När du ska resa och handla med hästar och sperma, ägg och embryon från hästar finns det regler som du behöver ta hänsyn till. Reglerna är olika beroende på om du ska handla med EU-länder eller med länder utanför EU. Det är också olika regler för att resa in med och ta in hästar till Sverige och för att resa ut med och föra ut hästar från Sverige. Här kan du läsa övergripande information om vad som gäller.
I sociala medier är det flera som erbjuder sig att köra ner till Ukraina och hämta hästar och ta med dem till Sverige.
Men UD avråder från resor till Ukraina nu. Dessutom ska man vara mycket försiktig om man ska ta in ukrainska hästar till Sverige, eftersom Ukraina har ett annat smittläge än Sverige.
På grund av kriget har EU-kommissionen uppmanat medlemsländerna att se över om det går att göra förenklingar när det gäller införsel av sällskapsdjur men den uppmaningen gäller i nuläget inte hästar. Om man ska ta in hästar från Ukraina så gäller alltså de vanliga reglerna som du kan läsa om på den här sidan.
Du som transporterar hästar till eller från Sverige ska vara registrerad som transportör. Registrering av transportör är inte detsamma som transportörstillstånd för att transportera djur som är en del av din ekonomiska verksamhet. Du registrerar dig som transportör i vår e-tjänst.
När du transporterar hästar mellan länder ska du föra journal över transporten. Du kan ha journalen på papper eller i digital form och du ska spara den i minst 3 år. Journalen ska innehålla uppgifter om
När hästar transporteras mellan EU-länder eller till och från länder utanför EU ska hästtransporten rengöras och desinficeras efter varje transport.
Vid resor och handel med vissa länder kan det finnas smittsamma djursjukdomar som kan innebära att du inte kan transportera dina hästar överallt. Det kan också finnas begränsningar för djurtransporter på grund av coronaviruset. Det kan innebära att du inte får flytta dem inom eller ut ur ett sådant område. Ta reda på vad som gäller i det land dit dina hästar ska transporteras.
Planera också transporten noga så att hästarna inte fastnar någonstans på vägen och ta reda på vilka regler som gäller för transporter av hästar i det land som du ska åka till. Reglerna skiljer sig åt mellan olika länder.
Här kan du läsa om vad som gäller när du reser med en häst eller flyttar en häst mellan länder inom EU, Norge, Andorra och Färöarna.
Du som driver en anläggning med hästar ska ha registrerat anläggningen.
Om hästar ska flyttas från anläggningen till andra länder inom EU samt Norge, Island, Nordirland, Schweiz, Andorra, Färöarna, Gibraltar, Grönland, Liechtenstein, Monaco och San Marino är det är viktigt att anläggningen är registrerad minst 4 veckor innan de ska flyttas.
Anledningen är att Jordbruksverket måste lägga in uppgifter om anläggningen i det EU-gemensamma datasystemet TRACES.NT som används i samband med förflyttningar av djur.
Din anläggning måste också vara registrerad om du ska ta emot hästar från andra länder inom EU.
När du ska resa med eller flytta en häst mellan EU-länder ska du alltid ha med hästpasset. Undantaget är föl under 6 månaders ålder som reser med sitt modersto och är borta från anläggningen som fölet fötts i under maximalt 30 dagar. Dessa föl ska dock vara chipmärkta innan avresan.
För att kunna resa med eller flytta hästar mellan EU-länder, Norge, Andorra och Färöarna måste du ha ett hälsointyg som visar att hästen inte är smittad med någon smittsam sjukdom. Intyget ska utfärdas av en officiell veterinär i det land som hästen kommer ifrån inom 48 timmar före lastningen. Veterinären registrerar intyget i EU:s gemensamma system TRACES.NT. Intyget gäller under 10 dagar.
Hästen behöver inte ha ett hälsointyg när den reser mellan dessa länder om hästen
Det här gäller när hästen ska delta i
Om en häst reser utan hälsointyg mellan Sverige, Danmark, Finland och Norge för att delta i sådana evenemang gäller det här:
Du ska också ha med en egenförsäkran som innehåller det här:
Hälsointyget gäller i normalfallet i 10 dagar från utfärdandet. Hälsointyget kan vara giltigt i 30 dagar förutsatt om hästen har en FEI‑licens eller normalt sett hålls på en anläggning med status som låg risk. I Sverige är det för närvarande bara hästar med FEI‑licens som kan använda sig av detta.
Om hästen ska stanna i Sverige ska du registrerade den hos en organisation som utfärdar hästpass. Det kallas tilläggsregistrering. Hästar som är i Sverige under en kortare tid än 90 dagar för träning, tävling eller avel behöver inte registreras i Sverige. Hingstar som är i Sverige för en avelssäsong behöver inte heller registreras i Sverige.
