Animalieproduktion, års- och månadsstatistik – 2025:02 och regionalt fördelad statistik 2024
Publiceringsdatum: 2025-04-11
Referensår: 2025 Produktkod: JO0604 Ämnesord: Animalieproduktion
Jesper Fransson 036-15 50 79 statistik@jordbruksverket.se
Sammanfattning
Kvantiteten invägd mjölk i februari 2025 var 223 300 ton, var 23 200 ton ekologisk mjölk. Jämfört med februari 2024 minskade den totala mjölkinvägningen och invägningen av ekologisk mjölk med knappt 3 respektive ungefär 9 %.
I februari var den totala slaktvikten av nötkreatur 9 200 ton, av gris 20 700 ton och av får och lamm 190 ton. Jämfört med statistiken för februari 2024, minskade den totala slaktvikten av nötkreatur samt får och lamm med 21 respektive 7 %. Samtidigt ökade slakten av gris marginellt jämfört med samma månad förra året.
Regional slaktstatistik
I denna statistikrapport redovisas även regional slaktstatistik för 2024 års slakt av större lantbruksdjur; såsom nötkreatur, gris samt får och lamm. Slakten av fjäderfä redovisas inte på regional nivå.
Slaktens fördelning mellan och inom länen
Mer än hälften av slaktade grisar kom från jordbruksföretag i Skåne eller Västra Götalands län. Närmare hälften av samtliga slaktade djur 2024 kom från jordbruksföretag i dessa län.
I 12 av de 21 länen utgjorde gris den största andelen av den totala slaktvikten. För resterande 9 län utgjorde nötkreatur den största andelen.
Företag som skickat djur till slakt
Knappt 75 % av de 14 800 jordbruksföretagen som under 2024 skickade djur till slakt skickade nötkreatur. För får och lamm var motsvarande andel 29 % och för gris drygt 5 %. Västerbottens län hade den största andelen jordbruksföretag som skickade nötkreatur till slakt, där 89 % av jordbruksföretag som skickade djur till slakt skickade nötkreatur till slakt. Störst andel jordbruksföretag som skickade får och lamm fanns i Stockholms län, där drygt 54 % av jordbruksföretag som skickade djur till slakt skickade får och lamm.
Jordbruksföretagens struktur skiljer sig mycket åt beroende på vilka djur som hålls. Grisföretagen är färre men generellt stora och håller fler djur medan företag med nötkreatur eller får och lamm generellt håller färre djur.
Bland jordbruksföretag som skickade nötkreatur eller får och lamm till slakt, hade jordbruksföretag från Gotlands län det högsta genomsnittliga antalet nötkreatur respektive får och lamm skickade till slakt. Det högsta genomsnittliga antalet grisar skickade till slakt hade jordbruksföretag från Norrbottens län.
Jämförelse med förra året
Jämfört med uppgifterna för 2023, ökade antalet nötkreatur och grisar skickade till slakt i 12 respektive 11 av de 21 länen. Antalet får och lamm skickade till slakt minskade i 19 av de 21 länen.
Syfte
I denna statistikrapport redovisas utvecklingen inom produktionen av animalieprodukter.
Avsikten är att visa hur utvecklingen för de olika animalieprodukterna ser ut, genom att jämföra den senaste tillgängliga månadens mängder med samma tidsperiod föregående år.
Statistik avseende slakt, invägning av mjölk och mejeriproduktion samt invägning av ägg används för marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och inom EU.
Revideringar
Preliminär statistik om slakt av fjäderfä har tillgängliggjorts för januari 2025. Uppgifterna är preliminära och kan komma att ändras vid ett senare tillfälle.
Alla uppgifter återfinns i Jordbruksverkets statistikdatabas.
Invägning av mjölk och produktion vid mejeri
I februari 2025 vägdes det in 223 300 ton mjölk vid mejerierna. Ungefär 10 %, eller 23 200 ton, av den totala mjölkinvägningen utgjordes av ekologisk mjölk. I jämförelse med uppgifterna för februari 2024, minskade den totala mjölkinvägningen med knappt 3 % och invägningen av ekologisk mjölk minskade med knappt 9 %.
Februari månads produktion:
- 54 300 ton konsumtionsmjölk, vilket är en minskning med 5 % jämfört med februari 2024,
- 17 700 ton syrade produkter, vilket är en minskning med drygt 4 % jämfört med februari 2024,
- 5 800 ton grädde, vilket är en ökning med 1 % jämfört med februari 2024,
- 7 200 ton ost, vilket är en ökning med 10 % jämfört med februari 2024,
- 1 600 ton smör, vilket är en minskning med 13 % jämfört med februari 2024,
- 5 600 ton mjölkpulver, vilket är en ökning med 2 % jämfört med februari 2024.
