Vill du ta med dig mat och drycker från utlandet till Sverige? Eller ska du få produkter skickade till dig? Då finns det regler som du behöver ta hänsyn till. Reglerna gäller för dig som ska ta in mat eller drycker för personligt bruk. Om en otillåten produkt finns i ditt bagage eller skickas till dig så stoppas den av Tullverket.
Du får ta in alla typer av livsmedel som kommer från andra länder inom EU, så länge det är för personligt bruk.
Kanarieöarna tillhör EU, men när det gäller växtskyddsreglerna räknas Kanarieöarna som ett område utanför EU. Det innebär att du behöver följa samma regler som från ett land utanför EU om du vill ta med dig färska frukter, grönsaker och örter därifrån.
Mat och drycker kan föra vidare sjukdomar till djur, till exempel svinpest. De kan även sprida sjukdomar och skadegörare till växter. Det gäller oavsett vilket land varorna kommer ifrån.
Var därför försiktig med hur du hanterar produkter från andra länder. Släng inte matrester i naturen, utan använd soptunnor eller ta med matresterna hem. På så sätt undviker du att sprida smittor och skadegörare.
Det finns stränga gemensamma EU‑regler som styr vilken typ av mat och dryck som du får ta in till Sverige och andra EU‑länder från länder utanför EU. Reglerna finns till för att hindra att djursjukdomar och växtskadegörare sprids.
Tänk på att Storbritannien ligger utanför EU.
Du får ta in alla typer av mat och drycker, det vill säga både vegetabiliska och animaliska, från andra europeiska länder som följer EU:s regler. Det gäller:
Du får även ta in livsmedel av animaliskt ursprung (till exempel mjölk, ägg eller kött) från följande länder:
Du kan behöva betala tull om du tar in livsmedel från de europeiska länderna i punktlistorna, eftersom de inte ingår i EU:s tullunion. Visa upp varorna för Tullverket vid gränsen, så avgör de om du ska betala tull eller inte.
En del livsmedel från länder utanför EU är helt förbjudna att ta in, både till Sverige och till EU i stort. Det gäller mat och drycker av både animaliskt och vegetabiliskt ursprung.
Livsmedel av animaliskt ursprung kan sprida smittor som till exempel mul- och klövsjuka och svinpest. Det är därför förbjudet att ta in många livsmedel av animaliskt ursprung från länder utanför EU. Det finns dock undantag – dem kan du läsa mer om under rubriken Livsmedel av animaliskt ursprung som du får ta in i Sverige.
Det är även förbjudet att ta in en del färska frukter, grönsaker och färska växtdelar, om de kommer från länder utanför EU eller från Kanarieöarna. Det gäller till exempel potatis och vinblad. Anledningen är att det finns en alltför stor risk att det följer med växtskadegörare som inte är spridda inom EU, så kallade karantänskadegörare.
Huvudregeln är att alla färska frukter, grönsaker, örter och andra färska växtdelar ska ha ett så kallat sundhetscertifikat när de kommer från ett land utanför EU (med undantag för Nordirland, Schweiz och Lichtenstein).
Ett sundhetscertifikat är ett dokument som växtskyddsmyndigheten i ursprungslandet utfärdar. Certifikatet intygar att växterna och växtdelarna uppfyller EU:s krav på att vara fria från växtskadegörare. Du får antagligen betala en avgift för certifikatet.
Du måste ha sundhetscertifikat för att få ta in
Du behöver däremot inte ha sundhetscertifikat för att få ta in
Den här filmen sammanfattar riskerna med växtskadegörare och vad som gäller om du vill ta med dig växter, inklusive färska frukter, grönsaker och örter, från länder utanför EU.
En del livsmedel av animaliskt ursprung ses som mindre riskfyllda att ta in i EU. Sådana livsmedel får du ta in i Sverige för personligt bruk, under vissa förutsättningar.
Om du är osäker på om du får ta in en produkt till Sverige från ett land utanför EU, kan du börja med att ta reda på om den redan finns i Sverige eller kan beställas från ett land inom EU.
Du är själv ansvarig för att se till att den produkt du tar in omfattas av undantagen. Jordbruksverket har inte möjlighet att svara på frågor om enskilda produkter, utan du måste själv ta reda på vad som gäller innan resan. Är du osäker ska du undvika att ta in produkten.
Följande produkter är tillåtna att ta in även om de innehåller något animaliskt (till exempel ägg eller mjölk). Men produkten får inte innehålla kött och den måste vara lagringstålig, vilket innebär att den måste kunna förvaras en längre tid i rumstemperatur.