Här kan du läsa om vad som gäller när du reser med en häst eller köper en häst som du ska ta in i Sverige från länder utanför EU.
Det är bara tillåtet att resa med eller ta in en häst till Sverige från vissa länder utanför EU. För att det ska vara tillåtet måste landet eller delar av landet som hästen kommer ifrån finnas med i bilaga IV till EU:s förordning.
Du som driver en anläggning med hästar ska ha registrerat anläggningen. Om hästar ska tas emot på anläggningen från länder utanför EU ska du ha registrerat anläggningen 4 veckor innan du tar emot hästarna.
Anledningen är att Jordbruksverket måste lägga in uppgifter om anläggningen i det EU-gemensamma datasystemet TRACES.NT som används i samband med förflyttningar av djur.
När du ska resa med eller ta in en häst till Sverige från länder utanför EU ska hästen ha ett hästpass eller en annan godkänd identitetshandling.
Från vissa länder är det bara tillåtet att ta in hästar som är registrerade i huvudavsnittet i en stambok som finns med på EU-kommissionens lista över avelsorgan, och hästar som har ett internationellt tävlingspass (FEI‑pass).
Hästen behöver ett hälsointyg utfärdat av en officiell veterinär som visar att den är frisk. Intyget ska utfärdas på lastningsdagen i det land som hästen kommer ifrån. På hälsointyget ska det stå vilka eventuella provtagningar och analyser som måste göras innan hästen transporteras till Sverige. Intyget gäller under 10 dagar.
Du ska behålla hälsointyget under 6 månader så att du kan visa upp det för en officiell veterinär vid till exempel smittspårning.
Kraven på provtagningar och analyser varierar beroende på vilka sjukdomar som finns i det land hästen transporteras ifrån. För att veta vad som gäller i varje fall behöver du veta vilken sanitär grupp landet eller zonen hästen kommer från tillhör. Du kan se från vilka länder och zoner du får ta in djur från i EU:s förordning.
Du får bara ta in djur från länder utanför EU via en godkänd gränskontrollstation i Sverige eller i något annat EU-land.
När du reser med eller för in en häst till Sverige från änder utanför EU måste du anmäla införseln till den aktuella tullstationen när du passerar gränsen till Sverige.
Om hästen ska vara kvar i Sverige eller något annat EU-land i mer än 90 dagar måste du antingen skaffa ett hästpass till den eller tilläggsregistrera den.
Här kan du läsa om vad som gäller när du reser med en häst eller säljer en häst till länder utanför EU.
Om djuren ska till Schweiz, Norge, Andorra och Färöarna gäller samma regler som för att ta ut djur till ett annat EU-land. Läs mer under rubriken Hästar till EU-länder, Schweiz, Norge, Andorra och Färöarna.
När du ska resa med eller exportera en häst från Sverige till länder utanför EU ska du alltid ha med hästpasset. Föl som följer med moderstoet för tillfällig vistelse i ett land utanför EU behöver inte ha hästpass utan då räcker det om fölet är chipmärkt. Det gäller bara om landet dit fölet ska resa tillåter det.
För att kunna exportera eller ta med dig djur till ett land utanför EU (andra länder än Norge, Andorra, Färöarna och Schweiz), måste du ta reda på vilka krav som gäller i mottagarlandet. Ta i god tid kontakt med mottagarlandets ambassad eller veterinärmyndighet för att ta reda på det här:
Ta i god tid kontakt med en officiell veterinär för att se om det finns ett förhandlat hälsointyg som gäller i det landet dit du ska resa eller sälja dina djur till. Om det finns ett förhandlat intyg ska veterinären utfärda det hälsointyget som visar att djuren är friska.
Om det inte finns ett förhandlat hälsointyg ska du ta kontakt med mottagarlandet och ta reda på vilket intyg de godkänner. Om de bara godkänner det egna landets intyg ska du se till att din officiella veterinär får det.
Om de godkänner andra intyg kan du fråga om de godkänner Jordbruksverkets generella intyg för export av häst. Om de godkänner det ska en officiell veterinär utfärda det.
Om det krävs en förhandling med mottagarlandet för att kunna exportera djur ska du göra en exportansökan i vår e-tjänst. När exportansökan har kommit in är det vi på Jordbruksverket som sköter förhandlingen med landet. Tänk på att det kan ta lång tid innan förhandlingarna är klara.
Innan du reser med djur eller exporterar dem till länder utanför EU behöver du ta reda på om det finns exportrestriktioner på grund av smittsamma djursjukdomar.
Det är också viktigt att du tar reda på vilka regler och krav som gäller för transporten.
Om du säljer djur till ett land utanför EU ska du lämna en elektronisk tulldeklaration till Tullverket.
