Du som odlar eller köper ekologiskt utsäde eller som använder eget ekologiskt utsäde i din odling måste följa särskilda regler för att utsädet ska räknas som ekologiskt. Du som odlar ekologiskt måste i de flesta fall till exempel söka individuellt undantag för att få använda icke ekologiskt obetat utsäde om det inte finns ekologiskt utsäde. Reglerna gäller utöver andra regler som finns för utsäde.
Den 1 januari 2022 ändrades en del regler för ekologisk produktion och vissa nya regler började också att gälla. De nya reglerna är mer detaljerade och mer i enlighet med de ekologiska principerna än tidigare. Denna sida är uppdaterad med dessa regler.
På den här sidan informerar vi om EU:s regler för ekologisk produktion. De gäller utöver de andra reglerna för utsäde, som du kan läsa om på sidorna för det.
Om du är certifierad enligt ett privat regelverk, till exempel KRAV eller Demeter, ska du även följa de reglerna. Dessutom kan de företag som köper dina produkter ha ytterligare regler.
Ekologiskt utsäde ska uppfylla kraven i de vanliga reglerna om produktion och saluföring av utsäde. Du hittar information om de vanliga reglerna om produktion och saluföring av utsäde på sidan Odla utsäde.
Din produktion ska även vara certifierad av något av de godkända kontrollorganen för ekologisk produktion. Vi använder begreppet ”ekologiskt utsäde” och menar då allt växtförökningsmaterial: fröer, potatisutsäde, lökar och annat vegetativt växtförökningsmaterial.
Du kan använda icke-ekologiskt utsäde för att ta fram ekologiskt utsäde eller utsäde under omställning. Utsädet får dock inte vara kemiskt behandlat.
Från den 1 januari 2022 började nya regler för odling av utsäde och annat ekologiskt växtförökningsmaterial att gälla. Syftet är att allt utsäde och annat växtförökningsmaterial ska var ekologiskt 2037. De nya reglerna gäller för all utsädesodling som etableras under 2022 eller senare. Du måste skilja på utsäde från omställningsmark och ekologiskt utsäde.
Utsäde från omställningsmark är utsäde som du odlar på mark under omställning och som du skördar tidigast 12 månader efter det att du har börjat ställa om marken. Om du skördar en gröda innan 12 månader har gått, blir skörden konventionell.
Ekologiskt utsäde är utsäde som du odlar efter omställningstiden, på samma sätt som om du skulle använda skörden till annat än utsäde, exempelvis foder. Om du använder icke-ekologiskt utsäde har också grödan en omställningstid.
Omställningstiden för mark och gröda är olika för olika grödor. Det innebär att
Om du odlar utsäde både konventionellt och ekologiskt är det parallellproduktion.
Reglerna för parallellproduktion inom växtodling har ändrats något från och med 2022. Du ska inte skicka in ansökan till Jordbruksverket. Men det är viktigt att du håller isär ekologiskt och icke-ekologiskt utsäde. Du ska fortfarande meddela ditt kontrollorgan när du ska skörda grödan.
Du kan läsa mer om parallellproduktion på sidan om regler och certifiering för ekologisk produktion.
Heterogent växtförökningsmaterial är en växt inom ett och samma botaniska taxon (till exempel en art) med en hög grad av genetisk och fenotypisk mångfald.
Syftet är att genom en ökad genetisk mångfald få ett material med förbättrad motståndskraft mot sjukdomar, som är anpassat till klimatförändringar och som bidrar till att öka den biologiska mångfalden.
Om du tar fram heterogent växtförökningsmaterial måste du anmäla det till Jordbruksverket och beskriva hur du har tagit fram det. Blankett för anmälan kommer att finnas på vår webbplats.
Det utsäde som du odlade enligt de ekologiska reglerna förra året får du sälja tills det tar slut. Det gäller allt utsäde som du skördade under 2021. Om du etablerade en utsädesodling under 2021 får du räkna skörden under kommande år som ekologiskt utsäde. Du kunde alltså exempelvis så in klöverfrö på din mark under första årets omställning under 2021 och skörda klöverfröet som ekologiskt under 2022 och 2023. . Ett annat exempel är om du sådde höstvete på din mark under första årets omställning under 2021, då kan du skörda utsädet som ekologiskt under 2022.
Sverige är idag världens ledande producent av ekologiskt vallfrö. Vi producerar idag mer timotej och ängssvingel än vi gör av med, och det finns en betydande export av dessa två arter. Denna kalkyl hjälper dig att räkna på ekologiska vallfröodling med dina egna värden. Eftersom reglerna för ekologiskt utsäde har ändrats från 2022 gäller kalkylen bara beräkningar för 2021.
