Ekologisk animalieproduktion 2024

Publiceringsdatum: 2025-06-27

Referensår: 2024 Produktkod: JO0609 Ämnesord: Animalieproduktion, Ekologiskt

Ulf Svensson 036-15 50 74 statistik@jordbruksverket.se

Sammanfattning

Den ekologiska animalieproduktionen minskade överlag mellan 2023 och 2024, för tredje året i rad. Invägningen av ekologisk mjölk och ekologiska ägg minskade med 18 % respektive 13 %.

Slakten av ekologiskt hållna nötkreatur minskade med 13 %, medan slakten av ekologiska får och lamm gick ned med 17 %. Slakten av ekologisk gris minskade med hela 48 % mellan 2023 och 2024. För slaktkycklingar var minskningen däremot bara 2 %.

För samtliga produktkategorier innebar den minskade produktionen även minskade andelar för den ekologiska produktionen i förhållande till den totala svenska produktionen.

För invägd mjölk och ägg var de ekologiska andelarna 11 % respektive 13 % under 2024. Andelen ekologiskt av den totala svenska slaktvikten var 12 % för nötkreatur, 15 % för får och lamm samt under 1 % för såväl gris som slaktkyckling.

Syfte

Statistiken syftar till att beskriva den animalieproduktion som följer EU:s regelverk för ekologisk produktion. I praktiken innebär det att produkterna får märkas och säljas med EU:s logotyp för ekologisk produktion. Produkterna kan vid sidan av EU:s logotyp även vara märkta med andra logotyper (som KRAV eller Demeter). Statistiken baseras dock helt på EU:s regler för ekologisk produktion och inte på några andra organisationers regler eller märkningar.

Mer information om begrepp, definitioner, metoder och statistikens kvalitet finns i avsnittet ”Kort om statistiken” samt i dokumenten ”Kvalitetsdeklaration” och ”Statistikens framställning” under avsnittet "Metod och kvalitet".

Mjölk och mjölkprodukter

Invägningen av ekologisk mjölk uppgick till 295 200 ton under 2024, en minskning med 18 % jämfört med 2023. Invägningen av ekologisk mjölk ökade mer eller mindre kontinuerligt under hela 2000-talet fram till 2021. Därefter började den minska och mellan toppåret 2021 och år 2024 minskade invägningen med 39 % (tabell 1).

Andelen ekologisk mjölk av den totala mängden invägd mjölk ökade kontinuerligt fram till och med 2012, då den planade ut. Därefter ökade den påtagligt igen mellan 2016 och 2018 och låg fram till och med 2021 på drygt 17 %. Sedan dess har andelen sjunkit tre år i sträck och var 2024 knappt 11 % (figur A, tabell 1 och 2).

Figur A. Andel ekologisk mjölk av total mängd invägd mjölk 2000–2024, viktprocent.Förstora bilden

Figur A. Andel ekologisk mjölk av total mängd invägd mjölk 2000–2024, viktprocent.

Produktionen av ekologisk konsumtionsmjölk minskade för sjätte året i rad och uppgick till 102 600 ton 2024. Mellan 2023 och 2024 minskade mängden med 6 %, och sedan toppåret 2018 har mängden ekologisk konsumtionsmjölk minskat med 30 %.

Även produktionen av ekologiska syrade mjölkprodukter minskade mellan 2023 och 2024. Produktionen uppgick till 20 400 ton 2024, en minskning med 2 900 ton eller 13 % jämfört med året före.

Produktionen av ekologisk grädde uppgick till 2 300 ton, på samma nivå som de senaste tre åren men påtagligt lägre än toppåret 2015, då produktionen var 7 600 ton.

De ekologiska alternativen av konsumtionsmjölk, syrade produkter och grädde utgör 15 %, 9 % respektive 3 % av den totala svenska produktionen för respektive kategori (figur B, tabell 2).

De mjölkprodukter vi redovisar i statistiken utgör bara drygt 40 % av den totala mängden invägd ekologisk mjölk (viktmässigt). Det har tre huvudsakliga orsaker:

  • ett överskott på invägd ekologisk mjölk leder till att en okänd andel av den invägda ekologiska mjölken säljs eller används till produkter utan ekologisk märkning;
  • en del av den invägda ekologiska mjölken ingår i ekologiska produkter som vi inte har uppgifter om, till exempel ost;
  • vissa produkter (som grädde och ost) kräver betydligt större mängder mjölk för produktion än deras slutliga vikt vid försäljning.

