Nya regler för semin- och embryoverksamhet
Jordbruksverket har beslutat om nya regler för semin- och embryoverksamhet och reglerna börjar gälla den 1 april 2025.
Vi förändrar nu reglerna kring semin- och embryoverksamhet genom att slå ihop flera tidigare föreskrifter till en ny och gemensam föreskrift. Det handlar också om att EU:s djurhälsolag (AHL) har tillkommit.
Vi har även anpassat terminologin till EU:s regler. Numera ansvarar en stationsveterinär för seminverksamhet, medan begreppet ansvarig veterinär enbart används för embryoverksamhet.
Tydligare ansvar med krav på tillstånd
Många djurägare som har seminerat sina kor, grisar, får och getter har tidigare omfattats av en organisations eller en husdjursförenings tillstånd för organiserad seminverksamhet.
För att göra ansvaret för seminverksamheten på gården tydligare, behöver dessa djurägare nu ansöka om ett eget tillstånd. Tidigare riskerade organisationen att få sitt tillstånd återkallat om det fanns allvarliga brister på en gård vid kontroll. Det blir också tydligare för länsstyrelsen vilka gårdar med seminverksamhet som de har i sitt län.
Fler får möjlighet att anordna utbildning inom seminverksamhet
Nu kan fler aktörer ansöka om att få sin kursplan godkänd av Jordbruksverket, så att de kan anordna en utbildning för att ge behörighet inom seminverksamhet. Vissa behörigheter har tidigare varit begränsade till Sveriges lantbruksuniversitets utbildning, men nu öppnar vi upp för fler att kunna göra detta.
Tydligare prövning av kompetens
För personer som inte har gått en utbildning som är godkänd av Jordbruksverket, blir det nu enklare att ansöka om erkännande av annan motsvarande kompetens.
En veterinäres kompetens prövas och handläggs i ansökan om tillstånd för semin- och embryoverksamhet. Djurägarseminörer, husdjurstekniker och seminassistenter ansöker separat om erkännande av kompetens i en ny e-tjänst.
Seminering i flera besättningar
Veterinärer och husdjurstekniker som har en utbildning godkänd av Jordbruksverket får seminera i flera besättningar. En person som har gått en godkänd utbildning i seminteknik måste vara anställd i de besättningar där hen ska seminera.
Vi tar bort kravet på årliga rapporter
Stationsveterinärer behöver inte längre rapportera den övervakning av seminverksamhet som de tidigare har gjort till länsstyrelsen. Den som bedriver embryoverksamhet behöver inte rapportera sin verksamhet till Jordbruksverket längre.
Nya avgifter
Avgifter har lagts till för ansökningar om tillstånd för nationell semin- och embryoverksamhet samt erkännande av kompetens. Båda dessa ansökningar kostar 470 kronor att göra.
Att ansöka om ett godkännande av en kursplan för utbildning inom seminverksamhet kostar 4 250 kronor. Länsstyrelsen kommer också att ta ut en avgift för den offentliga kontroll som görs inom området.
Kontakta oss om du har frågor
Senast granskad: 2025-03-31