Registrera transportör – flytta djur mellan länder

I e-tjänsten ska du som transporterar vissa djur mellan länder registrera dig som transportör.

Driftinformation: Just nu finns inga planerade driftstopp.

Kravet på registrering gäller vid dessa transporter

Du som transporterar hållna hovdjur, klövdjur och fjäderfän mellan länder ska registrera dig som transportör. Även du som transporterar katter, hundar och illrar mellan länder ska registrera dig om djuren ska byta ägare, resa mer än 5 dagar före eller efter sin ägare, eller resa i en grupp på fler än 5 djur.

Djur som kravet gäller

Listan kan komma att uppdateras med fler exempel på djur.

Vid transporter av de här djuren behöver du registrera dig

A–G

H–N

N–Ö

Addaxantilop

Hjort

Noshörning

Afrikanskt flodsvin

Hund

Nötkreatur

Alpacka

Häst

Ren

Axishjort

Iller

Sabelantilop

Berguv¹

Jak

Savannbuffel

Besoarantilop

Jättehavsörn¹

Skogsvildren

Bläsbock

Kamel

Struts

Bongoantilop

Katt

Sydlig trubbnoshörning

Davidshjort

Knölgås

Takin

Dovhjort

Korp¹

Trana¹

Dromedar

Kronhjort

Watussi

Dvärgflodhäst

Kulan

Vikunja

Elandantilop

Lama

Vildsvin

Elefant

Lappuggla¹

Visayavårtsvin

Falk¹

Lechwevattenbock

Visent

Får

Mufflonfår

Zebra

Get

Mula

Zedonk

Gemsbock

Mulåsna

Zonkey

Giraff

Muntjak

Åsna

Gnu

Myskoxe

Älg

Gris

Nandu

Östlig bongo

Guanaco

Nilvattenbock


¹Krav på att registrera transportör – flytta djur mellan länder finns för dessa fåglar endast när de föds upp eller hålls i fångenskap för att användas för vidmakthållande av stammen av fjädervilt.

Du behöver e‑legitimation för att logga in

För att logga in i tjänsten behöver du en e‑legitimation, till exempel mobilt BankID eller Freja eID. E‑legitimationen är personlig och knuten till ditt personnummer. Kontakta din bank eller Freja för att skaffa e‑legitimation.

Instruktionsfilm för e-tjänsten

Filmen visar olika delar inom e-tjänsten och hur du gör för att registrera. Du behöver klicka på siffrorna i vänsterkanten för att starta de olika delarna i filmen.

Manual för e-tjänsten

I manualen ser du de steg du behöver gå igenom för att registrera.

Om du transporterar djur i ekonomisk verksamhet

Om du tar betalt för att transportera djur eller om du själv transporterar djur som är en del av din ekonomiska verksamhet måste du också ansöka om ett så kallat transportörstillstånd. Det behöver du göra oavsett om du bara transporterar djur inom Sverige eller om du transporterar djur mellan länder. Observera att det är olika e-tjänster för att söka transportörstillstånd och för att registrera dig som transportör vid transporter mellan länder.

Mer information för transportörer

Behandling av personuppgifter

Jordbruksverket behandlar de personuppgifter som du lämnar i din ansökan för ändamålen smittspårning, djurhälsa, kontroll, statistik, information och för uppföljning, utvärdering och analys.

Den rättsliga grunden för att behandla dina personuppgifter är myndighetsutövning. Uppgifterna behandlas elektroniskt. De personuppgifter vi behandlar om dig delas med andra myndigheter, kommuner och enskilda i enlighet med vad som följer av EU-lagstiftning, lag och förordning.

Jordbruksverket kommer att lagra uppgifterna i enlighet med vad som gäller för myndigheters arkivhantering. Kontakta kundtjänst om du vill ha tillgång till de personuppgifter som vi behandlar om dig.

Tillgänglighet för e‑tjänsten

Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda vår e‑tjänst. Läs om hur e‑tjänsten uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, eventuella kända tillgänglighets­problem och hur du kan rapportera brister till oss.

Senast granskad: 2023-07-20

Till toppen