Ett överskott på råvaran invägd ekologisk mjölk har inneburit att kvantiteten av denna har minskat betydligt mer än kvantiteten av de ekologiska mjölkprodukterna de senaste åren. Trots att mängden invägd ekologisk mjölk minskade med 39 % mellan 2021 och 2024, har ingen av mjölkprodukterna minskat med mer än 17 % under samma period.

Figur B. Andel ekologiskt av mjölkprodukter från mejerier 2009–2024, viktprocent. Av sekretesskäl kan vi inte redovisa andelen ost efter 2019.Förstora bilden

Figur B. Andel ekologiskt av mjölkprodukter från mejerier 2009–2024, viktprocent. Av sekretesskäl kan vi inte redovisa andelen ost efter 2019.

Slakt

Viktmässigt var nötkreatur den djurkategori som stod för den största ekologiska slaktproduktionen 2024, följt av grisar, slaktkycklingar samt får och lamm (tablå A, tabell 3). Under perioden 2009 till 2024 har nötkreaturen stått för mellan 70 och 80 % av den totala slaktvikten. Under de senaste åren har slaktvikterna kontinuerligt minskat för samtliga djurslag. Relativt sett har slaktvikten för ekologisk gris minskat mest av djurslagen, med en nedgång på 64 % sedan 2021, då slakten av ekologisk gris var som störst (tabell 3).

Tablå A. Slaktad vikt för ekologiskt hållna djur 2010-2024, ton.Förstora bilden

Tablå A. Slaktad vikt för ekologiskt hållna djur 2010-2024, ton.

I förhållande till den totala svenska slakten är det bara för nötkreatur samt får och lamm som slakten av ekologiskt hållna djur når upp till några väsentliga andelar. De ekologiska andelarna är dock sedan några år tillbaka i avtagande för båda dessa djurslag. Under 2024 var andelen ekologiskt 12 % för nötkreatur och 15 % för får och lamm. Andelarna för gris och slaktkyckling har legat på mindre än 3 % och omkring 1 % sedan vi började föra statistiken och under 2024 var båda andelarna lägre än 1 % (figur C, tabell 4).

Figur C. Andel ekologiskt av total slakt 2009–2024, viktprocent.Förstora bilden

Figur C. Andel ekologiskt av total slakt 2009–2024, viktprocent.

Nötkreatur

Den slaktade vikten av ekologiskt hållna nötkreatur var 16 200 ton 2024, en minskning med 13 % jämfört med året innan. Mellan 2009 och 2014 ökade slakten med 45 % och var sedan relativt stabil under åren 2015–2017. Under åren 2018 och 2019 ökade slakten ytterligare med sammanlagt 16 % jämfört med 2017. Sedan toppåret 2019 har dock slakten minskat varje enskilt år och 2024 var slakten 28 % lägre än 2019 (tabell 3).

De ekologiskt hållna nötkreaturen stod för knappt 12 % av den totala svenska slakten av nötkreatur 2024. Toppåret 2019 var motsvarande andel 16 %. Andelen ekologiskt skiljer sig dock påtagligt mellan de olika kategorierna av nötkreatur (figur D, tabell 4).

Andelen slaktade ekologiskt hållna djur är högre för kvigor, kor och stutar än för tjurar. Förklaringen är till stor del att tjurar är mindre lämpliga än stutar, kvigor och kor i system med betesdrift och foderstater dominerade av grovfoder (som i ekologisk drift). I den ekologiska djurhållningen säljs därför många tjurar eller konverteras till stutar, vilket leder till att andelen slaktade tjurar blir lägre i den ekologiska driften, medan andelen stutar istället blir högre.

Figur D. Andel ekologiskt hållna slaktade djur av totalt antal slaktade djur per kategori 2009–2024. Tjurar inkluderar alla tjurar, oavsett ålder.Förstora bilden

Figur D. Andel ekologiskt hållna slaktade djur av totalt antal slaktade djur per kategori 2009–2024. Tjurar inkluderar alla tjurar, oavsett ålder.