Det gäller följande typer av produkter:
Produkten måste också uppfylla vissa andra krav som gäller bland annat förpackning och ursprungsland. Kraven finns i artikel 3.1 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/630. Förordningen hänvisar vidare till annan EU-lagstiftning beroende på vad det är för typ av produkt.
Du får ta in maximalt 2 kilo från länder utanför EU av
De livsmedel som är förbjudna står i EU‑förordning 2019/2122 (bilaga I, del 2), som finns länkad under rubriken Författningar.
Du får ta in maximalt 2 kilo modersmjölksersättning och livsmedel för speciella medicinska ändamål, förutsatt att
Du får ta in urtagna färska, beredda eller bearbetade fiskeriprodukter.
Produkterna får väga antingen högst 20 kilo sammanlagt eller vikten av en fisk, beroende på vilken vikt som är högst. Här inkluderas till exempel färsk, torkad, tillagad, saltad eller rökt fisk samt vissa skaldjur, som till exempel räkor eller kokta musslor.
Särskilda regler gäller för Färöarna och Grönland. Från dessa länder får du ta in
Om du vill ta in produkter eller mängder som inte passar in i punkterna ovan kan du eventuellt ta in dem genom kommersiell import. Men då måste du kontakta Livsmedelsverket och Tullverket i god tid innan importen för att ta reda på vilka krav som finns.
Det kan finnas ytterligare regler om du vill ta in livsmedelsprodukter från hotade djur eller särskilt skyddsvärda arter. Det gäller till exempel
För att skydda hotade arter och den biologiska mångfalden har världens länder kommit överens om att begränsa handeln med dem. Överenskommelsen kallas CITES. På våra sidor om CITES kan du läsa mer om reglerna för att ta in livsmedel från hotade arter.
Om en otillåten produkt finns i ditt bagage eller i en postförsändelse stoppas den av Tullverket. Samma sak gäller om du tar in för mycket av en produkt som har en viktgräns. Om en produkt blir stoppad så är det Tullverket som fattar beslut om vad som ska hända med den. Tullverket kan beslagta produkten och även rapportera smugglingsbrott.
Det är mottagarlandet som bestämmer vilken typ av livsmedel som du får ta in i landet. Landet bestämmer också om du behöver visa upp intyg av något slag.
Om du ska skicka mat eller dryck till någon kan du be mottagaren att ta reda på vilka krav som gäller. Annars kan du vända dig till mottagarlandets ambassad.
Tullverket har stoppat presenten eftersom den innehåller mat eller dryck som inte får tas in till EU. Det kan till exempel vara en produkt som är förbjuden att ta in från ett land utanför EU, eller en produkt som överskrider den tillåtna vikten.
Det du kan göra är att fråga Tullverket om det går att skicka tillbaka produkten till avsändaren. Produkter som inte skickas tillbaka kommer att slängas.
Ja, du får ta med köttet om det är för personligt bruk och du har jagat inom EU eller i något av de här länderna:
Från Grönland och Färöarna får du maximalt ta med 10 kilo, som räknas ihop med övriga livsmedel av animaliskt ursprung som du tar med dig.
Från andra länder inom EU och de övriga länderna i listan får du ta med dig hur mycket kött du vill för eget bruk.
Det kan finnas särskilda tullregler som du måste ta hänsyn till när du tar med kött från länderna i listan. Det kan också finnas restriktioner för jakt och för att föra ut kött från områden inom EU, om det pågår ett utbrott av en smittsam djursjukdom.
För närvarande finns afrikansk svinpest bland vildsvin i flera EU-länder och stora områden lyder därför under restriktioner.
När du vill beställa livsmedel på nätet ska du först ta reda på vilket land produkten skickas ifrån, så att du vet om det räknas som inom EU eller inte. Det avgör vilka produkter du får beställa och hur stor mängd du får ta in.
Läs sedan på den här sidan om vilka regler som gäller för det du vill beställa. Du får bara beställa produkter som vi beskriver att du får ta in i Sverige.
Norge räknas olika beroende på om livsmedlet är av animaliskt eller vegetabiliskt ursprung:
Kanarieöarna, Ceuta, Melilla, Guadeloupe, Franska Guyana, Martinique, Mayotte, Réunion, Saint-Barthélemy och Saint-Martin räknas på samma sätt som länder utanför EU när det gäller växtskyddsreglerna. Om du ska ta växter eller växtprodukter från något av dessa områden behöver du alltså följa reglerna från länder utanför EU.
Schweiz och Lichtenstein har särskilda avtal med EU som innebär att de följer samma växtskyddsregler som EU.
Storbritannien har lämnat EU. Däremot finns ett särskilt avtal som innebär att Nordirland följer samma växtskyddsregler som EU. England, Skottland och Wales omfattas inte av det avtalet och räknas alltså som andra länder utanför EU.