Grundvillkor – Grundvillkorselement
Villkoret innebär att du som har jordbruksmark i ett område med grundvillkorselement inte får skada, förstöra eller ta bort sådana stenmurar, diken, solitärträd eller småvatten som är grundvillkorselement. Detta gäller i slättbygder i delar av södra Sverige. Genom att följa villkoret bidrar du till att bevara livsmiljöer för vilda djur och växter i landskap med mycket åkermark.
GAEC 8 – Detta grundvillkor är en så kallad norm
Normer är miljö- och klimatrelaterade grundvillkorsmål som alla medlemsstater måste nå upp till och som finns uppräknade i EU:s regler för den gemensamma jordbrukspolitiken. I EU:s förordning benämns detta grundvillkor som GAEC 8.
Det här är grundvillkorselement
Områden med grundvillkorselement finns i de regioner som tidigare kallades stödområde 9. Grundvillkorselement hette tidigare tvärvillkorselement.
Här nedan följer en definition av de olika grundvillkorselementen som nämnts i inledningen.
Småvatten
Som grundvillkorselement räknas småvatten som är helt omgivna av åkermark. Småvatten är en vattensamling som är mindre än 1 000 kvadratmeter, inklusive slänten som finns runt om. För att räknas som småvatten ska vattnet också ha en vattenspegel hela året, eller åtminstone en fuktig markyta.
Du inte får ta bort eller skada småvatten. Du får heller inte tippa skrot eller liknande i dem.
Solitärträd
Som grundvillkorselement räknas lövträd som är helt omgivna av åkermark och har en krona som är minst 5 meter bred. Dessa träd kallas solitärträd. Två eller flera stammar som växer intill varandra inom en yta som är mindre än 1 kvadratmeter räknas i detta avseende som ett träd. Trädet ska stå minst 10 meter från kanten på åkern för att räknas som solitärträd.
Du får inte ta bort eller skada solitärträd. Du ska se till att solitärträd har en skyddszon som är minst 2 meter bred, mätt från trädets stam. Du får inte jordbearbeta inom den skyddszonen.
Öppna diken
Som grundvillkorselement räknas öppna diken som är anlagda och som ligger på en åker eller mellan två åkrar som ligger intill varandra. Diket ska vara minst 0,5 meter brett mätt vid släntkanten och minst 0,3 meter djupt i snitt för att räknas som grundvillkorselement. Om diket ligger i direkt anslutning till en betesmark, skog eller tomtmark räknas det inte som grundvillkorselement.
Du får inte ta bort eller skada öppna diken.
Stenmurar
Som grundvillkorselement räknas stenmurar som ligger på en åker eller mellan två åkrar som ligger intill varandra. För att räknas som grundvillkorselement ska muren ursprungligen vara upplagd med huvudsakligen flera skikt sten. Om stenmuren ligger i direkt anslutning till en betesmark, skog eller tomtmark räknas den inte som ett grundvillkorselement.
Det förekommer att stenmurar har blivit täckta av sten från åkern. Om det är så räknas de fortfarande som stenmurar, oavsett om man ser rester av den ursprungliga stenmuren eller om man bara ser tippad sten.
Du får inte ta bort eller skada stenmurar.
Du behöver ansöka om dispens om du vill ta bort grundvillkorselement
Småvatten, diken och stenmurar är skyddade genom det så kallade biotopskyddet i den svenska lagstiftningen. Om du vill ta bort ett sådant grundvillkorselement måste du ansöka om dispens. En ansökan om dispens skickar du till länsstyrelsen.
Även om ditt dike inte faller inom definitionen av biotopskydd kan du ansöka om dispens hos länsstyrelsen. De kommer då att pröva din ansökan enligt samma bedömningsgrunder som om det hade varit ett dike som omfattas av biotopskyddet.
Solitärträd är skyddade genom Statens jordbruksverks föreskrifter (2020:2) om hänsyn till natur- och kulturvärden i jordbruket. Om du vill ta bort ett sådant träd ska du ansöka om dispens hos länsstyrelsen.
Om länsstyrelsen beviljar dispens upphör landskapselementet att vara ett grundvillkorselement. Om de inte beviljar en dispens och du ändå tar bort elementet bryter du mot svensk lag. Du kommer också att få ett avdrag på dina jordbrukarstöd för att du inte längre uppfyller grundvillkoret.
Författningar
Söker efter grundforeskrifter:
2020:2
Söker efter grundforeskrifter:
2022:29
- Förordning (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m. (riksdagen.se)
- Förordning (2022:1826) om EU:s gemensamma jordbrukspolitik (riksdagen.se)
- EU:s förordning (EU) nr 2021/2115 om fastställande av regler om stöd för de strategiska planer som medlemsstaterna ska upprätta inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken (eur‑lex.europa.eu)
Du kanske också är intresserad av det här
Senast granskad: 2024-01-25