Den totala produktionen av:
- konsumtionsmjölk innefattade 8 600 ton ekologiska produkter
- syrade produkter innefattade 1 600 ton ekologiska produkter
- grädde innefattade 100 ton ekologiska produkter.
Utveckling av slakt av lantbruksdjur
- Slakten av nötkreatur, mätt i vikt, minskade med 21 % i februari jämfört med uppgifterna för samma månad 2024. Under månaden slaktades det 28 200 nötkreatur och den totala slaktvikten av nötkreatur var 9 200 ton. Knappt 33 % av den totala slaktvikten av nötkreatur utgjordes av kategorin Ungtjur. För denna kategori minskade slakten, mätt i vikt, med närmare 12 %.
- I februari ökade slakten av gris, mätt i vikt, marginellt jämfört med samma månad förra året. Under månaden slaktades det 210 100 grisar och den totala slaktvikten av gris var 20 700 ton. Den totala slaktvikten av gris utgjordes till 96 % av kategorin Slaktgris, för vilken slakten minskade marginellt jämfört med uppgifterna för februari 2024.
- Under februari månad slaktades det 9 100 får och lamm och den totala slaktvikten av får och lamm var 190 ton. Mätt i vikt minskade slakten av får och lamm med 7 %. Slakten av lamm, som utgjorde 86 % av den totala slaktvikten av får och lamm, minskade med 3 % jämfört med samma månad förra året.
- Statistiken om den slaktade kvantiteten fjäderfä fanns inte tillgänglig vid publiceringen av denna rapport. Statistiken kommer att publiceras i Jordbruksverkets statistikdatabas när den finns tillgänglig.
Invägningen av ägg
Statistik om den invägda mängden ägg i februari 2025 fanns inte tillgänglig vid publiceringen av denna rapport. Statistiken kommer att publiceras i Jordbruksverkets statistikdatabas när den finns tillgänglig.
Uppgifter till och med december 2024 finns publicerade i Jordbruksverkets statistikdatabas.
Slakten av större lantbruksdjur under 2024
Till skillnad från övriga månaders statistikrapporter över animalieproduktion så redovisas denna månad även slaktstatistik för helåret 2024 på olika regionala nivåer och jordbruksföretagens storlek.
En samkörning av Jordbruksverkets slaktregister och Lantbruksregistret (LBR) ger möjligheten att redovisa slakten av nötkreatur, gris samt får och lamm på mer detaljerade nivåer. Kopplingen mot LBR ger information om de drygt 14 800 jordbruksföretagen i LBR som skickade djur till slakt under 2024. Denna information används för att dela upp de slaktade djuren. Slakten av fjäderfä och hästar redovisas inte på detaljerade nivåer.
Fördelning av slakt mellan län
Slakten av större lantbruksdjur, nötkreatur, gris samt får och lamm, är starkt kopplat till det totala antalet djur av respektive djurslag som finns i länen. Därför kommer län med fler djur av ett djurslag även att ha större andelar av slakten av detta djurslag. I figur A visas den totala slaktvikten av respektive djurslag fördelade efter företagens länstillhörighet.
För slakten av nötkreatur stod jordbruksföretag från Västra Götalands län för den största andelen, 18 %, av den totala slaktvikten. Andra län med stora andelar var Skåne, ungefär 16 %, och Kalmar, drygt 10 %.
Slakten av gris domineras av Skåne och Västra Götaland län. Mer än hälften av den totala slaktvikten av gris kan kopplas till jordbruksföretag i dessa län. Knappt 30 % och drygt 23 % från jordbruksföretag i Skåne respektive Västra Götalands län.
Gotlands län är det län dit störst andel, 14 %, av den totala slaktvikten av får och lamm kan kopplas. Därefter följer Skåne län, knappt 13 %, och Västra Götalands län, drygt 12 %.

Figur A. Länens andelar av den totala slaktvikten år 2024 fördelat på djurslag
Fördelning av slakt inom län
På riksnivå utgjordes slakten av större lantbruksdjur, mätt i antal slaktade djur, av 13 % nötkreatur, ungefär 80 % gris och drygt 6 % får och lamm.
