Logotyp Jordbruksverket

Nyheter i jordbrukar­stöden 2025

Här sammanfattar vi viktiga ändringar i jordbrukar­stöden 2025. Innehållet på sidan kommer att uppdateras löpande under hösten.

I slutet av januari kommer du att kunna läsa den fullständiga informationen om alla jordbrukar­stöden här på Jordbruksverkets webbplats. I början av februari får du som sökte jordbrukarstöd 2024 ditt SAM‑utskick hem i brevlådan.

Ändringar i grundvillkor 2025

Grund­villkor om miljöytor

Grund­villkoret om miljöytor, som är en del av GAEC 8, handlar om att du som omfattas av krav på miljö­ytor ska ha miljö­ytor på minst 4 procent av din åker­mark. Det är beslutat av EU att detta grundvillkor tas bort från och med 2025.

Grund­villkor om mark­täckning

Grundvillkoret om marktäckning, GAEC 6, innebär att en viss andel av åkermarken ska vara bevuxen under hösten eller lämnas obearbetad efter att du har skördat. Vi har föreslagit att sänka kravet på marktäckning från 70 till 60 procent i sydligaste Sverige. Vi föreslår också att ekologiska lantbrukare i Mellansverige, som idag har krav på 40 procent mark­täckning, helt blir undantagna från kravet. Det gäller följande län:

  • Örebro län
  • Uppsala län
  • Stockholms län
  • Västmanlands län
  • Södermanlands län
  • stödområde 6–13 i Värmlands län

Detta är än så länge ett förslag, vi väntar på godkännande från EU-kommissionen.

Grund­villkor växt­följd

Grund­villkoret om växt­följd, GAEC 7, innebär att det finns begränsningar när det gäller hur många år i rad du får odla samma gröda på marken. Du måste även byta gröda på en viss andel av åkermarken varje år. Till 2025 föreslår vi en mindre ändring som innebär att vallinsådd i majs och efterföljande gröda i färskpotatis ska ses som byte av gröda. Till 2026 föreslår vi en större ändring som innebär att man kan leva upp till grundvillkoret genom att odla minst tre grödor per år. Detta är än så länge ett förslag, vi väntar på godkännande från EU-kommissionen.

Ny ersättning för blommande åker och fältkant

Vi har tagit fram ett förslag på en ny ettårig miljö­ersättning för blommande åker och fältkant. Ersättningen införs eftersom grundvillkoret om krav på miljöytor tas bort till 2025. Ersättningen är frivillig att söka.

Ersättningen kan sökas av lantbrukare i hela landet och villkoren kommer i princip att vara de samma som villkoren för miljöytan blommande träda, till exempel vilka arter som är godkända, hur den får skötas och när marken får tas i produktion igen. En viktig skillnad är att det ska finnas minst tre örter. Du kan inte söka ersättningen på åkermark som är klassad som permanent gräsmark. Mer information om ersättningen kommer att komma under hösten. Slutligt besked om hur ersättningen ska se ut får vi när EU-kommissionen har beslutat om den, vilket sker någon gång i november eller december.

Ersättningen för precisions­jordbruk utökas till hela landet

Från och med 2025 kommer det att vara möjligt att söka den ettåriga ersättningen för precisions­jordbruk – planering i hela landet. Du som söker ersättningen behöver alltså inte ha din mark i nitrat­känsligt område.

Ersättningen ska underlätta för den som vill planera sin växtodling och gödsling. Ett effektivt växtnärings­utnyttjande och anpassning av gödslingen efter grödans behov gör bland annat att det blir mindre outnyttjad växtnäring kvar i marken och att risken för utlakning minskar.

För att kunna söka ersättningen finns det några villkor som du behöver planera för i god tid.

  • Ett av villkoren i ersättningen är att du har en markkartering som är högst 10 år i samband med att du lämnar in din SAM-ansökan. Beställ därför en markkartering i god tid om du saknar aktuell markkartering och vill söka ersättningen nästa år.
  • Ett annat villkor är att dräneringsbrunnar ovan mark med ytvattenintag ska vara omgivna av en bevuxen zon. Om du ska höstså ett skifte i år som du vill söka ersättning för 2025 är det enklast att så zonen runt dräneringsbrunnen redan i samband med höstbruket.

Observera att den nuvarande informationen på vår webbplats om ersättningen gäller för stödåret 2024.