Nästan allt utsäde som saluförs i Sverige måste vara certifierat eller kvalitetskontrollerat. Därmed kan du som köper utsäde vara trygg i att det är säkert att använda.
Ekologiskt utsäde ska uppfylla kraven i de vanliga reglerna om produktion och saluföring av utsäde. Du hittar information om de vanliga reglerna som gäller när du köper utsäde för eget bruk på sidan Köpa utsäde för eget bruk.
Du som odlar ekologiskt ska använda utsäde som är ekologiskt i första hand. Utsädet ska
Om du köper utsäde ska du titta efter en särskild etikett med EKO-märkning (kontrollorganets nummer).
Med utsäde menar vi både fröer och vegetativt förökningsmaterial, exempelvis lökar och utsädespotatis.
Från 2022 gäller nya regler för odling av utsäde och annat växtförökningsmaterial. Syftet är att allt utsäde och annat växtförökningsmaterial ska var ekologiskt senast 2037. De nya reglerna gäller för all utsädesodling som etableras under 2022 eller senare. Det innebär bland annat att det är skillnad på utsäde från omställningsmark och ekologiskt utsäde.
När du köper utsäde ska du i första hand välja ekologiskt utsäde. Till sådden 2022 finns det endast ekologiskt utsäde på marknaden, men till sådden 2023 och åren därefter finns både ekologiskt utsäde och utsäde från omställningsmark.
Ekologiskt utsäde är utsäde som odlas på ekologisk mark, alltså efter omställningstiden, på samma sätt som om skörden skulle användas till annat än utsäde, exempelvis foder.
Omställningstiden är olika för olika grödor. Det innebär att
För fleråriga grödor som etablerades under 2021 eller tidigare gäller de reglerna som gällde till och med den 31 december 2021 även om de skördas under 2022 och senare.
Omställningsutsäde är utsäde som
Du hittar ekologiskt utsäde i databasen OrganicXseeds. Där finns det ekologiska utsäde som utsädesföretagen har anmält till Jordbruksverket att de har till försäljning. Allt ekologiskt utsäde är inte anmält till databasen OrganicXseeds, men du får ändå använda det.
Databasen innehåller bara de företag som levererar till yrkesmässiga odlare i Sverige.
I vissa fall kan du få undantag för att få använda utsäde som inte är ekologiskt i din ekologiska odling. Det kan till exempel vara om det ekologiska utsädet är slut eller du inte kan få utsädet levererat i tid för sådd, sättning eller plantering.
Från 2022 måste du ansöka om individuellt undantag för att få använda icke-ekologiskt obetat utsäde i de allra flesta fall. Du ska ansöka om undantag i OrganicXseeds.
2022 kommer många odlare att behöva ansöka om undantag. Det är därför mycket viktigt att du ansöker i god tid före planerat datum för sådd, sättning eller plantering.
I OrganicXseeds delas varje art eller gröda in i en eller flera grödgrupper. För exempelvis havre finns grödgrupperna Foder, Grynhavre och Stödområde 1-5.
För varje grödgrupp framgår kraven för användning av ekologiskt utsäde och vilka möjligheter till undantag som finns. Kraven anges under rubriken Kategori.
För grupper med individuellt undantag gäller att du måste ansöka om individuellt undantag i databasen om du vill använda någon annan sort. Observera att det även gäller när det ekologiska utsädet har tagit slut.
Exempel på situationer som du skulle kunna få undantag för
Jordbruksverket har fattat beslut om vilka arter, grödor, grödgrupper och sorter som omfattas av individuellt undantag 2022. Den 13 juni la vi till att även höstråg i grödgruppen ”Hybridsort” ska omfattas av kategorin Individuellt undantag.
För grödgrupper med generellt undantag behöver du inte ansöka om individuellt undantag. Du måste dock dokumentera mängden icke-ekologiskt utsäde som du använder för varje art och sort.
Jordbruksverket ändrade beslutet den 13 juni eftersom utsäde av höstråg i grödgruppen ”Hybridsort” hade registrerats i databasen OrganicXseeds. Det är därför inte möjligt att ge generellt undantag från kravet på användning av ekologiskt utsäde.
Utsädet du använder får inte vara behandlat med kemiska medel, även i de fall då du får använda annat utsäde än ekologiskt. Däremot är det tillåtet att använda utsäde som är behandlat med biologiska medel eller värme.
De medel som är tillåtna står med i bilaga 2 i Kommissionens förordning (EU) 2021/1165. Medlen måste dessutom vara godkända av Kemikalieinspektionen.