I 16 av de 21 länen utgjorde gris den största andelen av antalet slaktade djur. I de andra länen utgjorde nötkreatur den största andelen av antalet slaktade djur.
Får utgjorde den minsta andelen av antalet slaktade djur i 18 av de 21 länen. Nötkreatur och gris utgjorde minst andel i ett respektive två län vardera. Därtill kunde inga slaktade grisar kopplas till jordbruksföretag i Jämtlands län.
Mätt i vikt utgjordes slakten av större lantbruksdjur på riksnivå av 36 % nötkreatur, 63 % gris och 1 % får och lamm.
Gris och nötkreatur utgjorde den största andelen av den totala slaktvikten i 12 respektive 9 län. Får utgjorde den minsta andelen av den totala slaktvikten i samtliga län. Då ska man även ha i åtanke att inga slaktade grisar kunnat kopplas till jordbruksföretag i Jämtlands län.
Jämtlands län var det län där nötkreatur utgjorde störst andel, mätt i antal djur och slaktvikt, av den totala slakten inom länet. Nötkreatur utgjorde 82 % av slaktade djur och knappt 99 % av den totala slaktvikten inom länet.
Gris utgjorde knappt 90 % av slaktade djur kopplade till jordbruksföretag i Skåne län. Mätt i vikt utgjorde gris störst andel av den totala slaktvikten i Västmanlands län, 78 %.
I Dalarna och Gotlands län utgjorde får och lamm ungefär 24 % av antalet slaktade djur. I Gotlands län utgjorde får och lamm 4 % av den totala slaktvikten i länet.

Figur B. Djurslagens andel av den totala slakten år 2024 beräknat på antal djur respektive total slaktvikt, fördelat efter län.
Fördelning av slakt efter företagens storlek
Om slakten fördelas på jordbruksföretagens areal åkermark kan man se att fler djur kommer från jordbruksföretag med mer mark.
Drygt 62 % av det totala antalet slaktade djur kom från jordbruksföretag med mer än 100 hektar åkermark. 68 % av slaktade nötkreatur och 64 % av slaktade grisar kom från jordbruksföretag av den storleken. För får och lamm kom drygt 23 % av slaktade får och lamm från jordbruksföretag med mer än 100 hektar åkermark.
Noterbart är även att ungefär 24 % av slaktade grisar kan kopplas till jordbruksföretag med mindre än två hektar åkermark.

Figur C. Antal slaktade djur under 2024 per djurslag fördelat efter företagens areal åkermark
Företag som skickat djur till slakt
År 2024 skickade 14 800 jordbruksföretag djur till slakt. 75 % av företagen skickade nötkreatur till slakt. 29 % skickade får och lamm till slakt och drygt 5 % skickade gris till slakt. Värt att notera är att jordbruksföretagen kan bedriva djurproduktion av flera djurslag och därför skicka fler än ett djurslag till slakt. Därför blir summan över 100 %.
Jordbruksföretagens struktur skiljer sig mycket åt beroende på djurslag. Grisföretagen är färre men generellt stora och håller fler djur medan företag med nötkreatur eller får och lamm generellt håller färre djur.
Flest jordbruksföretag som skickade nötkreatur eller får och lamm till slakt ligger i Västra Götaland, medan flest jordbruksföretag som skickat gris till slakt återfinns i Skåne län.
I figur D går det att utläsa att:
- Västerbottens län hade störst andel jordbruksföretag som skickade nötkreatur till slakt. 89 % av de jordbruksföretag som skickade djur till slakt skickade nötkreatur.
- Lägst andel jordbruksföretag som skickade nötkreatur till slakt fanns i Stockholms län. 58 % av samtliga jordbruksföretag som skickade djur till slakt skickade nötkreatur.
- Hallands län hade högst andel jordbruksföretag som skickade gris till slakt, där drygt 13 % av samtliga jordbruksföretag som skickade djur till slakt skickade gris.
- Störst andel jordbruksföretag som skickade får och lamm till slakt fanns i Stockholms län. Ungefär 54 % av samtliga jordbruksföretag som skickade djur till slakt skickade får och lamm.

Figur D. Antal företag som under 2024 skickat djur till slakt per djurslag efter län
I tablå A och B redovisas det genomsnittliga antalet djur skickade till slakt fördelat på län respektive storleksgrupp åkermark.
Jordbruksföretagen som skickade djur till slakt av respektive djurslag skickade totalt under året i genomsnitt 38 nötkreatur, 3 247 grisar respektive 45 får och lamm till slakt.