Får och lamm, grisar samt slaktkyckling

Slakten av ekologiskt hållna får och lamm ökade kontinuerligt mellan 2009 och 2014. Därefter låg slakten på lite drygt 1 100 ton fram till 2018, då den närapå nådde 1 200 ton. Sedan dess har slakten minskat och 2024 uppgick den till drygt 600 ton, vilken var en minskning med 17 % jämfört med året innan och med 47 % jämfört med 2018 (figur E, tabell 3).

Andelen ekologiskt av den totala får- och lammslakten var som högst 2016, då den utgjorde 23 %. Sedan dess har andelen minskat så gott som kontinuerligt för att 2024 nå 15 %.

Slakten av ekologiskt hållna grisar ökade i stort sett oavbrutet mellan 2012 och 2021 men har därefter minskat i hög takt. År 2024 uppgick slakten till 2 400 ton; slakten minskade med 48 % jämfört med 2023 och med 64 % sedan 2021 och var därmed den lägsta sedan vi började mäta den år 2009. Slakten av ekologiskt hållna grisar har aldrig utgjort mer än knappt 3 % av den totala slakten av grisar i Sverige och mellan 2023 och 2024 närapå halverades andelen ekologiskt från knappt 2 % till 1 %.

Den ekologiska uppfödningen av slaktkyckling kännetecknas av ett litet antal uppfödare och en låg andel av den totala svenska slakten. Grovt räknat kan man urskilja två skeden i produktionen av ekologiska slaktkycklingar mellan 2009 och 2022. Före 2016 uppgick slakten till mellan 300 och 500 ton per år, vilket var i genomsnitt 0,3 % av den totala svenska produktionen av slaktkyckling. Mellan 2016 och 2022 låg produktionen på mellan 1 200 och 1 700 ton per år, eller i genomsnitt 0,8 % av den totala produktionen av slaktkyckling. De senaste två åren låg produktionen av ekologisk slaktkyckling på cirka 1 050 ton, vilket motsvarade 0,6 % av den totala produktionen (figur E, tabell 3 och tabell 4).

Figur E. Slakt av ekologiskt hållna grisar, får och lamm samt slaktkycklingar 2009–2024, ton.Förstora bilden

Figur E. Slakt av ekologiskt hållna grisar, får och lamm samt slaktkycklingar 2009–2024, ton.

Äggproduktion

Invägningen av ekologiska ägg i partihandeln ökade stadigt fram till och med 2016, då den utgjorde knappt 18 % av den totala svenska invägningen av ägg med 21 400 ton. Under åren 2017—2020 var invägningen av ekologiska ägg relativt konstant, cirka 20 500 ton årligen. Därefter har invägningen stadigt minskat.

År 2024 vägdes 14 000 ton ekologiska ägg in, en minskning med drygt 2 000 ton eller 13 % jämfört med 2023. Andelen ekologisk ägginvägning minskade till 13 % av den totala invägningen av ägg, den lägsta andelen sedan 2010 (figur F, tabell 1 och 2).

Figur F. Andel invägda ekologiska ägg av total mängd ägg i partihandeln 2006–2024.Förstora bilden

Figur F. Andel invägda ekologiska ägg av total mängd ägg i partihandeln 2006–2024.

Kort om statistiken

Här följer en kortfattad beskrivning av statistikens omfattning, hur den tas fram och dess kvalitet. Mer detaljerad information finns i dokumenten "Statistikens framställning" och "Kvalitetsdeklaration" som du hittar under avsnittet "Metod och kvalitet".

Det här beskriver statistiken

Statistiken omfattar produktion som följer EU:s regelverk för ekologisk produktion. Det betyder att produktionen uppfyller kraven enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/848 av den 30 maj 2018 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 834/2007.

Produktionen ska dessutom vara helt omställd till ekologisk produktion. Produk­tion under omställning till ekologisk produktion ingår inte i den redovisade statistiken. I praktiken innebär det att produkterna får märkas och säljas med EU:s logotyp för ekologisk produktion. Produkterna kan vid sidan av EU:s logotyp även vara märkta med andra logotyper (som KRAV eller Demeter). Statistiken baseras dock helt på EU:s regler för ekologisk produktion och inte på några andra organisationers regler eller märkningar.

Det är viktigt att påpeka att slaktstatistiken avser djur som är uppfödda med ekologiska produktions­metoder och är levererade till slakt från en producent som är omställd till ekologisk produktion. Den säger inget om antal djur som slutligen slaktas som ekologiska eller mängden kött som säljs med ekologisk märkning i butik utan ger snarare information om mängden tillgänglig ekologisk svensk köttråvara.

