:84