Bland jordbruksföretagen som skickade nötkreatur till slakt hade företag från Gotlands län det högsta genomsnittet, 64 nötkreatur.
Det högsta genomsnittliga antalet grisar skickade till slakt hade jordbruksföretag i Norrbottens län, 7 730 grisar.
För får och lamm, hade jordbruksföretag från Gotlands län det högsta genomsnittliga antalet får och lamm skickade till slakt, 128 får och lamm.

Tablå A. Företagens genomsnittliga antal djur skickade till slakt per djurslag efter län år 2024
Om jordbruksföretagen istället delas upp efter deras åkerareal, kan man se att jordbruksföretagen med mer än 100 hektar åkermark är de som i genomsnitt skickar flest nötkreatur samt får och lamm, 84 nötkreatur respektive 109 får och lamm.
Däremot har jordbruksföretag med mindre än två hektar åkermark det högsta genomsnittliga antalet grisar skickade till slakt, 5 529 grisar.
De höga genomsnitten för jordbruksföretag med mindre än två hektar åkermark, särskilt nötkreatur, kan ha flera orsaker. Till exempel kan dessa företag ha mer betesmark eller ha verksamhet som drivs i flera bolag, med djurhållning och arealer uppdelade, som inte kunnat kopplas samman rätt i Lantbruksregistret.

Tablå B. Företagens genomsnittliga antal djur skickade till slakt per djurslag efter storleksgrupp åkermark år 2024
Jämförelse av slakt på länsnivå mellan 2024 och 2023
Under 2024 ökade antalet slaktade nötkreatur med drygt 1 %, medan antalet slaktade gris ökade marginellt. Samtidigt minskade antalet slaktade får och lamm med 12 % jämfört med föregående år.
Antalet nötkreatur skickade till slakt ökade i 12 av de 21 länen. Störst ökning i antalet nötkreatur skickade till slakt hade jordbruksföretag i Västernorrlands län, 15 %, medan den största minskningen återfanns i jordbruksföretag i Kronobergs län, 8 %. Drygt 1 respektive 4 % av slaktade nötkreatur kom från jordbruksföretag i dessa län.
Antal grisar skickade till slakt ökade i 11 av de 21 länen. Den största ökningen i antalet grisar skickade till slakt hade jordbruksföretag i Västmanlands län, knappt 8 %. Drygt 3 % av slaktade grisar kom från jordbruksföretag i Västmanlands län. Den största minskningen i antalet grisar skickade till slakt hade jordbruksföretag i Jämtlands län, där antalet grisar skickade till slakt minskade med 100 %. Detta på grund av att inga slaktade grisar har kunnat kopplas till jordbruksföretag i Jämtlands län.
Antalet får och lamm skickade till slakt minskade i 19 av de 21 länen. Det län där det minskade mest var Västerbottens län, där antalet får och lamm skickade till slakt minskade med 27 %. Ungefär 1 % av alla slaktade får och lamm kom från jordbruksföretag i detta län.

Figur E. Procentuell skillnad i antalet slaktade djur mellan 2024 och 2023, fördelat på län och djurslag
Tabeller
Slaktstatistik
- Slakt av större lantbruksdjur vid slakteri. År 2021–2024
- Slakt av större lantbruksdjur vid slakteri. Månad februari 2023–februari 2025
- Slakt av större lantbruksdjur vid slakteri. Månad 2025
- Slakt av fjäderfä vid slakteri. År 2021–2024
- Slakt av fjäderfä vid slakteri. Månad januari 2023–januari 2025
- Slakt av fjäderfä vid slakteri. Månad 2025
Regional slaktstatistik
Diagram för regional slaktstatistik
- Diagram A. Länens andelar av den totala slaktvikten efter djurslag
- Diagram B. Slakt per djurslag fördelat inom län, antal
- Diagram B. Slakt per djurslag fördelat inom län, vikt
- Diagram C. Antal slaktade djur per djurslag fördelat efter företagens areal åkermark
- Diagram D. Antal företag som skickat djur till slakt per djurslag efter län
- Diagram E. Jämförelse i antalet slaktade djur mellan 2024 och 2023, fördelat på län och djurslag
Kort om statistiken
Definition och förklaringar
Statistik avseende slakt, invägning av mjölk och mejeriproduktion samt invägning av ägg används för marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och i EU. Den största delen av denna statistik regleras av följande förordningar och kommissionsbeslut:
- Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2022/2379 av den 23 november 2022 om statistik över insatsvaror och produktion i jordbruket, om ändring av kommissionens förordning (EG) nr 617/2008 och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 1165/2008, (EG) nr 543/2009 och (EG) nr 1185/2009 samt rådets direktiv 96/16/EG.