Så tar vi fram statistiken

Mjölk, mjölkprodukter och ägg

Statistiken över ekologisk mjölk och mjölkprodukter baseras på Jordbruksverkets månatliga insamling av data från mejerierna. Uppgifterna om ägg baseras på information om invägning från bransch­organisationen Svenska Äggs medlemmar.

Slakt av ekologiskt hållna djur

Statistiken över slakten tas fram genom en sambearbetning av Jordbruksverkets lantbruksregister (LBR) och slaktdatabas samt uppgifter från de kontrollorgan som kontrollerar efter­levnaden av regelverket för ekologisk produktion hos primärproducenter inom jordbruksområdet. Om ett företag, enligt kontrollorganens uppgifter, har omställd produktion av ett djurslag betraktas samtliga djur av det djurslaget som omställda i LBR. Därefter sambearbetas LBR med Jordbruksverkets slaktdatabas och uppgifter om antal slaktade djur och slaktvikt tas fram för de företag som har omställd produktion av respektive djurslag.

I Jordbruksverkets slaktdatabas finns inga uppgifter om slakt av fjäderfä. Däremot lämnar de ekologiska slaktkyckling­producenterna uppgifter till kontrollorganen om uppskattat antal slaktkycklingar som föds upp under året. Dessa uppgifter används sedan för den officiella statistiken över antalet slaktade slaktkycklingar. För att få kvantiteten slakt i ton multipliceras det uppskattade antalet slaktade kycklingar med en expertbedömning av medelslaktvikten för ekologiskt uppfödda slaktkycklingar respektive år.

Statistikens tillförlitlighet

Kvaliteten på statistiken över invägningen av ekologisk mjölk och invägningen av ägg bedöms som god. Statistiken över äggproduktionen inkluderar dock bara partihandelns invägning av ägg som uppskattades stå för cirka 85 % av den totala produktionen av ekologiska ägg under 2024. Den faktiska produktionen av ekologiska ägg är alltså i verkligheten något större än vad som redovisas i den här statistiken.

För de djurslag där ekologiska produktionsmetoder är mer frekvent använda, det vill säga för nötkreatur och får och lamm, bedöms kvaliteten i statistiken om slakten vara god. Uppgifterna om slakten av grisar är mer känsliga för problem med koppl­ingar mellan register vilket kan påverka statistikens tillför­lit­lighet. Statistiken om slaktkycklingproduktionen är beroende av korrekta uppgifter från kontrollorganen samt en expertbedömning av medelslaktvikten vilket kan ha viss påverkan på statistikens tillförlitlighet.

Bra att veta

Jordbruksverkets officiella statistik om ekologisk produktion avseende år 2025 omfattar följande rapporter:

  • Ekologisk växtodling 2024, publicerad den 15 maj 2025
  • Ekologisk djurhållning 2024, publicerad den 17 juni 2025
  • Skörd för ekologisk och konventionell odling 2024, publicerad den 18 juni 2025
  • Ekologisk animalieproduktion 2024 (denna rapport), publicerad den 27 juni 2025

Statistik om ekologisk mjölkproduktion samt invägning av ekologiska ägg redovisas även månadsvis i rapporterna om den totala animalieproduktionen. Data uppdateras månadsvis i vår statistikdatabas.

Statistik om ekologisk produktion i andra EU-länder finns i Eurostats statistikdatabas.

Summary in English

For the third consecutive year, the Swedish output of organic animal products decreased across the board between 2023 and 2024.

The amount of organic milk delivered to dairies and organic eggs for wholesale decreased by 18 % and 13 % respectively, while the production of drinking milk, acidified milk products and cream decreased by 6 %, 13 % and 3 % respectively.

The slaughter of organically reared cattle decreased by 13 % and for organically held sheep and lambs by 17 %. For pigs, the reduction in slaughter weight amounted to 48 %, while the broiler production decreased by just 2 % between 2023 and 2024.

For all product categories, the decreased production was accompanied by reduced shares for the organic production as compared to the total Swedish production.

The share of organic animal product output in 2024 amounted to 11 % for milk delivered to dairies, 13 % for eggs, 12 % for slaughtered cattle and 15 % for slaughtered sheep and lambs. For both pigs and broilers, the organic share was below 1 % of the total production.