Från och med 2022 måste alla blandningar som utsädesföretagen säljer innehålla minst 70 viktprocent ekologiskt utsäde eller utsäde från omställningsmark. Alla blandningar som säljs ska vara godkända av Jordbruksverket. Du får använda de blandningar som vi har godkänt hos utsädesföretagen utan att själv ansöka om individuellt undantag. De blandningar som är godkända framgår av OrganicXseeds i kategorin Godkänd blandning.
Om du vill använda egna blandningar där det ingår icke-ekologiskt utsäde måste du göra något av följande:
Du får använda en egen blandning med arter och sorter som har fått undantag och som innehåller mer är 30 procent icke-ekologiskt utsäde.
Det framgår i OrganicXseeds om du behöver ansöka om individuellt undantag eller om det finns ett generellt undantag för en art eller sort.
För 2022 finns ekologiskt utsäde för två sorter i grödgruppen ”Tidig färskpotatis – Sortkrav”. Det är Solist och Twister. Om du ska odla någon av dessa sorter måste du använda ekologiskt utsäde. Du ska ansöka om individuellt undantag om du har beställt utsäde av de sorterna i god tid men inte kan få det levererat i tid för sättning eller om det ekologiska utsädet av de sorterna har tagit slut.
Ska du odla andra sorter av tidig färskpotatis gäller generellt undantag. Det framgår genom att det finns en grödgrupp ”Tidig färskpotatis– Undantag”. Du får använda icke-ekologisk sättpotatis som inte är kemiskt behandlat av andra sorter än Solist och Twister, utan att ansöka om individuellt undantag. Som tidig färskpotatis räknas, utöver Solist och Twister, sorterna Balmoral, Frieslander, Lady Felicia, Maria, Maris Bard, Minerva, Premier, Rocket, Swift och Velox.
För dig som ska odla matpotatis gäller att du måste ha beställt ekologisk utsädespotatis till minst 10 procent av hela din matpotatisareal. Då räcker det som skäl för att få individuellt undantag för resterande areal matpotatis. Du måste kunna visa dokumentation på att du har beställt ekologisk matpotatis. För att öka andelen ekologisk utsädespotatis kommer kravet för att få individuellt undantag att höjas till 15 procent 2023 och 20 procent 2024.
Du ska ha beställt utsädet senast en månad innan du vill få utsädespotatisen levererad och du ska ha fått en skriftlig bekräftelse på att du har gjort beställningen.
Många trädgårdsföretag odlar en mängd arter och sorter på sina företag. Utbudet av ekologiskt frö är i många fall begränsat. För att underlätta för odlare har vi för många arter lagt in två grödgrupper: ”Frö (eller plantor) - Sortkrav” och Frö (eller plantor) - Undantag. Det innebär att om du ska odla några av sorterna som finns i grödgruppen med sortkrav ska du använda ekologiskt utsäde. Ska du använda andra sorter gäller generellt undantag.
Du tänker odla ekbladsallat. Väljer du att odla en av sorterna i gruppen Frö – Sortkrav ska du använda ekologiskt utsäde. Om du vill odla en annan sort gäller generellt undantag.
För vissa arter krävs det att odlaren måste ansöka om individuellt undantag för att få odla en annan sort än de som är registrerade i OrganicXseeds. Det gäller arter där det finns ett relativt stort utbud av sorter och vissa arter som odlas i stor skala, till exempel morot, vitkål, konservärt och tomat.
Du kan inte få undantag för:
Med kulturtid menas tiden från plantering eller sådd till skörd eller försäljning.
Från 2022 ansöker du om undantag direkt i databasen OrganicXseeds. Du kommer alltså inte att behöva skicka in en särskild blankett till Jordbruksverket för det och din ansökan kommer istället att gå direkt till ditt kontrollorgan.
Vecka 2, 2022 öppnade vi möjligheten att skapa konton i databasen OrganicXseeds. Om du har problem med att ändra uppgifter i ditt konto ska du kontakta ditt kontrollorgan.
Så här ansöker du om undantag.
Gå in i OrganicXseeds och kontrollera om det finns ekologiskt utsäde. Du ska alltid söka efter den art eller den gröda du tänker odla.
Finns det ekologiskt utsäde ska du i första hand använda det. Om du till exempel vill odla en annan sort än den som är registrerad, om ekologiska utsädet är slut eller om du inte kan få utsädet levererat i tid måste du oftast ansöka om individuellt undantag.
Kom ihåg att ansöka om undantag i god tid före planerat datum för sådd, sättning eller plantering!