- Kommissionens beslut 97/80/EG av den 18 december 1996 om tillämpningsföreskrifter till rådets direktiv 96/16/EG om statistiska undersökningar av mjölk och mjölkprodukter.
Statistiken i denna rapport ingår i Sveriges officiella statistik och utgörs av följande tre delar:
- köttproduktion (djurslakt) vid slakteri för humankonsumtion,
- mjölkinvägning och mejeriproduktion,
- invägning av ägg.
Regionalt fördelad statistik
Statistiken över regionalt fördelad slakt i denna rapport tas fram genom en sambearbetning mellan Lantbruksregistret (LBR) och Jordbruksverkets slaktdatabas. Uppgifter i LBR möjliggör en uppdelning på bland annat region och storleksgrupper. Dessa uppgifter uppdateras årligen med hjälp av register, urvalsundersökningar och var tredje till fjärde år genom en totalundersökning av samtliga jordbruksföretag, senast gjord år 2023.
För att klassas som ett jordbruksföretag i Lantbruksregistret ska företaget uppfylla något av följande kriterier:
- bruka mer än 2,0 hektar åkermark, eller
- bruka minst 5,0 hektar jordbruksmark, eller
- bedriva trädgårdsodling omfattande minst 2 500 kvadratmeter frilandsodling, eller
- bedriva trädgårdsodling omfattande minst 200 kvadratmeter växthusyta, eller
- inneha djurbesättning som någon gång från och med den 1 januari till och med den första torsdagen i juni innevarande år omfattade minst 10 nötkreatur, eller minst 10 suggor eller 50 grisar, eller minst 20 får och lamm, eller 1 000 fjäderfä (inklusive kycklingar)
Statistikens tillförlitlighet
Denna statistiks tillförlitlighet torde vara god, eftersom lagstadgad uppgiftslämnarplikt gäller för berörda slakterier och mejerier och bortfallet är mycket lågt. När det gäller invägning av ägg saknas uppgifter från företag som inte är med i branschorganisationen Svenska Ägg. Mellan år 2019 och juli 2023 uppskattades de saknade invägningsvärdena uppgå till 13 % av marknaden. Från och med juli 2023 uppskattas de saknade invägningsvärdena uppgå till 15 %.
För regionalt fördelad statistik
Kvaliteten i slaktdatabasen
Då lagstadgad uppgiftslämnarplikt gäller för slakterierna bedöms bortfallet gällande slakten vara mycket låg. Det genomförs regelbundna kontroller av slakterierna. Uppgifterna i denna databas anses vara av hög kvalitet.
Kvaliteten i Lantbruksregistret (LBR)
Uppgifterna i Lantbruksregistret uppdateras årligen med hjälp av urvalsundersökningar och register samt genom en totalundersökning av alla jordbruksföretag som genomförs var tredje till fjärde år, senast år 2023.
Kvaliteten i kopplingarna mellan LBR och slaktdatabasen
Kopplingarna mellan LBR och slaktdatabasen görs med hjälp av person- och organisationsnummer samt anläggningsnummer. Endast en minimal andel av slaktade grisar och nötkreatur kan inte kopplas till ett företag i LBR, medan motsvarande andel för slaktade får och lamm är drygt 1 %.
Slaktade djur som inte kan kopplas till ett företag i LBR, antingen på grund av att ingen koppling kunnat göras mellan slaktdatabasen och LBR eller att det kopplingsbara företaget inte uppfyllt kriterierna för att klassas som ett företag i LBR, särredovisas i databastabellerna som en separat grupp kallad "Okänd". Antalet slaktade djur som räknas till denna grupp utgör en marginell andel av det totala antalet slaktade djur.
Det kan förekomma felkopplingar mellan registren. Dessa anses ha försumbar betydelse för de slutliga resultaten.
Så tar vi fram statistiken
Uppgifter om slakten av nötkreatur, gris, häst samt får och lamm rapporteras veckovis från alla slakterier i landet till Jordbruksverkets slaktdatabas. Statistiken baseras på uttag från denna databas.
Uppgifter om slakten av fjäderfä samlas in månadsvis från samtliga slakterier av Livsmedelsverket. Statistiken baseras på denna uppgiftsinsamling.
