Ersättning för blommande åker och fältkant 2025

Ersättning för blommande åker och fältkant är ett förslag på en ny ettårig miljöersättning som du kan söka från och med 2025. EU-kommissionen måste godkänna förslaget, vilket de förväntas göra i slutet av november. Fram till dess är nedanstående information preliminär.

Mark du kan få ersättning för

Du kan få ersättning för att odla örter på åkermark. Syftet är att gynna insekter och fåglar. Du kan inte få ersättningen på mark som klassas som permanent gräsmark eller permanent gröda. Har du odlat vall utan åtagande eller haft bevuxen träda, som inte varit miljöyta, i 5 år kommer din åkermark klassas om till permanent gräsmark i början av 2025.

Från och med 2026 kan det komma att införas en regel om hur stor andel av din åkermark som du kan söka ersättningen på.

Så mycket pengar kan du få

De planerade ersättningsnivåerna för 2025 är

  • 235 euro per hektar åkermark i kompensationsstödsområdet
  • 663 euro per hektar åkermark utanför kompensationsstödsområdet i Götalands södra slättbygder
  • 361 euro per hektar åkermark i resten av landet.
En kartbild över södra Sverige. Delar av Skåne och Halland är markerade med lila färg. Områden runt östkusten, västkusten, och de störa sjöarna samt delar av Öland och Gotland är markerade med grön färg.

Det område som är markerat med lila har den högsta ersättningsnivån (663 euro), det som är markerat med grönt har den näst högsta (361 euro) och det grå området motsvarar kompensationsstödsområdet som har lägst ersättningsnivå (235 euro). Den del av landet som inte syns på kartan ingår i kompensationsstödsområdet.

Ersättningsnivåerna kan bli högre eller lägre än det planerade beloppet beroende på hur många som söker den här ersättningen och andra stöd.

Ersättningen bestäms i euro, men du får den utbetalad i svenska kronor. Växelkursen fastställs av Europeiska centralbanken den sista bankdagen före den 1 oktober.

Villkor för ersättningen

Åkermarken ska tas ur produktion från 1 januari och får inte användas för produktion fram till det datum då du får ta marken i produktion. Under denna period får du inte heller använda växtskyddsmedel på skiftet.

Marken får tas i produktion igen tidigast den 20 oktober i Blekinge, Skåne och Hallands län och tidigast den 10 oktober i resten av landet.

Du ska så din åkermark med minst tre godkända arter av pollen- och nektarrika örter. Dessa ska dominera och förekomma i blandning över hela skiftet. Örterna ska vara etablerade senast den 15 juli och skiftet ska skötas på sådant sätt att örterna blommar innan det datum då du får ta marken i produktion igen. Du får inte jordbearbeta blommande åker och fältkant fram till dess att marken får tas i produktion.

Blommande åker och fältkant får inte putsas under perioden från den 1 april till och med den 30 juni.

Du väljer själv hur stora dina skiften med blommande åker och fältkant ska vara i din SAM-ansökan, men ett skifte måste vara minst 0,1 hektar. Om du väljer att lägga en fältkant finns inga begränsningar på hur bred den ska vara.

Om du väljer att ha ett flerårigt skifte med blommande åker eller fältkant måste du varje år se till att villkoren uppfylls, det vill säga att skiftet domineras av minst tre arter som är godkända för ersättningen. Då kan du alltså behöva göra en stödinsådd eller annan aktivitet för att uppfylla villkoren.

Lista över godkända arter

Godkända örter på blommande åker och fält­kant

Ettåriga grödor

Tvååriga grödor

Fleråriga grödor

Fleråriga arter som är godkända, men för vilka utsädet bör vara av inhemskt ursprung för att undvika hybridisering med vilda växter

Honungsfacelia

Blåeld

Rödklöver

Luddvicker

Oljerättika

Gul sötväppling

Vitklöver

Humlelusern

Solros

Vit sötväppling

Alsikeklöver

Vildmorot

Vitsenap


Foderlusern

Käringtand

Fodervicker


Fodergetruta

Cikoria

Bovete


Esparsett

Kummin

Alexandrinerklöver


Fänkål

Getväppling

Blodklöver


Färgkulla

Gulvial

Doftklöver


Gyllenlack

Rödklint

Grävklöver


Rödmalva

Väddklint

Blålupin


Stormåra

Prästkrage

Gullupin


Bosyska

Åkervädd

Gurkört


Ängsnäva

Fältvädd

Ringblomma


Skuggnäva

Liten blåklocka

Dansk Körvel


Jordviva

Lungörter

Dill



Svartkämpar

Koriander



Röllika

Rosenskära



Brudbröd

Slöjsilja



Äkta johannesört

Bondböna



Gulmåra

Oljedådra



Rotfibbla

Serradella



Brunört




Rödkämpar




Höskallra




Kråkvicker




Ängsvädd




Vitplister




Hårkörvel




Kungsmynta

Senast granskad: 2024-09-11

Till toppen