Du ska logga in i OrganicXseeds för att kunna ansöka om undantag. Du skaffar själv ett konto i databasen genom att klicka på Meny och Logga in/Registrera mitt konto. Där ska du välja ditt kontrollorgan, ange ditt organisationsnummer eller personnummer och ditt postnummer.
När du har loggat in söker du upp den art eller gröda du ska ansöka om undantag för och klickar på knappen Individuellt undantag för den aktuella grödgruppen.
Det är ditt kontrollorgan som kommer handlägga din ansökan om undantag.
Ange
Ange tydligt varför du söker undantag när du fyller i blanketten. Beroende på ditt skäl för att ansöka om undantag, ska du fylla i olika orsaker.
Klicka på Skicka ansökan.
När kontrollorganet har beslutat om din ansökan kommer du få information om det via mejl. Logga in i OrganicXseeds för att kontrollera innehållet i beslutet i PDF-filen. Har du fått bifall får du använda icke-ekologiskt utsäde som inte är kemiskt behandlat.
Observera att du aldrig får så eller sätta utsäde innan du har fått bifall på din ansökan om undantag.
Använder du eget utsäde i din odling? Då ska du se till att utsädet håller hög kvalitet. Du kan även behöva betala en särskild avgift till Svenska utsädesföretagens förening (SVUF), om det finns en växtförädlarrätt på sorten du vill odla. Kontrollera också om du får använda eget utsäde av en viss art, eller om du i stället måste köpa utsäde. Du hittar information om detta på sidan Använda eget utsäde.
Du som odlar ekologiskt får använda utsäde som du har odlat själv av de arter som anges på sidan Använda eget utsäde.
Däremot får du inte sälja eller ge bort sådant utsäde yrkesmässigt. Om du utgår från icke-ekologiskt utsäde får skörden bara användas som utsäde. Den del av skörden som inte används till utsäde blir konventionell och får inte säljas eller användas som ekologiskt livsmedel eller foder.
Du kan också använda eget utsäde från mark under omställning.
Från 2022 och framåt ska det ha gått minst 12 månader från att du påbörjade omställningen av marken och tills du kan skörda utsäde från mark under omställning. Har det gått kortare tid blir utsädet icke-ekologiskt. För att utsädet ska vara ekologiskt varierar omställningstiden beroende på vilken gröda du odlar. Det innebär att
Det är alltid tillåtet att använda eller göra egna blandningar som endast innehåller ekologiskt utsäde eller utsäde under omställning.
Du får använda de blandningar som Jordbruksverket har godkänt utan att du själv behöver ansöka om individuellt undantag. De blandningar som är godkända framgår av OrganicXseeds. Ett utsädesföretag kan även ansöka om godkännande av en företagsspecifik blandning.
För att få använda egna blandningar där det ingår icke-ekologiskt utsäde måste du göra något av följande:
En egen blandning med arter och sorter som har fått undantag får innehålla mer är 30 procent icke-ekologiskt utsäde.
Det framgår i OrganicXseeds om du behöver ansöka om individuellt undantag eller om det finns ett generellt undantag för en art eller sort.
För att få sälja växtförökningsmaterial som ekologiskt måste du ha fått ett beslut om undantag. Detta gäller om materialet tas fram från icke-ekologiskt växtförökningsmaterial.
Jordbruksverket har beslutat om ett generellt undantag för att få sälja sådana plantor som ekologiska under 2022. Beslutet gäller retroaktivt från 1 januari 2022.
Kraven för undantaget är att
Du, eller den du tar fram fröplantorna åt, har ansökt om och fått individuellt undantag för att använda icke-ekologiskt tomatfrö av kontrollorganet genom OrganicXseeds.
Med stöd av det generella beslutet om undantag får du sälja tomatplantorna som ekologiska både till andra yrkesmässiga odlare och direkt till slutkonsument 2022.
Du sår broccolifrö för att ta fram och sälja fröplantor.
Du använder en sort som inte finns registrerad i OrganicXseeds.
Med stöd av det generella beslutet om undantag får du sälja broccoliplantorna som ekologiska både till andra yrkesmässiga odlare och direkt till slutkonsument 2022.
Du sår frö av sommaraster för att ta fram och sälja fröplantor.
Med stöd av det generella beslutet om undantag får du sälja asterplantorna som ekologiska både till andra yrkesmässiga odlare och direkt till slutkonsument 2022.
Här gäller samma regler som för fröplantorna, se exempel 1-3 ovan.
Från och med den 1 januari 2022 gäller följande övergångsregler för ekologiskt utsäde och annat växtförökningsmaterial (enligt förordning (EU) 2018/848):
Söker efter 2021:47