Statistiken avseende invägd mjölk och produktion av mjölkprodukter baseras på uppgifter som Jordbruksverket samlar in månadsvis från de största mejeriföretagen. Dessa mejerier står vanligtvis för över 99 % av den totala mjölkinvägningen.
Statistiken avseende invägd kvantitet ägg vid landets partihandelsföretag baseras på månadsvis insamlade uppgifter från Svenska Äggs medlemsföretag. Från och med juli 2023 uppskattas marknadsandelen till 85 %.
En mer utförlig information om hur vi tagit fram statistiken finns i ”Statistikens framställning” under rubriken ”Metod och kvalitet”.
För regionalt fördelad statistik
Uttaget ur slaktdatabasen kopplas samman med Lantbruksregistret (LBR), innehållande uppgifter om jordbruksföretagen. För att korrekt koppla slaktade djur till ett företag, kopplas anläggnings- och organisationsnummer i de båda registren mot varandra.
Statistikens jämförbarhet
Uppgifter om invägning av mjölk och slakt av lantbruksdjur redovisas även hos EU:s statistikorgan Eurostat. Uppgifterna är jämförbara med andra EU-länders uppgifter.
Mer om statistikens jämförbarhet finns i Kvalitetsdeklarationen under rubriken "Metod och kvalitet".
Bra att veta
Då partihandelns invägning av ägg utgörs av den kvantitet som passerar Svenska Äggs medlemspackerier visar värdena i databastabellen för invägningen av ägg inte hela marknadens storlek. Dessutom förändras medlemsföretagens samlade marknadsandel från år till år, varför skillnaden i invägd mängd inte är fullt jämförbar från ett år till ett annat utan att först räkna om den med det årets marknadsandel.
För regionalt fördelad statistik
Anläggningsnummer för häst finns inte med i Lantbruksregistret, vilket omöjliggör kopplingen av slaktade hästar i slaktdatabasen till ett företag i Lantbruksregistret. Samtliga slaktade hästar redovisas därför under gruppen "Okänd".
För databastabellen där slakt fördelats på besättningsstorlekar av mjölkkor och kor för uppfödning av kalvar, bygger indelningarna på uppgifter från LBR som gällde för juni 2024.
Annan statistik
I rapportserien "Ekologisk animalieproduktion" redovisas bland annat slakt av ekologiskt hållna lantbruksdjur. I rapporten "Lantbrukets djur i juni 2024" redovisas antal hållna lantbruksdjur i juni 2024.
Summary in English
The quantity of milk delivered to dairies in February 2025 was 223 300 tonnes, of which 23 200 tonnes was organic milk. Compared with February 2024, the total delivery of milk and the delivery of organic milk decreased by roughly 3 and 9 % respectively.
In February the total slaughter weight of cattle was 9 200 tonnes, of pigs 20 700 tonnes and of sheep and lambs 190 tonnes. Compared with the statistics for February 2024, the slaughter of cattle and sheep and lambs decreased by 21 and 7 % respectively. The slaughter of pigs increased marginally compared with the same month last year.
Regional slaughter statistics
This month, regional slaughter statistics for the 2024 slaughter of livestock is published. Regional level slaughter statistics for poultry are not published.
The distribution of slaughter between and within counties
More than half of slaughtered pigs came from holdings in Skåne or Västra Götaland county. As for all categories of slaughtered livestock, roughly half of all slaughtered livestock came from holdings in these counties.
For 12 of the 21 counties, pigs accounted for the largest share of total slaughter weight. For the other counties, cattle made up the largest share.
Holdings that sent animals to slaughter
Roughly 75 % of the 14 800 holdings that sent animals to slaughter in 2024 sent cattle to slaughter. For sheep and lambs and pigs the corresponding shares were 29 and roughly 5 % respectively. Västernorrland county was the county with the largest share of holdings that sent cattle to slaughter, 89 %. Stockholm county had the largest share of holdings that sent sheep and lambs to slaughter, 54 %.
Of holdings that sent cattle or sheep and lambs to slaughter, holdings from Gotland county had the highest average number of both cattle as well as sheep and lambs sent to slaughter. Norrbotten county had the highest average number of pigs per holding sent to slaughter.
Compared with last year
Compared with the figures for 2023, the slaughter of cattle and pigs increased in 12 and 11 of the 21 counties, respectively. The slaughter of sheep and lambs decreased in 19 of the 21 counties.