Om du ska ta tillbaka djur som du tidigare har rest med eller exporterat till ett land utanför EU behöver du ta reda på vad som gäller.
Du är välkommen att mejla till oss om du har frågor.
Här kan du läsa vad som gäller för att föra ut djur eller produkter från djur till Storbritannien, men du måste också läsa de generella reglerna om att föra ut till länder utanför EU.
Från och med den 1 januari 2021 gäller nya regler för handel med Storbritannien. Ansvarig myndighet för reglerna är Department for Environment, Food & Rural Affairs (DEFRA). Om du har frågor ska du vända dig till dem.
Reglerna beskrivs i vägledningen Border Operating Model.
Storbritannien genomför de nya reglerna i flera steg under 2021 och 2022. Villkor vid export till Storbritannien kan komma ändras, och därför är det viktigt att du som exportör håller dig uppdaterad via DEFRA:s webbplats.
Företag som ska exportera till Storbritannien behöver bland annat göra följande:
Importören i Storbritannien ska föranmäla levande djur, avelsmaterial och produkter från djur från EU i Storbritanniens system Import of Products, Animals, Feed and Food System (IPAFFS). Det ska göras senast en arbetsdag före beräknad ankomst. Ett hälsointyg ska alltid följa med sändningen. Fysiska kontroller kan komma att genomföras.
Hälsointyg har tagits fram av Storbritannien och finns tillgängliga i det EU-gemensamma datasystemet TRACES NT eller på DEFRA:s webbplats. Du som exportör är ansvarig för att ta reda på vilket intyg som ska användas och därför är det viktigt att du, eller med hjälp av importören, tar reda på vad som krävs genom att läsa på DEFRA:s webbplats. Där kan du även läsa mer om hur de olika delarna i intyget fylls i och vilka uppgifter som är obligatoriska och frivilliga.
Det här gäller vid export till Storbritannien:
Här kan du läsa om vad som gäller när du köper sperma, ägg och embryon från hästar från länder inom EU.
För att få handla med sperma, ägg och embryo måste du ha tillstånd för semin- och embryoverksamhet. Sperman måste komma från hingststationer som är godkända för handel inom EU.
Det ska finnas ett hälsointyg som i original följer med försändelsen. Intyget ska vara utfärdat av en officiell veterinär i landet det kommer ifrån inom 24 timmar före lastning. Om avkomman som produceras med avelsmaterialet ska föras in i en stambok behöver det också finnas ett härstamningsintyg.
Här kan du läsa om vad som gäller när du importerar eller köper sperma, ägg och embryon från hästar från länder utanför EU.
Du får bara importera sperma, ägg och embryon från länder som ligger utanför EU som är godkända för import.
För att få handla med sperma, ägg och embryo måste du ha tillstånd för semin- och embryoverksamhet. Sperman måste komma från hingststationer som är godkända av EU.
Det ska finnas ett hälsointyg som i original följer med försändelsen. Intyget ska vara utfärdat av en officiell veterinär i landet det kommer ifrån inom 24 timmar före lastning. Om avkomman som produceras med avelsmaterialet ska föras in i en stambok behöver det också finnas ett härstamningsintyg.
När du ska importera sperma, ägg och embryon från länder utanför EU, förutom Norge, ska importen ske via en godkänd gränskontrollstation. Du ska senast en arbetsdag i förväg anmäla införseln till veterinären på gränskontrollstationen.
Din anläggning måste vara godkänd för handel inom EU med sperma, ägg eller embryon.
För att få handla med sperma, ägg och embryo måste du ha tillstånd för semin- och embryoverksamhet.
Det ska finnas ett hälsointyg som i original följer med försändelsen. Intyget ska vara utfärdat av en officiell veterinär i landet det kommer ifrån inom 24 timmar före lastning. Om avkomman som produceras med avelsmaterialet ska föras in i en stambok behöver det också finnas ett härstamningsintyg.
För att få exportera sperma, ägg och embryon till länder utanför EU krävs att samling och lagring skett på stationer som är godkända för det. Din anläggning måste vara godkänd för handel inom EU med sperma, ägg eller embryon. Du måste också ha tillstånd för semin- eller embryoverksamhet. Sperman måste komma från seminstationer som har fått ett EU‑godkännande utfärdat av Jordbruksverket.
Tänk på att export av djur kräver noggranna förberedelser. Ta i god tid kontakt med landets ambassad eller veterinärmyndighet för att ta reda på det här:
Det ska finnas ett hälsointyg som i original följer med försändelsen. Intyget ska vara utfärdat av en officiell veterinär i landet det kommer ifrån inom 24 timmar före lastning. Om avkomman som produceras med avelsmaterialet ska föras in i en stambok behöver det också finnas ett härstamningsintyg.
Söker efter 2019:7
Söker efter 2019:75